Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Samsun'un Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinden geçen KAF'ın dünyanın en tehlikeli fay hattı olduğunu belirterek, uyarılarda bulundu.
STRES BİRİKTİRİYOR
Fırat Üniversitesi'nde düzenlenen 'Depreme Dirençli Kentler Çalıştayı'na konuşmacı olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi Jeolog ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin bir deprem ülkesi unutulmaması gerektiğini hatırlattı. Görür şunları söyledi: "Kuzey Anadolu Fay Hattı, dünyanın en tehlikeli fayı. 250 senede bir stres biriktiriyor. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü. Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar. Anadolu yılda bir santimetre batıya, Akdeniz'e doğru gidiyor. Onu biz hissetmeyiz ama bunlar orada stres biriktiriyor. Doğanın zaman mefhumu yok. Bizim için mesela 1000 sene çok büyük bir zaman ama doğa için salise bile değil. Şimdi yaklaşık 500 senede bir diyelim deprem üretiyorsa bu fay, demek ki bu son yaşadığımız depremler bu çevrede özellikle çok eskiden birikmiş olan stresin belirli nedenlerle açığa çıkması sonucu olan şeyler."
SAMSUN'UN DEPREM RİSKİ
Kuzey Anadolu Fay Hattı Samsun il merkezinin güneyinde Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinden geçiyor. Vezirköprü, Havza, Ladik, Kavak, Asarcık, Ayvacık ilçeleri birinci, şehir merkezi ise ikinci derece deprem bölgesinde bulunuyor.
LADİK DEPREMİ YAŞANMIŞTI
27 Kasım 1943'te yaşanan 7,2 büyüklüğündeki Tosya-Ladik depreminde resmi kayıtlara göre 4 bin 16'ya yakın kişi hayatını kaybetmiş, 4 bin 471 kişi de yaralanmıştı. 23 bin 785 evin yıkıldığı Ladik depremi, Amasya, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Samsun, Sinop ve Tokat'ı da etkilemişti.