OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye'nin güneyinden kuzeyine doğru gelen bir kuraklık riski olduğunu belirterek, "Betonlaşan bir şehrimiz var. Şehir merkezlerinde yaşadığımız felaketlerin ana sebeplerinden biri bu. Bizim önümüze bakıp, geç kalmadan önlem almamız lazım" dedi.

PEK PARLAK GÖZÜKMÜYOR

Prof. Dr. Demir, Kanal S ekranlarında Gürkan Sarıkaya'nın sunduğu Günaydın Samsun programının konuğu oldu. Suyun önemine dikkat çeken Demir, iklim değişiklinin önümüzdeki yıllarda meydana getireceği olumsuz etkilerden söz ederek, bu konuda yerel yöneticilere büyük sorumluluklar düştüğünün altını çizdi. Samsun ve Türkiye'de olduğu tüm dünyanın iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini yaşadığını kaydeden Demir, "Geçen seneki Birleşmiş Milletler raporuna göre önümüzdeki 20-30 yıl içinde gerekli tedbirler alınmazsa, kuraklıktan dolayı dünyada 1 milyar civarında insanın ülkelerini terk etmesi söz konusu. Bu büyük bir felaket. Önümüzdeki süreçte bu yaşadığımız iklim olaylarının artarak devam edeceğini öngörmek için müneccim olmaya gerek yok. Önümüzdeki yıllarda dünya açısından pek parlak gözükmüyor" diye konuştu.

KURAKLIK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Türkiye'nin güneyinden kuzeyine doğru gelen bir kuraklık riski olduğunu dile getiren Demir şunları söyledi: "Bu risk artarak devam ediyor. Eğer gerekeli tedbirleri, toplumun tamamını uyandıracak şekilde alamazsak gelecekte bu, ciddi anlamda çölleşme riskini ülkemizle karşı karşıya getirir. Bunu BM raporları, uzman raporları söylüyor. Türkiye geçtiğimiz 20 yıla baktığımızda ciddi anlamda hem ürün paterninde hem ürün deseninde güneyden kuzeye kayan bir değişim meydana geldi. Son 10 yılda Karadeniz'in deniz suyu sıcaklığı 4-6 derece arasında değişti. Çok ciddi bir rakamdır. Karadeniz'deki biyolojik fauna, balıkların çeşitliliği, canlıların yaşam ortamları değişiyor. Kuraklıkla karşı karşıyayız. Samsun'da 10 sene önce fındıkta sulamadan bahsedemezken, şimdi neredeyse ovada sulama olmadan fındık olmayacağını ifade etmeye başladık. Bu sürece bir dur demezsek, gerekli tedbirli almaz, 85 milyon insanı duyarlı hale getiremezsek bu kuraklık devam edecek ve Türkiye'nin 20-30 yıl içerisinde yeşil kalabilecek, yeterli yağış alabilecek tek bölgesi Karadeniz olacak. 

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve Mehteran Birliği Samsun'da Gösteri Yaptı Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve Mehteran Birliği Samsun'da Gösteri Yaptı

YEREL YÖNETİCİLERE ÇAĞRI

Yağış rejiminin, yağışların düştüğü sürelerin değişmesinin tehlikeleri karşımıza çıkaracağını ifade eden Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Samsun zengin bir coğrafyaya sahip bir şehir. Samsun için çok önemli Kızılırmak ve Yeşilırmak nehri var. Bunun üzerine yapılan çeşitli barajlar Samsun'un hem iklimini yıllar itibariyle değiştirdi hem ovalara can verdi. Ama aynı zamanda da tehlike beraberinde gelmeye başladı. Samsun'u yönetenlerin Samsun'u çok iyi anlaması ve tanıması lazım. Sadece şehri anlamak yetmez. İklimiyle, doğasıyla, kaynaklarıyla anlaması lazım. Samsun gelecekte iklim değişiminde en çok etkilenecek iller arasında yer alıyor. Şu anda nisan sonu mayıs başı yağmurları bir nefes aldırdı ama önümüzdeki süreci çok kestiremiyoruz. Yaz ayları açısından çok ciddi riskler var. Yer altı kaynaklarımız yeterince beslenmedi. Betonlaşan bir şehrimiz var. Şehir merkezlerinde yaşadığımız felaketlerin ana sebeplerinden biri bu. Bizim önümüze bakmamız lazım. Yerel yöneticilerimize çağrıda bulunuyorum. Samsun'un geleceği için ne olur bu konudaki uzman insanlarla birlikte çalışın. Felaketler yaşadıktan sonra dövünmeyelim."

ELVAN İLHAN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.