OKULLARDA YENİ DÖNEM
Milli Eğitim Bakanlığı okullarda yeni döneme geçti. Öğrenciler 17 Ocak'ta karnelerini alarak 15 tatil için okullarından ayrılacak. Ancak, 1. ve 2. Dönem olarak yıllarca karne alan milyonlarca öğrenci için eğitimde önemli bir değişiklik yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı artık karne yerine gelişim raporu verileceğini açıkladı. Uygulamanın başlangıç tarihi de belli oldu. Gelişim raporu ilk kez 1. sınıf öğrencileri için hazırlanacak.
BİRİNCİ SINIFLAR KARNE ALMAYACAK
İlkokul birinci sınıf öğrencilerine yönelik bu yenilik, 17 Ocak'ta başlayacak yarıyıl tatilinde uygulamaya konulacak. Gelişim raporlarına veliler, "e-Okul" sistemi üzerinden de erişebilecek.
17 OCAK’TA KARNE YERİNE GELİŞİM RAPORU
Yeni düzenlemeyle, geleneksel karne uygulaması yerini öğrenciyi zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel açıdan bir bütün olarak ele alan "gelişim raporlarına" bırakıyor.
İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin gelişim raporları, onların öğrenme süreçlerindeki kazanımlarını ve sosyal-duygusal becerilerini de içeriyor.
OKULLAR TATİL OLMADAN ÖNCE NELER YAPILACAK?
MEB'in yenilikleri kapsamında başka bir uygulama daha hayata geçirilecek. Son hafta okullarda ders işlenmeyecek. Ders programı yerine 'dönem sonu faaliyetleri' düzenlenecek.
İşte okullar tatil olmadan önce yapılması planlanan o program:
13 Ocak Pazartesi:
Yetenek Paylaşım Saati: Gönüllü öğretmen ve öğrenciler, ilgi duydukları alanlarda atölye çalışmaları, sunumlar veya söyleşiler düzenleyecek. İçerikler, okul ve müfredat dışı konulardan oluşacak.
Dilimizin Zenginlikleri-Hitabet Oyunları "Münazara": Öğrenciler, sınıf içinde hitabetlerini geliştirmeye yönelik oyunlardan biri olan münazara yapabilecek.
Bilgi Yarışması: Her okul kendi bilgi yarışması için sorular ve cevaplar hazırlayacak. Yarışmalar aynı saatte, her sınıfta gerçekleştirilecek.
14 Ocak Salı:
Tecrübe Paylaşımı Söyleşileri: Öğrenciler, çeşitli meslek gruplarından uzman konuşmacıların yer alacağı etkinliklere katılabilecek.
Dilimizin Zenginlikleri-Hitabet Oyunları "Roller Tartışıyor": Öğrenciler, "roller tartışıyor" etkinliğinde bir konu üzerine tartışma yapacak.
Oyun Saati: Çeşitli kutu oyunları ve drama oyunlarının oynanacağı serbest zaman etkinliği planlanacak. Temel eğitim öğrencileri için MEB'in "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" dijital kitabı kullanılabilecek.
15 Ocak Çarşamba:
Bir Fikrim Var Saati: Öğrenciler, dünya ve toplumsal konularda bilgi alışverişi yaparak kendi sorumluluklarını tartışacak.
Dilimizin Zenginlikleri-Hitabet Oyunları "Hitabet Yarışı": Her sınıftaki öğrenciler arasında, "hitabet yarışı" düzenlenecek.
Belgesel ve Animasyon Gösterimi: Öğretmenler ve okul idaresi tarafından yaş düzeyine uygun belgesel veya animasyonlar gösterilecek.
16 Ocak Perşembe:
İyiliği Paylaş Saati: Öğrenciler, yaptıkları bir iyiliği paylaşarak iyilik yapma kavramı üzerine konuşacak.
Dilimizin Zenginlikleri-Kelime Oyunları: Her sınıf düzeyinde "kelime oyunları" düzenlenecek.
Sergi: Dönem boyunca yapılan çalışmalar, dergi ve gazete tasarımları, fotoğraf veya resim kulüplerinin çalışmalarından oluşan sergiler açılacak.
Bu yıl tüm öğrenciler için çeşitli yaş düzeylerine uygun etkinlikler hazırlandı. Öğrenciler, sosyal sorumluluk çalışmaları, belgesel gösterimleri, hitabet yarışları ve daha pek çok etkinlikte yer alacak. Öğrenciler ayrıca 17 Ocak'ta karnelerini alarak yarıyıl tatiline girecek.