Sağlık

Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?

Abone Ol

Maymun çiçeği virüsü koronavirüs gibi tüm dünyayı alarma geçirmiş durumda bulunuyor. Afrika menşeli hastalık 20 günde 21 ülkeye yayılarak 200’ü aşkın kişide görüldü.Peki "Maymun Çiçeği virüsünün belirtileri nelerdir", tedavisi nasıl yapılır?" sorularının yanıtı haberimizde

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ

Monkeypox olarak da bilinen Maymun çiçeği virüsü belirtileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı sırt ağrısı, kas ağrıları ve şiddetli halsizlik ile karakterize invazyon dönemi 0-5 gün arasında sürer. halsizlik gibi semptomlar yer alıyor.Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve eklemlerde daha yaygın olma eğilimindedir. Döküntüler genelde yüzde başlayıp (vakaların %95'inde) ve avuç içlerini ve ayak tabanlarını (vakaların %75'inde) etkiler. Ayrıca oral mukozalar (vakaların %70'inde), genital bölge (%30) ve konjonktiva ile birlikte kornea da (%20) etkilenir. 

DSÖ MAYMUN ÇİÇEĞİ AÇIKLAMASI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ilk olarak 6 Mayıs günü İngiltere’de ortaya çıkan sonrasında birçok Avrupa ülkesine oradan da Latin Amerika'ya kadar yayılan maymun çiçeği virüsü vakasının 200 kişinin üzerine çıktığını belirtti. Konuyla ilgili yapılan açıklamada virüsün takibi devam ettikçe vakaların da artacağı vurgulandı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konu ile ilgili açıklamasında; "Maymun çiçeği hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı. Hayvan kaynaklı olan bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2, 3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika'da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır." İfadelerine yer verdi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NEDİR?

Hastalığa, çiçek virüsü ailesinden olan bir virüsün maymun çiçeği diğer adıyla Monkeypox hastalığına neden olur.

MAYMUN ÇİÇEĞİ İLK OLARAK 1958 YILINDA GÖRÜLDÜ

Monkeypox ilk olarak 1958'de laboratuvar maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedilmiştir, bu nedenle 'maymun çiçeği' adı verilmiştir. Maymun çiçeği virüsü vakası insanda ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülmüştür. Söz konusu tarihten itibaren diğer Orta ve Batı Afrika ülkelerindeki insanlarda maymun çiçeği virüsü vakası bildirilmiştir.

Maymun çiçeği virüsünün Orta Afrika ve Batı Afrika olmak üzere iki farklı genetik grubu vardır. İnsanlarda görülen Orta Afrika maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika virüsüne göre daha şiddetlidir ve daha yüksek ölüm oranına sahiptir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BULAŞICI MI?

Maymun Çiçeği Virüsü bir kişiden diğerine  vücut sıvıları, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi  materyallerle temas yoluyla bulaşır. Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek ihtimaller oluşturan  risk faktörüdür. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ ÖLDÜRÜCÜ MÜ?

Maymun çiçeği virüsü genelde 2 ile 4 hafta aralığında kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır.Maymun çiçeği hastalığı düşük bağışıklığa sahip insanlar ve küçük çocuklarda ağır seyredebiliyor.Genellikle çocuklarda gözlemlenen hastalığın Orta Afrika türünde yüzde 11, Batı Afrika  tipinde yüzde 1 oranında öldürücülük ihtimali bulunuyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.