Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, “Nörolojik hastalıklarda ileri görüntüleme yöntemleriyle hastanın yaşı cinsiyeti, tansiyonu var mı gibi bilgileri makinaya öğreterek yapay zekayı geliştirmeye çalışıyoruz. Dünya bununla ilgileniyor, biz de Türkiye'de paralel bir şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" dedi.

HASTALIK VE TANI TEDAVİSİNDE SON DURUMU AKTARDI

Türk Nöroloji Derneği Başkanlığı'nın yanı sıra OMÜ Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi, Rektör Yardımcısı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Terzi, Kanal S'de Sevtap Sağlam'ın sunduğu Günaydın Samsun programının konuğu oldu. Hem Türk Nöroloji Derneği çatısı altında yapılan çalışmalardan hem de nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde gelinen son durum hakkında bilgi veren Prof. Dr. Terzi, dijital teknolojik gelişmelerden de bahsetti. 

Samsun'da kira destekleri arttı: Bakan Kurum açıkladı Samsun'da kira destekleri arttı: Bakan Kurum açıkladı

EN GÜÇLÜ DERNEKLERDEN BİRİ

Türk Nöroloji Derneği'nin 4 binin üzerinde olduğunu, ulusal ve uluslararası paydaşlarla çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Terzi, "Türk Nöroloji Derneği 4 binin üzerinde üyesi olan, Türkiye'nin sağlık alanında en güçlü derneklerinden bir tanesi. 30 yılı aşkın devam eden bir süreçte geçmiş başkanlar, yönetim kurullarıyla birlikte bugünlere kadar geldi ki biz de bir ay önce yeni yönetim kuruluyla birlikte göreve başladık. Merkezimiz Ankara'da. Nöroloji çatısı altındaki tek derneğiz. Yaptığımız çalışmalarda derneğimizi çok daha ileri taşımak istiyoruz. Günümüzde en önemli sorunlarından biri de, hangi uzmana ne zaman başvurulması gerektiği çok iyi bilinilmiyor. Alınan sağlık hizmetinin ne kadar efektif olduğuyla ilgili bazı soru işaretleri var. Bu belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla ilgili biz dernek olarak hem sosyal medyamızı kullanıyoruz, hem toplumla ilgili basın ve medyada daha çok yer almaya çalışıyoruz hem de kliniklerimizde ve hastanelerimizde nörolojide daha iyi hizmet vermeye çalışıyoruz" dedi. 

DÜNYAYLA EŞ DEĞER YETKİNLİK

Türkiye'deki nöroloji uzmanlarının yetkinliklerinin dünyayla eş değer hatta bazı alanlarda çok daha ilerde olduğunun altını çizen Prof. Dr. Terzi şunları söyledi: "Nörolog sayısı her geçen gün artıyor. Gelecek yıllarda daha da artacaktır. Her ilde ve hemen hemen ilçelerin çoğunda bir nöroloji uzmanı var. Hatta şimdi ağrı, elektrofizyoloji gibi yan dal uzmanlarımız var. Türkiye'de özellikle nörolojik hastalıkların tanısıyla ilgili uzmanlar, hastalarımızı değerlendiriyor ve bazı tetkikler yapıyoruz. EEG, EMG, beyin görüntüleme yöntemleri gibi uygulamalar yapıyoruz ve bunlar da Türkiye'de yaygınlaştı. Tanı ve tedavi süreci birbiriyle paralel gidiyor. Türkiye'de şu anda nörolojide dünyada kullanılan hemen hemen her ilacın olabildiğini görüyoruz. Olmayan, henüz Türkiye'ye gelmeyen nadir de olsa bazı ilaçlar var. O ilaçlar da belirli aşamalardan sonra Türkiye'ye gelecektir. Tedavi sürecinde de dünyayla paralel şekilde ilaçlar hastalara sunulmaktadır." 

"HASTA BİLGİLERİ MAKİNAYA TANITILIYOR"

Dijital teknolojinin de nöroloji alanında büyük faydalar sağladığına değinen Prof. Dr. Terzi sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Özellikle radyolojik alandaki gelişmeler her geçen gün artıyor. İleri MR görüntüleme yöntemleri artık gelişti. Örneğin beyinde bir leke gördünüz. Bu tümör mü, damar tıkanıklığı mı yoksa MS denilen hastalığa ait olup olmadığını analiz edecek ileri görüntüleme yöntemleri gelişti. Hastanın yaşı cinsiyeti, tansiyonu var mı gibi bilgileri de makinaya öğreterek yapay zekayı geliştirmeye çalışıyoruz. Dünya bununla ilgileniyor, biz de Türkiye'de paralel bir şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Dijital taknoloji çok geniş bir alan. Hasta kayıt sistemleri oluşturuyoruz. 
OMÜ olarak telemedicine dediğimiz uygulamayı kullanıyoruz. Hasta gelmeden MR'larına bakmak, hastayı dinlemek, hastanın gelmeden çözülebilecek bir problemi varsa olduğu yerde bunu çözebilecek yöntemlere gidiyoruz. Nörolojide de bu alanda önemli gelişmeler var. Biz nörolojide tanıyla ve bireysel tedaviyle ilgili çok önemli gelişmelere şahit oluyoruz. Dünyada Türkiye olarak bırakın gerisinde olmayı, bazı alanlarda çok ilerisindeyiz."

"BAŞ AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN"

Uzun süren baş ağrılarında vatandaşların mutlaka nöroloji kliniklerine gitmesi gerektiğinin de altını çizen Terzi, "İster yeni başlasın, ister uzun süren baş ağrısı olsun. Mutlaka değerlendirmemiz lazım. Kişiyi dinlememiz, gerekiyorsa tetkikler yapıp ona göre tanı koymamız gerekiyor. Her ağrı kendi özelinde değerlendirilmesi lazım. Alternatif tedaviler var son zamanlarda. Bunları da nöroloji kliniklerinden öğrenmeleri gerekiyor. Kliniklerimizde baş ağrılarını tedavi edebiliriz" ifadelerini kullandı.

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Editör: Rahşan Çelik