NASIL ÖMRÜMÜZÜ UZATIRIZ?

Abone Ol

Basında en çok rastladığınız cümleler, formüller, tavsiyeler bunlar. Ama herkesin söylediği aşağı yukarı aynı, farkı allayıp pullayıp farklı bir şeymiş gibi servis edilmesi. Ancak tüm özeti şöyle; evet, daha sağlıklı yaşamak, daha uzun ömürlü olmak insanın tercihidir. Aslında herkes daha uzun ömürlü olmayı sağlıklı olmayı ister de başaramadığı, yenemediği şeyler, düzeltemediği kamburları vardır.
Sigara, insan sağlığı için en önemli zararlıdır. Sigaradan vazgeçmeden sağlıklı olunamaz. Ben az içiyorum, dudak tiryakisiyim laf...
Sağlıklı beslenme, hayat tarzımızı ( life sytle) değiştirmemiz demektir. Sebze ve meyve ağırlıklı diyet, zeytinyağı kullanılacak, şeker ve tuz çok kısıtlı olacak, haftada iki kez, ızgara veya fırında balık tercih edeceğiz.
Balığı yağda kızartırsak, şekerli tatlıları bol tüketirsek, kızartma yiyecekleri tercih edersek, alkol, şekerli içecekler vazgeçilmezimiz olursa, bizim proje tutmaz...
Döner gibi yanmış et, ağız tadımızın kaçınılmazı tereyağ, iç yağı, abur cubur, öğünlerde ihtiyacın üzerinde ekmek tüketimi, bizi ya kilo fazlalığına ya da obesiteye götürür yine yanlış yolda oluruz...
Uzun ömürlü olabilmek için ideal kiloda olmalıyız. Vücudumuzda kas kitlesi, yağdan fazla olmalıdır.
Hareketsiz insan uzun ömürlü olamazzz!
Her gün açık havada 30-40 dakika yürüyüş, bol hareket, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazıdır.
Ara ara aç kalmak, buna moda söyleyişle “aralıklı oruç = intermittan fasting “sağlık açısından faydalıdır. Ancak oruç sonrası acısını çıkarırcasına fazla yemek doğru değildir.
Kilolarcasına hap yutmak, besin takviyeleri almak, olmadık vitaminler, duyduğumuz bütün preperatlar yerine lütfen şunları yapalım: Günde  8 saat kaliteli uyku…
Bilimin ispat ettiği en önemli bilimsel verilerden biri, kaliteli uykunun, bağışıklık sistemimizi güçlendiren en önemli ilaç olduğudur.
Stressiz bir yaşam. Kolay değil elbette, günümüzde, yaşam şartları, içinde bulunduğumuz koşullar, bazen kendi kendine sorun yaratan kişilik yapımız bu ilkeyi sağlayamaz diye düşünebilirsiniz. Hayat zoru başaranlar için daha iyiyi sunar. Stres ile başa çıkabilmek, bir beceri, öğrenilebilir bir durumdur.
Kendinize zaman ayırın. Sevdiğiniz şeyleri yapın. Bir hobiniz olsun. Müzik dinleyin, sinema, sanat sevin.
Kedi köpek besleyin... Göreceksiniz, stresi yeneceksiniz!
Ailenizde, diyabet, hipertansiyon, kanser, kalp hastalıkları varsa, daha çok sağlık hizmeti alın. Ara ara tetkik yaptırın, doktor kontrolünden geçin.
Ama yukarıda sayılanların hepsi bir arada yapılırsa bir anlamı olur…
Sağlıklı olmak, uzun yaşamak amaç olmamalı. Mutlu olmak ve her anı, huzur içinde tadını çıkararak yaşamak amaç edinilmeli, göreceksiniz hayat da size gülümseyecektir...