Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Adnan Korkmaz, Kavak ilçesi Köseli, Karapınar, Bekdemir, Germiyan ve Şeyhli mahalleleri sınırları içerisindeki yeşil alana kalker taş ocağı ve kırma-eleme-yıkama tesisi yapılması planına tepki gösteren mahalle halkının yanında olduklarını belirtti.

TEHDİT OLUŞTURUYOR

Yöre sakinlerinin taş ocağı projesinin su kaynakları üzerinde ciddi bir tehdit oluşturacağını belirttiğini dile getiren Korkmaz, "Mahalleli yine bölgede küçük ve büyükbaş hayvanlarını otlaklıklarını, taş ocağı yapılması planlanan alanın köylerdeki evlere mesafesinin 50-100 metre yakınlıkta olduğu ve patlatılacak dinamitlerin yaratacağı can ve mal kaybından endişe duyduklarını belirtmişlerdir. Aynı bölgede son 30 yıl içerisinde açılan 3 taş ocağını çevreye duyarlı olmadığı ve orman alanlarının yok edilmesi gibi gerekçelerle kapatıldığı halde aynı bölgede yeni taş ocağının açılmak istenmesi anlaşılmaz bir durumdur" dedi.

OLUMSUZ ETKİLER ARTACAK 

250 dönümden küçük faaliyet alanı olan işletmeler için ÇED gerekli değildir kararları verilerek bu ve bunun gibi çevreye ve insana sağlığına zararlı bu tesislerin izin süreçlerinin kolaylaştırıldığını kaydeden Korkmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde faaliyetini tamamlamış taş ve maden ocaklarının doğaya kazandırılmasına dönük yönetmeliklerin bürokratik bir yalandan öte bir şey olmadığı Kavak ve çevresinde görülmektedir. Ayrıca Kavak Köseli Mahallesi sınırları içerisinde üretim faaliyeti devam eden çimento fabrikası, açılması planlanan bu taş ocağına çok yakındır. Zaten çevreye oldukça zarar veren çimento fabrikasına taş ocağı gibi yeni zararlı tesisler eklendiğinde bölgedeki tüm sulak alanların, yeraltı sularının, tarım, orman ve hayvancılık faaliyetlerinin, insan yaşamının olumsuz etkilerinin daha da artacağı görülmektedir.

SoloTürk, HürJet, Türk Yıldızları'ndan Samsun'da nefes kesen gösteri SoloTürk, HürJet, Türk Yıldızları'ndan Samsun'da nefes kesen gösteri

Bizim oylarımızla yetkilendirdiğimiz siyasilerin ve yerel yöneticilerin, onlar tarafından atanan bürokratların doğal varlıklarımızı ve yaşam alanlarımızı koruyacak önlemleri almamaları, aksine şirketleri koruyucu kollayıcı yasal düzenlemeler yaparak bizleri savunmasız, şirketleri denetimsiz bırakmalarına dur demenin zamanı geldi.

Kavak ilçesi , Köseli, Karapınar, Bekdemir, Germiyan ve Şeyhli mahalleleri halkı başta olmak üzere tüm Kavak halkının sağlıklı bir çevrede huzur içerisinde yaşama hakkına saygı duyarak yanlarında olacağız ve sonuna kadar destekleyeceğiz."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.