Kanal S programcısı, tarihçi-sosyolog Emin Günaydın, Alaçam ilçesindeki Çeşme, Yeni Cami ve Karşıyaka mahallerindeki sit alanında bulunan ve yok olmanın eşiğine gelmiş Osmanlı Dönemi’nin izlerini taşıyan Rum konaklarının turizme kazandırılması için çağrı yaptı.

RUMLAR YAŞIYORDU

Günaydın, Alaçam ilçesinde, Çeşme, Yeni Cami ve Karşıyaka mahallerindeki sit alanlarında bulunan tarihi konaklarda incelemelerde bulundu. Bu mahallerde dini, kültürel, sivil yapıların yer aldığını kaydeden Günaydın, "Osmanlı Devleti döneminde mübadeleden önce Çeşme ve Karşıyaka mahalleleri, gayri müslim Rum Osmanlı vatandaşlarının yoğunlukla yaşadıkları yerlerdir. Gayri müslim halkın çoğunluğu, küçük el sanatlarıyla ve tütün ticaretiyle uğraşmaktaydı. Bölge halkının gelir seviyesi konut mimarisinin şekillenmesinde oldukça etkili olmuştur. Çeşme mahallesinde büyük konaklar bu durumu bize kanıtlamaktadır" dedi.

ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Mübadele ile Yunanistan’dan gelen halkın, Rumlardan kalan bu evlere yerleştirilerek, kendi kültürleri ile farklı bir coğrafyada yaşamaya başladığını dile getiren Günaydın, "Azınlıkların gitmesi ile Müslüman nüfus artmış ve Alaçam kültür yapısı açısından özdeşleşmeye başlamıştır. Yerel halk ile kaynaşan mübadillerin yaşadığı Alaçam yerleşimi, tarihi dokunun belirgin olduğu, karakteristik özelliklere sahip mekânlara ev sahipliği yapmaktadır. Osmanlı Dönemi’nin izlerini taşıyan bu evler, ülkemiz tarihinde de önemli bir yere sahiptir" diye konuştu.

Samsun'da MHP'den sorunlara sahada çözüm Samsun'da MHP'den sorunlara sahada çözüm

BİR AN ÖNCE RESTORE EDİLMELİ

Bu kültürel zenginliğin ilgisizlik ve bakımsızlıktan yok olmanın eşiğine geldiğini belirten Günaydın sözlerini şöyle sürdürdü: "Kimi konaklarda günümüzde halen oturulmakta, kimisi yıkılmış durumda. Bazıları ise defineciler tarafından tarumar edilmiş vaziyettedir. Bu konaklar son nefesini vermek üzere, vaktinin dolmasını beklemektedir. Sit alanı içerindeki tarihi konaklar bir an önce restore edilerek turizme kazandırılmalı, bölge büyük bir cazibe merkezi haline getirilmelidir. Alaçam halkının, mülki yetkililerinin ve Alaçam Belediyesinin bu konuya bir an öce eğilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde çok geç kalınmış olacaktır." 

Günaydın ayrıca Alaçam gezisinde kendisine yardımcı olan Alaçam Yerel Tarihçisi Oğulcan Günel’e ve Erkan Yıldırım’a teşekkür etti.

ELVAN İLHAN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Editör: Ayşe Çolak