Samsun'un uydudan yayın yapan tek televizyonu Kanal S'de yayınlanan "Deprem Özel" programında, Kuzey Anadolu Fay Hattı yakınında olan şehrin zemin yapısı, binaların sağlamlığı, çarpık yapılaşma, kentsel dönüşüm ve imar değişiklikleri ile deprem riski ele alındı. Programda Samsun'un olası bir depreme hazır olmadığı gerçeği ortaya konuldu.
-O HARİTALAR İKİ BELEDİYEDE VAR
İmar planı yapılacak bölgenin seçilmeden önce mikro bölgeleme çalışmalarının yapılmasının öneminden bahseden Jeofizik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Özen, "İmar planı yapılacak bölgenin seçilmeden önce mikro bölgeleme çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bölgenin jeolojik yapısı, heyelan ve deprem ve sismik dalgalar ile deprem kuvvetinin büyütülmesi açısından haritalanma, mikro bölgeleme çalışmasının ardından ortaya konulabilir. Bu da her belediyenin duvarında olması gereken haritalardır. İmar planına geçileceği zaman, o haritalara bakılması gerekiyor. Samsun ve ilçelerinde böyle bir çalışma yok. Bina bazında zemin etütleri yapılırken kontrol ve denetleme mekanizması Samsun'da yok ya da eksik. Atakum ve Tekkeköy Belediyesi 5-6 aydır bu çalışmaları gerçekleştiriyor. Ama personel kadrosunda sorun var" ifadelerine yer verdi.
-YERLEŞİM YERLERİ İYİ DEĞİL
Özen, Samsun'daki riskli anlanlarından bahsederek, Kahramanmaraş depreminin kentte neden hissedildiğiyle ilgili şu bilgilere yer verdi:
"Kahramanmaraş'taki depremi bizim hissetmemizin nedeni zemin yapısı. Zeminin sarsıntıyı büyütme özelliği var. Bizim de 4-4.9 hissetmemizin nedeni bu. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda 1943 yılında 7.2'lik bir Ladik-Tosya depremi var. Ladik, fay hattında olan bir ilçemiz ayrıca Havza ve Vezirköprü olası bir depremde etkilenecek ilk ilçelerden. Fay hattının merkeze uzaklığı 55 kilometre. Samsun'da o deprem dalgalarını büyütecek olan zeminler var, kısa sürede sönümleyecek zeminler de var. Terme ve Çarşamba tarafı suya doygun bir kil ve bu zeminler tehlikelidir. Canik tarafının üst kısımlarında sert ve kaya zeminler bulabiliyoruz. İlkadım'da da yüksek kesimlerinde kum ve kil zeminler var. Otogar bölgesi de aktif heyelan bölgeleri içerisinde. Heyelan bölgelerine deprem yükü de geldiği zaman, zemin akışkan hale geliyor. Depremle birlikte heyelanların tetiklenme durumu var. Atakum'un da yapılaşmasının çoğu üst kesimlerde. Üst kesimlerde kaya zeminler var. Oralarda da kat adediyle ilgili ölçümler yapılması gerekiyor. Sahil şeridi dolgu olduğu için riskli bölge. Tekkeköy de risk boyutu yüksek zeminlere sahip. Tekkeköy ve Atakum'da meslektaşlarımız var ve orada denetimler başladı. Yerleşim yeri olarak baktığımızda Samsun'da yerleşim yerleri çok da iyi değil."
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.