Son dönemde SGK, genel sağlık sigortası (GSS) prim borcu bulunan kişilere SMS ile bilgilendirmede bulunmaya başladı. Bu SMS'in amacı GSS prim borcu bulunan vatandaşın bu konuda bilgilendirilmesi. Ancak dolandırıcıların SGK göndermiş gibi vatandaşa SMS atarak borcun yatırılacağı sahte IBAN'lar paylaştığı, kart bilgisi almaya çalıştığı ya da farklı linklere tıklatmaya yönlendirdiği görülüyor. SGK'dan gelen mesajların doğruluğunu kontrol etmenin ve dolandırıcılara yem olmamanın yolları var. İşte o noktalar...

Ev alıp satacaklar dikkat! Zorunlu hale geliyor Ev alıp satacaklar dikkat! Zorunlu hale geliyor

SGK KART BİLGİSİ İSTEMEZ

SGK "SMS Bilgilendirme" sistemi ile vatandaşı yalnızca bilgilendiriyor. Bunun dışında ödeme alma ya da kredi kartı bilgisi istemek gibi bir durum söz konusu değil. Bu içerikli sahte SMS alan kişilerin öncelikle düşünmeleri gereken nokta, SGK'ya "SMS Bilgilendirme" sistemi için telefon numarasını ekleyip eklemedikleri olmalı. Bu sisteme telefon numarası kaydetmemiş bir vatandaşa SGK zaten SMS göndermiyor. Bu sisteme kaydolmuş vatandaşların da telefon numarası gözükmeyen ve yalnızca SGK şeklinde beliren numara dışında atılan SMS'lere itibar etmemesi lazım. Ayrıca SGK'nın, IBAN ile prim toplama gibi bir yöntemi söz konusu değil. SGK yalnızca anlaşmalı kuruluşların bankamatikleri, internet bankacılığı ve mobil bankacılığı ile E-Devlet üzerinden prim tahsilatı yapıyor. Bu nedenle vatandaşların bu konuda dolandırıcılara fırsat vermemeleri gerekiyor.

e-DEVLETE BAKIN

SGK, e-Devlet sistemi üzerinden en yaygın hizmet sunan kurum. Dolayısıyla vatandaşlar pek çok konuda e-Devlet üzerinden hizmet alabiliyorlar. Prim borcu sorgulama, borç ödeme gibi ekranlara e-Devlet üzerinden erişmek mümkün. Bu kapsamda vatandaş eğer sahte bir SMS almışsa önce e-Devlet üzerinden SMS'in konusuyla ilgili sorgulamayı yapmalı. Vatandaş bu çerçevede paniğe kapılmadan e-Devlet üzerinden doğru bilgiye ulaşmayı seçmeli. Aksi halde üzücü sonuçlar ortaya çıkabilir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: AKŞAM