Samsun Valisi Orhan Tavlı, kentte dünyayla rekabet edebilecek sektörler olduğunu belirterek, insanlarına ihracata dayalı büyüme önerisinde bulundu. Vali Tavlı, "Samsun'un Türkiye'ye çok büyük değer katacağına inanıyorum" dedi.

AHLATCI YATIRIM YÖNETİCİLERİ BİLGİLENDİRDİ

Samsun Sanayici ve İş İnsanları Derneği (SAMSİAD) Ahlatcı Yatırım ev sahipliğinde North Point Hotel’de düzenlenen programda, yatırım araçlarındaki 2024 yılı beklentileri değerlendirildi. Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Atilla Esen,  Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş ve Ahlatcı Yatırım Şubeler Koordinasyon Direktörü Hakan Mercan iş insanlarına piyasalarla ilgili görüşlerini aktardı ve merak edilen soruları yanıtladı. Vali Orhan Tavlı'nın da katıldığı programda Samsun'un üretim gücüne dikkat çekildi. 

İHRACATA DAYALI BÜYÜME VURGUSU

Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunun altını çizen Samsun Valisi Orhan Tavlı, "2000'li yıllardan bugüne kadar baktığımızda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde güçlü kadrolar maliyetin düşük olduğu zamanlar çok hızlı bir şekilde alt yapıdan üst yapıya, eğitimden, sağlığa ulaşıma müthiş yatırımlar yapıldı. Güçlü bir moral motivasyona yeniden ihtiyacımız var. Halka açılmak bizim iş dünyamız için önemli. Buna hazırlık yapmak da önemli. Ama ben ihracata dayalı büyümeyi öneriyorum" dedi. 

DÜNYAYLA REKABET EDEBİLECEĞİMİZ GÜÇLÜ SEKTÖRLERİMİZ VAR

Dünyayla rekabet edebileceğimiz güçlü sektörlerin olduğunun altını çizen Vali tavlı sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın bize ihtiyacı var. Türkiye'nin de Samsun'a ihtiyacı var. Türkiye'nin ikinci yüzyılında Samsun'un dünyanın merkezine yakın olacağına değerlendiriyorum. Burası başlangıçların şehri. Kuruluşun ve kurtuluşun şehri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şehri, insan kaynağı, ekonomisi güçlü Samsun'un Türkiye'ye çok büyük değer katacağına inanıyorum. İstanbul, ilk yüzyılda Türkiye'nin lokomotifiydi, ikinci yüzyılda Türkiye'nin lokomotifi Anadolu olacak, Karadeniz olacak, Samsun olacak." 

İŞ İNSANLARINA UMUT VERDİ

Amaçlarının sermaye piyasaları konusunda Samsun'daki sanayicileri ve iş insanlarını bilgilendirmek olduğunu kaydeden Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Atilla Esen de şöyle konuştu: "Son dönemde TL'nin değerini artırma konusunda Merkez Bankası ve Hazine gerçekten büyük bir çaba sarfediyor. Zorlayıcı bir yıl olacak. Faizlerin yüksek olması hiçbirimiz tercihi değil. Ancak bazı ekonomik gerçekler var. Yılbaşından itibaren dolar kurunda TL'ye göre daha az bir artış var. Yavaş yavaş kur korumalı mevduatta, hem de döviz bozdurarak TL'ye geçen insan sayısında bir artış var. Yaz ayları, bu sürecin devam etmesi açısından enflasyondaki düşüş eğilimiyle beraber bir yol haritası çizecektir. Biz bu iyileşmenin daha iyi gideceğini düşünüyoruz. TL konusunda yatırım konusunda bir miktar daha iyi bir dönem geçireceğimizi düşünüyorum. Eylülden sonra tekrar bir oturup değerlendireceğiz. TL'nin güçlenmesi için talep enflasyonunu düşürmemiz lazım. Samsun'un değerli şirketli hiçbir zaman halka açılmaktan korkmasınlar. Bu durum ilk başta korkutucu gelebiliyor ama doğru yönlendirmeyle, doğru adımlarla siz halka arza hazır olmasınız bile biz bu konuda sizleri hazırlıyoruz. Bu konuda her zaman Ahlatcı Yatırım'ın kurumsal finansman bünyesinden destek alabilirsiniz."

TÜRKİYE'YE KATKI SAĞLAYACAK 

Toplantının ardından da Kanal S mikrofonlarına Samsun'la ilgili gözlemlerini dile getiren Esen, "Samsun Valimize hayırlı olsun dileklerimizi iletmek istiyorum. Kendisi 9 ay önce göreve gelmiş ama Samsun'u çok benimsemiş. Samsunlu iş insanları da kendisini çok kabul etmiş. İlk defa geliyor olmama rağmen 10 senelik dönemde Samsun'un hem ihracat anlamında hem de iş insanı anlamında çok büyük atak yaptığını fark edebiliyorum. Samsun çok güzel bir şehir. Hem ekonomi anlamında hem de yaşam anlamında Samsun'un bundan sonraki döneminde daha iyi olacağını, Türkiye'ye daha büyük katkı sağlayacağını, buna da sayın valimiz ve iş adamlarımız başta olmak üzere öncülük edeceğine eminim" diye konuştu. 

DÜNYADAN HABERDAR OLMAMIZ GEREKİYOR

Samsun'daki iş insanlarının uluslararası piyasaları çok iyi takip etmesi gerektiğine değinen SAMSİAD Başkanı Süleyman Eldemir de, "1980'li yıllarda imalatçının en büyük problemi tedarik zinciri, elektrik kesintileriydi. Hammaddeye ulaşım zordu. Bu gelişen dünyada riskler, problemler de değişti. Küreselleşmeyle birlikte, Hindistan'da bir tekstil atölyesinin kepenk açması, Samsun'daki bir tekstilcinin kepenk kapatmasına sebebiyet verebiliyor. Dolayısıyla dünya piyasalarında da ne olduğundan haberdar olmamız gerekiyor. Brezilya Merkez Bankası'nın bile faiz artırışı, Samsun'daki küçük bir müessesimizi bile etkiliyor. Cephemiz arttı ve çok daha uluslararası düşünmek zorundayız. Sağ olsun piyalardaki durum hakkında bilgi vermek için komşu ilimizdeki Ahlatcı Yatırım bize desteğe geldi" ifadelerini kullandı. 

Programın sonunda Vali Tavlı, Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Atilla Esen'e üzerinde Atatürk Anıtı'nın bulunduğu bir plaket takdim etti. 

NEJLA KAYA

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.