Samsun

Samsun haber | MOBİD sektörü buluşturdu! Ammar Sakalı, yatırımcıları bilgilendirdi

Abone Ol

Mobilyacı İş Adamları Derneği, Samsun’da sektöre katkı sağlayabilmek ve ihracat hedeflerine ulaşabilmek adına geleneksel hale getirdikleri aylık kahvaltı toplantısını bu ay Azemo Mobilya sahibi Ertuğrul Akpınar öncülüğünde Kirazlık'taki Yeşiloğlu Restoran'da gerçekleştirdi.  MOBİD Başkanı Erkan Ahmet Yavuzel’in başkanlık ettiği buluşmada toplantıya Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Samsun Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Ammar Sakalı katılarak hem sektör hakkında değerlendirmelerde bulundu hem de yatırım teşvik sistemi ve ajans desteklerinden bahsetti. 

RAPOR HAZIRLANDI

Sektörün önemine değinen Sakalı, "Mobilya sektörünü bilen birisiyim. Kapasitesini ve potansiyelini de biliyorum. MOBİD'le bizim ilk temasımız Mobilya Fuarı'nda oldu. Sayın Valimiz fuarda standları gezerken bizim genel sekreterimizi görmüş orada. "Mobilya ile alakalı bir rapor hazırlayabilir misiniz?" demiş. Görev bana verildi. Ben de bir rapor hazırladım. Amacımız tamamen faydalı olmak" dedi. Hazırlanan raporla ilgili bilgi veren Sakalı, "Hazırladığımız raporda 2030 yılında mobilya sektörünün büyüklüğü Türkiye'de 30 milyar dolar olacak şeklinde. Pandemi zamanında bile çok küçülmedi. İhracatı olan bir sektör.  Irak en çok ihracat yaptığımız ülkelerden bir tanesi. Samsun'un da ihracat yaptığı ilk 5 ülke içinde. Mobilya sektörünün kıymeti, işverenler arasında da anlaşılamamış. Üzerinde durulursa çok büyüme potansiyeli olan bir sektör. Samsun'un Türkiye'nin mobilya ihracatındaki payı yüzde 0.80. Yüzde 1 bile değil.  Samsun gibi bir şehir için çok az bir rakam aslında. En büyük sıkıntılardan bir tanesi fiziki yetersizlik. Mobilya imal ediliyor. Boyahane başka bir yerde, tamiratı başka bir yerde yapıyor. Bunlar hep sıkıntı olan şeyler" dedi. 

CANİK'İ ÖRNEK GÖSTERDİ

Canik Belediyesi'nin CAMEK projesini örnek gösteren Sakalı, "Canik Belediyesi'nin CAMEK Projesi'ne OKA olarak nitelikli iş gücü olarak biz önemli bir destek verdik  Canik Belediyesi'nin açtığı atolyeleri OKA desteği ile kurduk. Yaklaşık 1 buçuk 2 milyon lira desteğimiz oldu. Atölyeler kuruldu, elamanlar yetişiyor. Oradan yetişen elamanlar firmalarınızda iş bulmaya başlamıştır" diye konuştu. 

'YATIRIM TEŞVİK BELGESİ MALİYETİ AZALTIYOR'

Sektör temsilcilerine yatırım teşvik belgesi ile ilgili bilgi veren Sakalı sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yatırım Teşvik Belgesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından en az 2 milyon liralık yatırım taahütünde bulunan firmalara verilen destek. Doğrudan bir hibe desteği değildir. Daha çok indirimlerden faydalanmanız için oluşturulan bir destek.  Yatırım teşvik belgesi almanız için illaki bir şirket sahibi olmanıza gerek yok. Bir şahıs şirketi olmanız, dernek, kooparatif, kamu kurumları Yatırım Teşvik Belgesi'nden yararlanabiliyor. Devlet sizlere direkt hibe desteği vermiyor ama böyle indirimlerden yararlandırarak yatırım maaliyetinizi azaltmış oluyor. Yatırımcılara bu belgeyi tavsiye ediyorum."

Program sonrasında MOBİD Başkanı Erkan Ahmet Yavuzel, Ammar Sakalı'ya plaket takdim etti.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.