Açıklamada, bu düzenlemenin otomobil ve parça üreticileri için genel olarak olumsuz bir kredi etkisi yarattığı, ancak bu etkinin üreticilere göre farklılık gösterebileceği vurgulandı.

ABD’nin hafif araç pazarının yaklaşık yarısının ithalatla karşılandığı belirtilen raporda, Meksika’nın en büyük tedarikçi olduğu, ardından Güney Kore, Japonya, Kanada ve Almanya’nın geldiği ifade edildi.

Türkiye'de Mart ayında en çok satılan elektrikli otomobil belli oldu! Türkiye'de Mart ayında en çok satılan elektrikli otomobil belli oldu!

MALİYETLER ARTABİLİR, ÜRETİCİLER ZORLANABİLİR

Yeni tarifelerin Japonya, Güney Kore ve Almanya’dan ithal edilen araçları satan markalar için en olumsuz etkiyi yaratacağı belirtilirken, ABD, Kanada ve Meksika’da geniş üretim ağına sahip firmalar için USMCA (ABD-Meksika-Kanada Anlaşması) kapsamındaki muafiyetlerin geçici bir rahatlama sağladığı ancak uzun vadede ek maliyet artışlarının kaçınılmaz olduğu kaydedildi.

TÜKETİCİ GÜVENİ VE TALEP ZARAR GÖREBİLİR

Fitch, otomobil üreticilerinin tarifeler nedeniyle fiyatlarını artırmak zorunda kalacağını, ancak bazı firmaların %25’lik ek maliyeti tam olarak yansıtmakta zorlanabileceğini vurguladı. Bu durumun, üretim ve satış planlarında ciddi değişikliklere neden olabileceği ifade edilirken, yükselen fiyatların tüketici güvenini zayıflatacağı ve satışları baskılayacağı belirtildi.

TALEPLER YÖN DEĞİŞTİREBİLİR

Vergi düzenlemesinin Ford gibi ABD merkezli üreticilere avantaj sağlayabileceği belirtilirken, ithal araçlardan ABD’de üretilen araçlara doğru bir talep kaymasının yaşanabileceği aktarıldı.

TEDARİK ZİNCİRİNDE AKSAMA RİSKİ

Otomobil parçalarına yönelik tarifelerin tedarik zincirinde gecikmelere ve aksaklıklara yol açabileceği uyarısında bulunan Fitch, USMCA’ya uyumlu otomobil parçalarına yönelik tarifelerin geçici olarak ertelenmesinin bu riski hafiflettiğini belirtti.

ÜRETİCİLER ALTERNATİF ÇÖZÜMLER ARIYOR

General Motors gibi büyük üreticilerin, üretim süreçlerinde ayarlamalar yaparak tarife etkilerini minimize etme konusunda kısa vadede bazı esnekliklere sahip olduğu ifade edildi. Ancak uzun vadede, otomotiv sektörünün artan maliyetler ve değişen talep dengeleri karşısında zor bir süreçten geçeceği vurgulandı.

Kaynak: gerçek gündem