Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlık Divanı Üyesi Ümit Ayla küresel ekonomik baskıların yerel ekonomiye etkilerinden söz ederek şehrin potansiyeline ilişkin mesajlar verdi.
KOBİ'LER EKONOMİNİN BELKEMİĞİ
Ayla, KOBİ'lerin hem istihdam yaratarak hem de sanayi gelişimine katkı sağlayarak ekonomik büyümenin temel taşlarını oluşturduğunu belirtti. Ayla, "KOBİ’ler, yerel üretimin ve ihracatın artışına doğrudan destek oluyor. Ancak ithalata bağımlılık cari açığı artırmakta ve sürdürülebilir büyüme için risk oluşturmaktadır," dedi. Bu kapsamda yerli üretime daha fazla öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Ayla, devlet destekleri ve yerel ekosistemin iyileştirilmesiyle bu risklerin minimize edilebileceğini söyledi.
YERLİ ÜRETİM VE KENT EKONOMİSİ
Konuşmasında yerli üretime daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirten Ayla, bu noktada devlet desteklerinin stratejik şekilde kullanılmasını önerdi. Ayla, "Cari açığın kapatılmasında yerli üretimin önemi tartışılmaz. İthalat bağımlılığını azaltmak ve yerel kaynaklardan maksimum fayda sağlamak için devletimizin sunduğu teşviklerin yanı sıra, bizler de yerelde modern bir ekosistem oluşturmalıyız. Yerel ekonomiyi güçlendirmek için bürokrasiyi en aza indirgemeli ve KOBİ’lerin önünü açmalıyız. Bu bakış açısıyla sürdürülebilir bir kalkınma modelini hayata geçirebiliriz" ifadelerine yer verdi.
STRATEJİ BELİRLEYİP HAREKETE GEÇİLMEL
Ayla, yeni ticari bakış açıları ve yenilikçi iş modellerinin Samsun’a kazandırılması gerektiğinin de altını çizerek şunları söyledi: "Ekonomideki bu dönüşüm sürecinde Samsun’u geride bırakmamalıyız. Geleneksel yöntemlerin yerini hızla modern iş modellerine bıraktığı bu dönemde, özellikle teknoloji odaklı girişimlerin desteklenmesi gerekiyor. Bunun için kentteki tüm paydaşlarla birlikte bir strateji belirleyip harekete geçmeliyiz. Samsun’un, bölgesel ve ulusal çapta ticari liderlerden biri olmasını sağlamak için bu bir zorunluluktur."
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN