Samsun Mobilyacı İş Adamları Derneği tarafından hayata geçirilen, mobilya sektöründe istihdamın artırılmasını amaçlayan "Gelecek İçin Tasarım Projesi" sona erdi. Proje kapsamında 30 kadın, 16 erkek olmak üzere toplam 46 gence bilgisayar destekli mobilya tasarım ve Ar-Ge ara elemanı, mobilya döşeme dikiş ve tekstil baskı ve desen tasarımı eğitimleri verildi. Eğitimlerini tamamlayan gençlerin yüzde 20’si çeşitli mobilya imalat firmalarında istihdam edildi.
GENÇLERE EĞİTİM VERİLDİ
Samsun Mobilyacı İş Adamları Derneği (MOBİD), Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Samsun Engelli Kadınlar Derneği tarafından yürütülen "Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Operasyonu Programı" kapsamında "Gelecek İçin Tasarım Projesi" hayata geçirildi. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliğine yönelik geliştirilmiş 12 aylık proje kapsamında 30 kadın, 16 erkek olmak üzere toplam 46 gence bilgisayar destekli mobilya tasarımı, AR-GE ara elemanı, mobilya döşeme dikiş, tekstil baskı ve desen tasarımı eğitimi verildi. Proje eğitim ve toplantılarında yer alan mobilya sektöründeki 55 firma temsilcisi ve çalışanına yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi de yapıldı.
KARİYER PLANLAMALARI YAPILDI
MOBİD Başkanı Özgür Uyanık, projenin tamamlanması dolayısıyla bir otelde düzenlenen toplantıda, proje kapsamında 550 lise ve üniversite öğrencisi ile kariyer planlaması, geleceğin meslekleri ve iş hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği konularında toplantılar düzenlediklerini söyledi.
OMÜ'DE TASARIM LABORATUVARI KURULDU
Yaş aralığı 18-30 olan 75 gençle iş arama teknikleri üzerine eğitim gerçekleştirildiğini dile getiren Uyanık, şöyle konuştu:
"Proje kapsamında üretilen 'Samsun İlinde Mobilya Sektörünün Dijital Olgunluk Raporu ve Eylem Planı' da sektör açısından önemli çıktılardan birisidir. Bir diğer önemli çıktı ve işbirliği ise projede bilgisayar destekli tasarım eğitiminde kullanılan 15 bilgisayar ve 1 adet 3D yazıcı mesleki eğitimlerin tamamlanmasının ardından proje ortağı olan OMÜ’ye devredilerek OMÜ bünyesinde bir tasarım laboratuvarı kurulmuş olmasıdır. Projenin mesleki eğitimlerini tamamlayan 15 genç ve 5 firma temsilcisi ile 20-21 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşen mobilya tasarım fuarına ziyaret gerçekleştirilmiş böylece gençlerin mobilya sektörü ve tasarım alanındaki motivasyonlarının artması sağlanmıştır."
ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK
12 ay süren projenin başarı ile sonuçlanması, gençlerin istihdam olanağı kazanması, OMÜ’ye bir tasarım laboratuvarı kurulması ve kurumlar arası işbirliğinin güçlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren MOBİD Dernek Başkanı Özgür Uyanık, benzer projelerle mobilya sektörünün büyümesi ve gençlerin istihdamının artmasına yönelik dernek çalışmalarının devam edeceğini belirtti.
GÜNAY'DAN PROJEYE ÖVGÜ
Öte yandan toplantıya davet edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Günay da daha önce planlanan programları nedeniyle katılım sağlayamadığını belirterek bir mesaj gönderdi. Günay mesajında, "Çalışmanızı başarıyla ve zamanında tamamladığınız için tebrik eder, çıktılarının başta ilinize ve mobilya sektörüne faydalı olması dilerim. Projenin hayırlara vesile olmasını ve bugünkü etkinliğin başarıyla gerçekleşmesini Genel Müdürümüz Sayın Oğuz Tuncay ve şahsım adına temenni eder, projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım" ifadelerine yer verdi.
Programa Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ile proje danışmanları, akademisyenler ve kursiyerler katıldı.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.