Gülsan Sanayi Sitesi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Ülker, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine ait tapulu mekanları yok fiyatına kamulaştırmasına tepki göstererek, esnafın haksızlığa uğradığını öne sürdü.
HAKSIZLIĞI DİLE GETİRDİLER
Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği imar ve istimlaklarının hakkaniyetsiz olduğunu öne süren esnaf düzenlenen toplantıda, bir araya gelerek, uğradıkları haksızlığı dile getirdi. Gülsan Sanayi Sitesi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Ülker, Kanal S mikrofonlarına, " Biz buna razı değiliz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.
PANDEMİDE KARAR GEÇİRİLDİ
Gülsan Sanayi Sitesi'ndeki süreçten söz eden Ülker, "2005 yılından beri devam eden bir süreç bu. 2005 yılında başladı, bir şekilde meclis geri adım attı. 2015 yılında da gündeme getirildi, mücadele ettik İdare Mahkemesi iptal etti. 1,5 yıl yıl süren davanın ardından İstinaf Mahkemesi, oradan da temyizde iptal oldu. Temyiz de onaylayınca 2017'de istimlak durdu. Yerel seçim çalışmalarında Başkan Mustafa Demir aynı düşüncede olduğunu ifade etmişti. Biz de bekliyorduk ve endişelerimiz vardı. Fakat pandemi döneminde böyle bir kararı alacağını hiç tahmin edemedik. Yüzyılın sıkıntısıyla uğraşırken, iş yerlerimize gelmek için izin belgeleri çıkarırken bu karar geçirilmiş. Sonradan öğrendik biz" dedi.
ADALET BUNUN NERESİNDE?
İtiraz süresini kaçırdıklarını, Mimarlar Odası Samsun Şubesi'nin dava açtığını ve o davaya 100'ün üzerinde esnafın müdahil olduğunu hatırlatan Ülker,
sözlerini şöyle tamamladı: "Mimarlar Odası'na duyarlılıkları için teşekkür ederim. Biz de birkaç 100 kişi o davaya müdahil olduk. O davayı da kazanacağımıza inanıyoruz. Belediye, itiraz süresi geçtiği için davet yazısı gönderiyor. Anlaşarak bize verin diyor ama metrekaresi 20 bin lira, istimlak düşündüğü yerde 2 bin lira diyor. Bunun adalet neresinde? Biz buna razı değiliz. Biz sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ben buraya ömür verdim, bu kadar kolay teslim olmam. Böyle bir zamanda Mustafa Demir'in böyle bir işe girişmiş olması partisini sabote etmek gibi bir şey. Siyasi irade buna neden bir şey demiyor? Buraya gelip bu seçim döneminde kendilerini anlatabilecekler mi? İnsanların elinden ekmeği alınıyor. Bize çok acımasız davranılıyor."
DEĞER VERDİĞİNİZİ HİSSETTİRİN
Faruk KARTAL: 35-40 yıldır Gülsan Sanayi'deyiz. İstiyoruz ki böyle diretmeyle değil. Bize de değer verilsin, bizi de muhatap alsınlar. Bu memlekette 40 yıldır çalışıyoruz. Ama son 5 yıldır yok sayılıyoruz. Bize ve mülkümüze değer verilmeli. Dişimizden, tırnağımızdan artırıp bu dükkanlarımızı kurduk. Kirazlık'ta dükkan kiraları 10-15 bin olmuş. 100 metre kare dükkan 2 milyon lira olmuş. Gülsan'da 150-200 metre karelik dükkana 500 bin-1 milyon para veriyorsun. Hiç verme. Gel de bizi muhatap al. Tek derdimiz bizi taşıyacaksanız, değer verdiğinizi hissettirip taşıyın. Biz sanatkarız. Tek derdim, yok zamanda aldığım dükkanımın hakkıyla istimlak edilmesi.
HAKKANİYETLİ DAVRANILSIN
Harun BİLEVCİ: Gülsan Sanayi Sitesi'ndeki mülk sahiplerinin haklarının gasp edilmesi ile ilgili toplantı yaptık. Bize hakkaniyetli davranılmasını istiyoruz. Mülklerimize değerinde ücret verilmesi için bir mücadele içine girdik.Bunun için de arkadaşlarımızla bir araya gelerek fikir alışveriş verişinde bulunduk.
BU DURUMDAN RAHATSIZIZ
Eşref DEMİRBAŞ: Gülsan Sanayi Sitesi'nde fiyatlarda biraz sıkıntılar oluşuyor. Bu durumdan çok rahatsızız. 30 seneden sonra ilk defa dükkan sahibi olalım dedik ama maalesef karşılaştığımız konu bu. Sayın Cumhurbaşkanımız inşallah bu işe de bir el atar diye düşünüyorum.
KONUNUN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ
Sami GÜMÜŞOVA: Esnaf olarak biz mağduruz. Bir an önce hakkımızı alarak, uzlaşmak istiyoruz. Buralar çok düşük fiyata gitmesin istiyoruz. Mağduruz ve bu konunun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz.
ADALETLİ İSTİMLAK ÇAĞRISI
Yılmaz ÜÇÜNCÜ: Cumhurbaşkanıma, belediye başkanıma burdan sesleniyorum. Dükkanlarımız çok makul bir fiyata istimlak ediliyor. Dükkanlarımızın adaletli bir şekilde yeniden düzenlenerek istimlak edilmesini istiyoruz. Yeni dükkanlarada yazıldık. Oradaki dükkanların fiyatı biraz yüksek. Vatandaşın ödeyebileceği bir şekilde değil. Esnaf olarak hepimiz mağduruz bu konulardada.
BİZLER MAĞDUR OLACAĞIZ
Şefik AKDENİZ: Kamulaştırmaya karşıyız. Burada hak yenme durumu çıkacak. Uzun yıllardır biz bu işi yaptığımız için nihayteinde bir müşteri profilimiz var. Bunu hiçbir şekilde hiçbir yerde kazanma gibi bir durumumuz olamaz. Mustafa Demir birikimlerimizi hiçe sayarak yaptı. Karşı sanayideki dükkanların şu an metrekaresi 40 bin liraya kadar bedelleri varken, bize burda teklif edilen rakamlar 2 bin, 3 bin, 4 bin. Bunu asla kabul etmiyoruz. Tamam kamu için fayda sağlanacak ama bizler burda mağdur olacağız, o yüzden karşıyız.
Haber Kaynak: Merve İLHAN
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.