Samsun Haber

LÖSEV Samsun Halkla İlişkiler Birimi Personeli Betül Akın, Kanal S'de konuştu: LÖSEV'in görevleri ve amaçları nelerdir?

Abone Ol

LÖSEV Samsun Halkla İlişkiler Birimi Personeli Betül Akın, "LÖSEV'in başlıca görevleri ve amaçları nelerdir?", "Bir kanser hastası bize nasıl ulaşabilir?", "Kanser hastalarına ne gibi destekler sağlıyorsunuz?" sorularını Kanal S ekranlarında yanıtladı 

LÖSEV'in başlıca görevleri ve amaçları nelerdir?

25 yıllık köklü bir vakıf. Lösemili çocuklar sağlık ve eğitim vakfı. 98 yılında kurucu başkanımız Üstün Özer Hematolog ve onkoloji doktoru vakfı kuruyor. Hiçbir çocuk maddi yetersizliğinden dolayı ölmemeli diyerek vakfı kuruyor. O dönemde hastalığın iyileşme oranı %20 bazındaydı ve insanlar kanserden değil çocuklarımız doğru tedavi ve doğru yaşayış şekli ve imkanları olmadığı için hayatlarını kaybediyorlardı. Kendisi ve birkaç doktor arkadaşıyla vakfı kuruyor. Artan kanser vakaların artması sebebiyle de son 12 yıldır da yetişkin kan ve kanser hastası herkese desteklerimiz iletiyoruz. LÖSEV aslında büyüdü bu halkımız tarafından bilinmeyen nokta, lösemili çocuklar olarak biliniyoruz ama bizler aslında yetişkin kan ve kanser hastası herkese destek veriyoruz.

98 yılında vakıf kurulduktan sonra 2000 yılında Lösante Hastanesi kuruluyor daha sonra ki yıllarda ‘’bir tuğla da sen koy bağışıyla’’ birlikte tamamen Türk halkının bağışıyla birlikte Lösante hastanesi kuruluyor. Multidisipliner hastanedir. Bizler için önemi lösemili çocuklarımız ücretsiz bir şekilde tedavi imkanlarını sağlıyoruz. Tedavi çok pahalı. İlaçlara erişebilmek, kemoterapi süreci maddi anlamda kişileri hasara uğratan bir süreç, bizim vakfımıza kayıtlı olan ailelerimizin %90’ı askeri gelir düzeyinin altında. Sadece olay tedaviyle bitmiyor, doğru beslenme ve hijyen koşullarında da olmak lazım. Bunu da Lösenta hastanemizde sağlıyoruz aslında.  Her çocuk eşit bir şekilde doğar ve eşit haklara sahiptir. Lösenta hastanemiz Ankara İncek de bulunmakta. Merkez noktamız Ankara olduğu için 10 km ötesinde de Lösemili çocuklar köyümüz var. Burada bir otelimiz, komitelerimiz, ailelerimiz konaklatabildiğimiz bir otelimiz var. Anne üretim atölyemiz var. LSV dükkân atölyemiz var. Hemen yanında 2+1, 1+1 sevgi evlerimiz mevcut. Belirli imzalara mutabık kalarak ailemizi ve çocuğumuzu Lösenta hastanesine getiriyoruz. Yapmaları gereken tek şey çocuğumuzla birlikte vakit geçirmeleri bunun dışında ki bütün giderlerin hepsini vakıf bünyesinden bizler karşılıyoruz. Amacımız sadece çocuğumuz orada iyileşebilmesi. Çok amaçlı bir köy tarım ve hayvancılıkta da aynı şekilde ilgileniyoruz. Anne ve babalarımıza branş imkanı da sağlıyoruz. Anne ürerim atölyesi dediğimiz o LSV dükkan tamamen vakfımızdaki çocuklarımızın anneleri tarafından aslında oluşturuldu. Babalarımızda yine aynı şekilde tarım ve hayvancılıkla uğraştığımız içinde bu gibi imkanlarla uğraşlarla birlikte onlara ekonomik anlamda da aslında bir özgürlük tanıyoruz.

Bizler hastamızı bir kişi olaraktan değil. Aileyi bir bütün olaraktan ele alıyoruz çünkü hastalık sürecinde moral motivasyon ciddi anlamda düşüyor. İlk tanı alındığı zaman şok evresiyle birlikte inkar süreçleri başlıyor. Bu hem kanser tanısı olan kişide hem de 1. Derecede ailesinde. Rehabilite edilmesi ve motivasyonun yüksek tutulması lazım. Bu anlamda da çalışmalarımızı aktif olarak devam ettiriyoruz.

Ankara merkez olmak üzere toplam 9 şehirde irtibat ofislerimiz mevcut. Bunlar İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Eskişehir, Kayseri ve Samsun ofisleri olmak üzere her ilinde kendince sorumlu olduğu iller mevcut Samsun olarak bizler Ordu, Giresun, Amasya ve Sinop’tan sorumluyuz. Çok yakın bir süreçte Karadeniz’in tamamının dahil olması gibi bir durum söz konusu ama sadece bu illerle kalmıyoruz 81 ilin en ücra noktasındaki hastalara bile mutlaka ulaşıyoruz. Diğer ofis arkadaşlarımız Karadeniz turundalar Artvin, Rize, Trabzon’a geçecekler yarın. Ailelerimizle birlikte bir iftar organizasyonumuz olacak orada. Her alanda varız ve olmaya da çalışıyoruz.

Kanser hastalarımızla süreci sosyal hizmet uzmanlarımız devam ettiriyor. Bizler Halkla ilişkiler birimi olaraktan tamamen LÖSEV algısını geliştirmek ve projeler yaratma bazında ilerlemekteyiz.

Bir kanser hastası bize nasıl ulaşabilir?

İrtibat Ofislerimize gelebilirler, iletişim numaralarımızdan bizleri arayabilirler. Bizim Samsun ofiste bir irtibat ofisimiz var ama Ordu’da ya da Amasya’ da yaşayan bir hasta Samsun ofise gelemez. Bizleri ofislerimizin iletişim numaralarından arayaraktan ben bir kanser tanılıyım ya da babam, kardeşim. Kayıt yaptırmak istiyoruz dediklerinde e devlet üzerinden çıkarabilecekleri çok basit evraklarla birlikte bizlere ulaştırabilirler daha sonra bir ön kayıt işlemimiz oluşuyor. Sonrasında da süreçlerimiz ve iletişimlerimiz hızlı bir şekilde sosyal hizmet uzmanlarımız tarafından da devam ettiriliyor. 

Kanser hastalarına ne gibi destekler sağlıyorsunuz?

Hastamız bize kayıt olduğunda maddi, manevi, sosyal, psikolojik, eğitim anlamında birçok desteklerimiz olmaktadır. Belirli bir dönem banka hesaplarına yatabilecek bir maaş yatırılıyor. Kuru gıda desteğinde bulunuyoruz. 12 ay boyunda mutlu et paketlerimiz oluyor et ve et ürünleri içeren. Bunun dışında manevi destek de veriyoruz. Sürekli bu süreçte onların yanında oluyoruz. Sosyal eğitim anlamında destek veriyoruz. Diyetisyen, psikolog ve avukatlarımız geliyor. Hastalık sürecinde hasta ve refakatçi haklarını anlatabiliyor. Diyetisyenimiz kanser sürecinde nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatırken, psikoloğumuzda hastalık sürecine nasıl adapte olduğu ve sosyal izolasyon süreçlerini anlatarak ailelerimize ve çocuklarımıza destek veriyoruz. Bunun yanında sürekli etkinlikler düzenliyoruz. Bu ramazan döneminde iftar organizasyonumuz olacak. Palyaçolarımız, kukla ekibimiz geliyor dans gösterilerimiz oluyor. Her anlamda motivasyonlarını yükseltebilmek içi çeşitli etkinlikler sağlıyoruz. 2-8 Kasım’da panayır tadında bir etkinlik düzenliyoruz yine lösemili çocuklar haftasında uluslararası lösemili çocuklar haftasında 19 Mayıs’ta, 23 Nisan’da daima motivasyonlarını yükseltmeyi amaçlayaraktan etkinlikler düzenliyoruz. Yurt içi ve yurt dışı seyahatlerimiz oluyor.

Samsun ilinde toplam 2000’e yakın hasta sayımız mevcut ama bunun net bir istatistiğini vermek aslında zor çünkü yeni kayıtlar alabiliyoruz. Ne yazık ki hayatını kaybeden hastalarımız olabiliyor. Türkiye genelinde de 72 bin 800 küsürlerde hasta sayımız var. 25. Yılımıza giriyoruz bizler için çok önemli bir süreç hem Cumhuriyetimizin 100. Yılı hem de biz bir çeyrek asrı tamamlıyoruz vakıf olaraktan.

Ramazan ayı içerisinde yürütmüş olduğunuz çalışma var mı?

Ramazan bizler için çok önemli bir süreç, kampanya sürecimizden aslında bir tanesi biri ramazan diğeri kurban önce çocuklar iyileşsin diyerek kampanya sürecimizi devam ettirmekteyiz. Bu dönemde filtre ve zekat bağışlarını fidye bağışlarını ve aynı zamanda da koli bağışlarını kabul ediyoruz. Olabildiğince her yerde görünürlüğümüzü sağlayaraktan bağış kanallarını genişletiyoruz aslında. Filtre ve zekat bağışları bütün bir yıl boyunca az önce bahsetmiş olduğumuz, hastalarımıza vermiş olduğumuz destekler de kullanılıyor. Koli olaraktan 12 ay boyunca kuru gıda desteğinde bulunuyoruz. Ankara’da bulunan Lösev’e kolejimizde çocuklarımız ücretsiz bir şekilde eğitim ve tedavilerini sürdürürken, filtre ve zekat bağışları buraya gidiyor. Ardından 12 ay boyunca et desteklerinde bulunuyoruz. Ramazan aslında birleşme, paylaşma ve kucaklaşma ayıdır. Varlıklı olanla yoksulun paylaşması demektir aslında bizler için.

İnternet sayfamızda Lösev.org.tr’de birçok bağış seçenekleri var, irtibat ofislerimizden ve banka üzerinden bağışlarını yapabilirler. Yaşlı bağışlarımızda, özel koşullarda evlerine giderekten koordinatörümüz mutlaka idari işler birimimizden bir kişiyle bağışı kabul alıyoruz ama bunun dışında asla da elden bağış kabul etmiyoruz. Güven endeksi itibarında ilk 3 sıradayız Lösev olaraktan. Aynı zamanda da yılsonunda bize gelen bağışları ve nereye harcadığımızı, kaç aileye kaç koli, kaç et verdik, tedavi ve ilaçları için ne kadar para harcadığımız zaten kendi resmi sayfamızda da mutlaka paylaşıyoruz.

Kolide ihtiyacımız olan temel gıda; pirinç, makarna, nohut, kuru fasulye, salça, zeytinyağı gibi temel gıdalar. Bunun dışında işte puding olabilir. Bulyon kola gibi gazlı içecekleri kesinlikle kabul etmiyoruz. Zaten kanser hastası asla tüketemez. Temel gıdalarla birlikte koli desteklerimizi hastalarımıza sunmaktayız. 

Deprem bölgesinde ne gibi çalışmalar yaptınız?

6 Şubat’ta yaşamış olduğumuz deprem aslında bizleri derinden yaraladı kişisel olarak da vakıf olarak da hatta toplum olarak baktığınız zaman sosyolojik anlamda.2 hafta boyunca bizlerde gerçekten bir enkaz içerisinde kaldık ama bizim vakıf olarak aslında böyle bir lüksümüz yok. O bölgede bizleri bekleyen kayıtlı hastalarımız var. Kurucu başkanımız deprem olduğu ilk andan itibaren deprem bölgesine giderekten, inceleme yaparak ve analizleriyle birlikte direk o bölge için aksiyon aldık. Hemen orada ki hastalarımıza ulaştık hem sosyal hizmet bazında hem de halkla ilişkiler bazında hastalarımıza ulaşaraktan Bir şeye ihtiyacınız var mı? Nasılsınız? Ve Sizler için Neler yapabiliriz? Amacımız burada geçici çözümler değil, kalıcı çözümler üretmek. Hemen 10 tane tırlarımız kalktı. İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun gibi büyük illerden. Bu tırların içerisinde depremzedelerin ihtiyacı olabilecek her şey vardı. O bölge için Ankara’da olduğu gibi bir Lösenta hastanesi belki 400 yatak kapasiteli gibi değil ama 50 ya da 100 yatak kapasiteli lösemili çocuklar köyü. Çocuk sevgi, umut, iyilik dünyası gibi alanlarla birlikte genişletmeyi ve o psikolojik ve maddi anlamda hasarları düzeltmeye çalışıyoruz aslında.

LÖSEV'e gönüllü olmak için herhangi bir şart var mı?

Gönüllü olmada herhangi bir yaş kriterimiz yok. 7’den 70’e herkes bizim gönüllümüz olabilir. Herkesi o LÖSEV logosunda ki çatımızın altına ve genişletmeye davet ediyorum. Gönüllülerimiz vakfımıza gelebilirler, internet üzerinden gönüllü olabilirler. Bizler zaten direkt olarak kendilerine ulaşıyoruz kayıt yaptırdıklarında ama ofise geliyorlar ve şu cümle bizi çok heyecanlandırıyor aslında ‘’Ben LÖSEV gönüllüsü olmak istiyorum. Bir yarar sağlamak istiyorum ama ne yapabileceğimi bilmiyorum’’

6 milyon gönüllümüz var. 25. Yılda hedefimiz bunu 10 milyona taşımak. Gönüllülerimizle öncelikli olarak bir tanışma toplantısı düzenliyoruz. Vakfımızı anlatıyoruz ve yapı taşlarını anlatıyoruz. Beyin fırtınası yapıyoruz bunları belirli bir dönem eğitim çalışması gibi aslında. O gönüllünün dışarıda da vakfı iyi temsil edebilmesi için. Kamuoyu bilinçlendirme çalışmalarımız oluyor. Stantlarımız oluyor. Koli dağıtımını gönüllülerimizle ve iyileşen hastalarımızla ve komitelerimizle birlikte daha da fazla kişiye ulaşma gayretindeyiz. Kurumlarımızda gönüllümüz olabiliyor aynı zamanda bu kişi bizim kurum elçimiz olabiliyor. Kurumlarda seminerler gerçekleşiyor.

Gönüllülük dediğimiz şey gönülden kalpten gelen bir durumdur. Aslında hiçbir zorlaması ya da zorunluluğu yoktur. Bizlerin Whatsapp grupları var düzenli olarak mailler çıkıyoruz ve mutlaka iletişimde kalıyoruz. Maddiyattan ziyade bizim için maneviyat daha önemli. Bir kişinin LÖSEV’i bilmesi onun çevresindeki 10 kişinin LÖSEV’i bilmesiyle eşdeğer aslında.

"LÖSEV asla kapı kapı dolaşıp para toplamaz"

25 yıllık bir vakıfsak bu durum bizim 25 yıllık kanayan noktamız. Dışarıda ne yazık ki insanlar kapı kapı dolaşıp bülten satarak, kapı kapı dolaşıp para toplayarak, LÖSEV’in ismini kullanarak bağış topluyorlar. LÖSEV asla kapı kapı dolaşıp para toplayan, parayla bülten satan ve elden bağış alan bir kurum asla değil. Bazı insanlar bizim yaka kartlarımızı makbuzumuzu yaparak ve park park dolaşıp, sokak sokak dolaşıp, LÖSEV’den geldik kanser hastalarımız var. Bizler yardım topluyoruz diyorlar. Toplum olarak gerçekten vicdanlı bir toplumuz. O an cebimizdekinin ne kadarını verebiliyorsak aslında veriyoruz. Buradan da belirtmek isterim ki mutlaka bağış yaptığınızda o bağışınızı takip etmeniz gerekiyor. LÖSEV bağış kanalımız sadece irtibat ofislerimiz, bankalarımız yada LÖSEV.org.tr üzerinden ama bu bağışı yaptığı zaman da mutlaka bir gün sonra bağışçımızın bizleri arayıp ben bağış yaptım ama sisteminizde gözüküyor mu diye teyit etmeleri gerekiyor.

Saç bağışını kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu kapı kapı dolaşıp para toplamakla aynı hesap bazı kuaförler biz sizin saçınızı keselim LÖSEV’e bağışlıyoruz. Biz burada aracı oluyoruz diyorlar. Bazı kişiler irtibat ofislerimize gelerek saçımı uzattım kestirip size getirebilir miyim? Diyorlar. Hayır kesinlikle böyle bir durum dahil değil. Bunu kabul eden bazı kanser vakıfları var. Genelde bunlarla karıştırılıyoruz ama LÖSEV hiçbir zaman saç bağışını kabul etmiyor çünkü psikolojik ve hijyenik sebeplerden ötürü saç bağışı almıyoruz. Birinin güzel olmasındaki unsur saçlarının veya kaşlarının olması değildir kişi kendinden dolayı değerlidir. Bizim hastalarımız her durumda çok güzeller. Zaten belirli bir dönemde saçları dökülüyor, kemoterapi döneminde daha sonrasında zaten saçları gayet çıkabiliyor. Gene bunu buradan sizler sayesinde seyircilerimize duyuralım.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.