OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Tarım ve Islah Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selim Aytaç, Samsun'da kenevir üretimi ve sanayisine ilişkin çalışmaların sürdüüğünü belirterek, "Kenevirin hem üretiminde hem de sanayisinde çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi Samsun kenevir üretimi ve sanayisinde merkez olacak" dedi. 

"GELECEĞİ TEHLİKEYE ATIYORUZ"

Kanal S TV ekranlarında yayınlanan OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Tunç'un sunumu ile "Fikir Akademisi' programına konuk olan OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Tarım ve Islah Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selim Aytaç, "Bugün bir masa bile kenevirden rahatlıkla yapılabilir. Hem daha sürdürülebilir ve sağlıklıdır.     Geleceğimizi yoğun plastik kullanımıyla tehlikeye atıyoruz. Petrolden yapılan plastiklerin yüzde 95'ini kenevirden yapabiliriz. Biraz maliyetli ama hiçbir şey geleceğimiz kalitesinden maliyetli olamaz. Çocuklarımıza rahat ve temiz bir dünya bırakabilmek için çöplerimizin dönüştürebilir olması lazım" diye konuştu.

SAVUNMA SANAYİSİNDE KATKISI VAR 

Dünyada kenevir liflerinden elde edilen bir takım kompozitlerin sadece askeri alanda değil uzay teknolojisinde de kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Aytaç, " Ülkemizde savunma sanayisine ilişkin çalışmalar sürüyor. Samsun'da ağustos ayında TEKNOFESFET var  Bununla ilgili de sergilemelerimiz olacak. Askerin başlığı, askerin araçların zırha bürünmesi ve SİHA'ların üzerindeki kompozitlerle ilgili çalışmalar ciddi bir katkı sağlayacaktır" dedi. 

AĞAÇ KESMEDEN KAĞIT ÜRETİMİ

Kenevir'den ağaçlar kesilmeden kağıt üretilebileceğinin de altını çizen Prof. Dr. Aytaç, "Türkiye'nin tüketmiş olduğı selülozun yüzde 98'i ihtal geliyor. Kenevirin saplarında yüzde 42, liflerinde ise yüzde 75 selüloz var. Türkiye'nin kağıt ihtiyacını kenevirden çok rahat karşılayabiliriz. Ormanları kesmeye de ihtiyacımız yok. 1 dekar alandan 500 kilogram civarından selüloz elde edebiliyoruz. Kenevir aynı zamanda radyasyonu önlemektedir" ifadelerini kullandı. 

SAMSUN'DA BİR İLK

Samsun'da yapılan çalışmalarla kenevirdeki  uyuşturucu oranını azalttıklarını kaydeden Prof. Dr. Aytaç, "2019 yılında çıkardığımız Vezir ve Narlı olarak iki çeşidimiz var. İnşallah Vezköprü İlçesi'nin ve Narlısaray Mahallesi'ni adını taşıyan ve Türkiye'deki ilk çeşitlerle anacağız. Yeni çeşitlerde geliyor. İsimleri bile belli. Ekibimizle birlikte çalışmalarımız devam ediyor.Samsun'da kenevir kültürü devam ediyor. Bir zararından dolayı keneviri dışlamayalım. Kenevir masumdur. Keneviri kötü yapan insandır. Keneviri doğru kullandığındaki faydalarını ortaya koymalıyız. 25 Mayıs 2022 tarihinde Havza'da kenevir fabrikasının temeli atıldı. 20 bin ton malzeme işleyecek olan fabrika öümüzdeki yıl mayıs  ayında hizmete girecek. Bu bir ilk. Kenevirin sanayisini oluşturuyoruz. Hem tarım da hem de sanayisin de çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi Samsun kenevir üretimi ve sanayisinde merkez olacak" dedi.

Dilber BAHADIR 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.