İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak ve Mimarlar Odası Şube Başkanı Burak Şener, Kurupelit Yat Limanı'nın yeniden doldurulmasının kıyı şeridinde tahribata sebebiyet vereceği teknik ve bilimsel raporlarla açıklandığını, Atakum sahilinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ileri sürdü.

HALK DENİZDEN UZAKLAŞTIRILACAK

Talak ve Şener, Kanal S ekranlarında Sevtap Sağlam'ın sunduğu Günaydın Samsun programının konuğu oldu. Kurupelit Yat Limanı'nın yeniden doldurulması ile ilgili gündeme gelen projeyi değerlendiren Talak, "Burası doldurulduğunda 34 bin metrekare civarında inşaat alanının imara açılacağı ifade ediliyor. Proje yapıldığında burası tecrit edilecek ve oradaki insanların o bölgeden denize ulaşması engellenmiş olacak" dedi. Şener ise, marinanın doldurulmasının Samsun halkı için bir kayıp olacağını belirterek, "Orası ciddi bir rant bölgesi olacak" diye konuştu.

34 BİN METRE KARE ALAN İMARA AÇILACAK

Samsun'a fayda sağlayacak her projenin arkasında olduklarını fakat Yat Limanı Projesi'nin Atakum'a birçok zararı olacağını kaydeden İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak şunları söyledi: "Kurupelit Marina ilk projede eksiklikler ve yanlışlıklarla yapıldı. Sazak Deresi, marinanın içine akarak orada kirliliğe sebebiyet vermekte. Yeni proje kamuoyuna lanse edildiği zaman ODTÜ'nün çok değerli hocaları, bizim kıyı ve deniz kurulumuzla birlikte laboratuvar ortamında, teknik verilerle bir rapor hazırladı. Raporda ifade edilen Atakum'un sahilinde 63 metreye varan kıyı oyulmalarıyla birlikte, bölgesel olarak da kum birikmelerinin ortaya çıkacağı ifade ediliyordu. Büyükşehir Belediyesi'nin bakanlığa hazırlamış olduğu raporda bizim yapmış olduğumuz çalışmanın biraz daha yumuşatılmış haliyle yeni bir düzenleme yapıldığı şeklindeydi. Hazırlanmış olan raporda  zaten projenin eksiklikleri, yaratacağı hasar onların raporunda da ifade ediliyor. 2022-2040 yılları arası oluşacak tahribatı ortaya koymuştuk. Bakanlık tarafından hazırlanan raporda 10 yıllık hasar ortaya koyuluyor. Burada rehabilitasyon anlamında yapılacak çalışmalar mevcutun rehabilite edilmesi noktasında da çözüm getirecek olan şeyler. Böyle bir durumda neden kamu zararı ortaya çıkarılsın diye görüşlerimizi ifade ediyoruz. Raporda, yeni yat limanından sonra ciddi bir alanın doldurulacağı ifade ediliyor. Bu da 200 hektar gibi bir alan. Yaklaşık 34 bin metrekare civarında da inşaat alanının imara açılacağı ifade ediliyor. Burası bir kamu alanı. Atakum'daki insanların kullandığı, faydalandığı bir alan. Böyle bir yeri imara açtığınız takdirde muhtemelen tecrit edeceksiniz. Bütün marinalar herkesin giremediği mekanlar olarak yapılıyor. Bu bölge de bu şekilde değerlendirileceğini düşünüyorum. Oradaki insanların o bölgeden denize ulaşması engellenmiş olacak."

Beşiktaş Kulübü Başkanı Hüseyin Yücel Samsun'a geliyor Beşiktaş Kulübü Başkanı Hüseyin Yücel Samsun'a geliyor

RANT BÖLGESİ OLACAK 

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Burak Şener de, Marina Projesi'nin en başından beri yanlış bir çalışma olduğunu ifade ederek, "Yanlış bir projeyi doldurarak, yanlış bir biçimde düzeltmek olmaz. Bir kıyı tahribatı söz konusu. Aynı zamanda da kamu projesi yapılırken, kamunun yarı ne olacak? Bunu masaya yatırmak gerekiyor. Halk marinada sosyal alan oluşturmuş durumda. Sosyal alan orada kendiliğinden gelişti. Kamuyu kıyı kenarından uzaklaştırmak kamu yararının neresinde? Burada kamu yararının olmadığı apaçık ortada. Büyükşehir, marina yapıldıktan bu yana orada hiçbir işlem yapmadı. Dip temizleme, kötü kokuyla alakalı bir program oluşturmadılar. İlkadım ilçesi kıyı ilçesi ama kıyıdan uzak. İlkadım'da kıyıya ulaşamıyorsunuz. Atakum kıyıya ulaşılabilir bir ilçe. İlerde Atakum da İlkadım'daki duruma dönüşecek. Biz doldurulması ve mevcutun rehabilite edilmesi taraftarıyız. Bilimsel raporlarda bunu bu şekilde bizim görüşümüzü destekliyorlar. Bu alan imara açılacak yeniden bir imar düzenlemesi yapılacak. Arkada mülkiyeti olan vatandaşlar için de büyük bir sıkıntı. Bir nevi aldığınız mülkiyetin yeri değişiyor. İmarlar bir şehrin anayasasıdır ama biz deki imarlar sabit durmuyor. Değişen yönetimlerle değişen fikirlerle ciddi bir metrekarelerde, katlarda, kullanım alanlarında artış oluyor. Orası ciddi bir rant bölgesi olacak. Samsun halkı için de bir kayıp olacak. Kıyı kenarında inşaat alanı olarak çok yer kalmadığı için bir tek o bölge imara açılacak. Burada talepler artacak" diye konuştu.

NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Editör: Ayşe Çolak