Geçim sıkıntısı, insanları farklı çözüm yolları aramaya itiyor. Özellikle emekliler ve asgari ücretle geçinenler, kazandıkları düşük maaşlarla ay sonunu getiremedikleri için kredi kartlarına yönelmek zorunda kalıyor.
Kimseye borç soramayacak durumda olduklarını dile getiren bu kesim, "Kime gitsek 'bizde de para yok' cevabını alıyoruz. Bu durum sinirlerimizi yıpratıyor. Biz sadaka değil borç istedik ama her kapı yüzümüze kapanıyor" şeklinde dert yanıyorlar.
Maddi durumu iyi olanların birikimlerini altın ve döviz gibi yatırımlara kaydırdığını belirten dar gelirli vatandaşlar, "Varlıklı insanlar, açın halinden anlamıyor. En büyük tepkimiz hükümete. Bizi bir dilim ekmeğe muhtaç ettiler. Verdiğimiz oyların karşılığı bu olmamalıydı; şu an yarı aç yarı tok yaşıyoruz" diye konuşuyorlar.
İFLAS RİSKİ ARTTI
Geçinmekte zorlanan emekli ve asgari ücretli vatandaşlar, mecburen kredi kartlarıyla harcama yapmaya başladı. Ancak enflasyonun yükselmesi ve faiz oranlarının artması, kredi kartı nakit avans faizlerini iki katına çıkardı.
Bu durum, birçok kişinin mali dengesini bozarak iflas riskini artırabilir. 2024 yılının ilk sekiz ayında, takipteki alacaklar, geçen yılın toplamını neredeyse ikiye katladı ve bu artışın daha da devam etmesi bekleniyor.
SON 4 AYDA 50 MİLYAR TL ARTTI
2023 yılının Ocak ayında 160 milyar 271 milyon TL olan bu alacaklar, 2024 yılına kadar %19,78 oranında arttı. Yeni yılla birlikte bu artış hız kazandı ve 2024’ün ilk sekiz ayında tahsili gecikmiş alacaklar geçen yılın toplamının neredeyse iki katına ulaştı.
Nisan ayından itibaren takipteki alacaklarda hızlı bir artış gözlendi. Mart sonunda 197,5 milyar TL olan bu alacaklar, geçen hafta itibarıyla 249 milyar 308 milyon TL'ye yükseldi. Son 1,5 yılda 37 milyar TL artış gösteren takipteki alacaklar, son dört ayda yaklaşık 50 milyar TL artış yaşadı.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN