Samsun'da, 21 kuruluşun bir araya geldiği Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Dayanışma Platformu'ndaki (SABİM) aile hekimleri ve sağlık çalışanları gün geçtikçe artan iş yükü, iş yüküne kıyasla azalan hakediş, sağlıkta şiddet olayları, özlük haklarındaki kayıplar gerekçesiyle iş bırakarak eylem yaptı. Samsun Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gökhan Demircioğlu, taleplerini sıralayarak, “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz.” dedi.

Samsun'da sağlık çalışanları, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Samsun Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gökhan Demircioğlu, sağlıkta şiddet ve ekonomik sorunlara dikkat çekti. Demircioğlu, "Tırnak makasıyla AVM’lere dahi girilemeyen bir zamanda, silahla polikliniğe girip sağa sola ateş edebilen kişilerle iç içeyiz. Şiddetin gölgesinde hizmet üretmeye çalışırken, her an bu silahtan çıkan bir kurşunla, hatta başımıza indirilen bir oksijen tüpüyle, gelecek bir bıçak darbesiyle ölebiliriz. Şiddeti engellemek için sadece kanunların yeterli olmayacağını biliyoruz. Rant alanına dönüştürülen ve kışkırtılan sağlık talebi, saygının yok edilmesi, eksik istihdamla verilmeye çalışılan hizmet, sanal kuyruklar, 5-10 dakika muayene süreleri… Şiddeti üreten, bu sistemin kendisi, biliyoruz" diye konuştu.

Ekonomik sorunlara da dikkat çeken Demircioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Alım gücümüz büyük bir hızla azalıyor, fazla çalışma ücretimiz, iş hukukuna göre normal mesaimizin 2 katı olması gerekirken, yarısından az alıyoruz. Çocuklarımız için sağlıklı beslenme koşullarını sağlayamıyoruz, eğitim masraflarını, kiramızı bile ödemekte zorlanıyoruz. Uluslararası aile hekimliği uygulamaları ile ilgisi olmayan düzenlemeler, yetersiz aile sağlığı merkezi gider ödemeleri, yetersiz aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı sorunu çözülmüyor, düşük tavan katsayısı ve destek ödemesi ile aile sağlığı çalışanları yok sayılıyor ve birçok angarya iş yükü ile 85 milyon vatandaşın koruyucu sağlık hizmeti ihmal ediliyor. 2010 yılından bu yana sayısız başarı elde etmiş aile hekimliği uygulaması, liyakatsiz eller sebebiyle geriye gitmeye devam ediyor. 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nu düzenlemek yerine 657 sayılı Kanuna göre ceza verilerek anayasal haklar görmezden geliniyor, liyakatsizlik ve art niyet, yönetimdeki etki alanını giderek artırıyor. Sağlık sistemindeki kargaşa ve huzursuzluk nedeniyle, hekimlerimiz, hemşirelerimiz, ebelerimiz, teknikerlerimiz, teknisyenlerimiz; genel idari, teknik ve yardımcı hizmetler sınıflarındaki çalışanlar gibi sağlık ekibinin hiçbir üyesi artık nefes alamıyor. Nitelikli sağlık hizmeti için verilecek bu mücadelede sadece kendimiz için değil, hastalarımız için de mücadele ettiğimizin bilinciyle, tüm halkımızı yanımızda olmaya davet ediyoruz."

Hürriyet Sağlık Sendikası Samsun Şube Başkanı Nermin Aydın da yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vedi: "Özlük ve mali hakların iyileştirilmesi, sağlıkta şiddet ve mobbingin bitmesi için ayrıca ekonomik şartların düzeltilmesi insan onuruna yaraşır bir çalışma hayatı tüm sağlık çalışanlarının temel hakkıdır. Yapılan zam oranı herkesin bildiği gibi yetersizdir ve yoksulluk sınırı altında kalmıştır. Parça pinçik olan ödemeler bu zamlardan yüzde 17,55 oranında etkilenmiş ve yetersiz kalmıştır.. Seyyanen yapılan zam sonraki sözleşmelerde sabit kalacak emekliliğe yansıtılmayacaktır. Tek kalem ve emekliliğe yansıtılacak maaş düzenlemesi istiyoruz.  Nöbet ücretleri gündüz mesai ücretlerinin çok çok altındadır. Taşeron işçilerin saatlik nöbet ücretleri 154 tl iken hemşire arkadaşım 37 lira uzman doktor arkadaşımız 76 lira gibi komik ücretlerle nöbet tutmaktadır. Nöbet ücretleri artırılarak daha cazip hale getirilmelidir. En önemli konulardan biri sağlıkta şiddet. Sağlıkta şiddet ancak caydırıcı tedbirler alınarak gerekirse kamu sağlık hizmetlerinden belli bir süre  men edilerek TBMM'den çıkacak kesin, katı ve net kanunlarla önlenebilir."

GÖZDE ARI

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.