Samsun

OMÜ'de su kuşu sayımı eğitimi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen eğitimde, kuş gözlem topluluğu öğrencileri teorik ve uygulamalı eğitimlerle su kuşlarının popülasyon değişimlerini inceledi. Kızılırmak Deltası’nda yapılan sayımlarda 71 türden yaklaşık 98 bin kuş kaydedildi.

Abone Ol

OMÜ SU KUŞU SAYIMI EĞİTİMİNDE 71 TÜRDEN 98 BİN KUŞ TESPİT EDİLDİ 

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle kış ortası su kuşu sayımları çerçevesinde bir eğitim düzenledi. Eğitimin amacı, sulak alanlarda kışlayan su kuşlarının envanterini çıkararak, türlerin zaman ve mekâna göre dağılımını belirlemek.  

Kuşlar, ekosistemin sağlık durumunu anlamada önemli biyoindikatörler arasında yer alıyor. Özellikle sulak alanlardaki su kuşlarının varlığı, bu alanların sağlık ve kalitesi hakkında bilgi veriyor.  

TEORİK BİLGİLER AKTARDI

Fransa Kalkınma Ajansı destekli "Sulak Alanların Sürdürülebilir Yönetimi İçin Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında düzenlenen eğitimde, Ornitoloji Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, su kuşu sayımlarının önemi, sayım planlaması ve teknik detayları üzerine teorik bilgiler aktardı. Ayrıca Prof. Dr. Yakup Sancar Barış, katılımcıların su kuşu tanımlama becerilerini geliştirmek amacıyla özel bir eğitim sundu.  

KIZILIRMAK DELTASI'NDA UYGULAMALI EĞİTİM

Teorik eğitimlerin ardından katılımcılar, Kızılırmak Deltası’nda uygulamalı eğitime katıldı. Bu süreçte tür tanımlama ve sayım yeteneklerini geliştiren katılımcılar, 71 farklı türden yaklaşık 98 bin kuşun sayımını gerçekleştirdi.  

TÜRKİYE'NİN EN UZUN SÜRELİ KUŞ İZLEME ÇALIŞMASI 

1967’den bu yana düzenlenen Kış Ortası Sukuşu Sayımları, Türkiye’deki en uzun süreli kuş izleme çalışması olarak öne çıkıyor. Bu çalışmalar sayesinde az ziyaret edilen sulak alanların durumu izlenebiliyor ve bu bölgelerle ilgili detaylı veriler toplanabiliyor.