ULUSLARARASI ARAŞTIRMA EKİBİ KÖTÜ ANILARA MÜDAHALE YAPMAK İÇİN UYKU FAZI KULLANDI

Araştırmacılar, bir deneyde 37 katılımcıya rastgele kelimeleri olumsuz görsellerle ilişkilendirmelerini istedi. Daha sonra, bu ilişkilerin yarısını yeniden programlayarak kötü anılara müdahale etmeyi amaçladılar.

OLUMLU GÖRSELLERLE YENİDEN KODLAMA

Çalışmada, insan yaralanmaları veya tehlikeli hayvanlar gibi olumsuz görseller ile sakin manzaralar veya gülen çocuklar gibi olumlu görsellerin bulunduğu tanınmış veri tabanları kullanıldı. İlk akşam, katılımcılar, olumsuz görselleri araştırma için üretilmiş anlamsız kelimelerle ilişkilendirmek için hafıza eğitimi aldı. Ertesi gün, bu anılar uyku ile pekiştirildikten sonra, kelimelerin yarısı olumlu görsellerle ilişkilendirilerek yeniden kodlanmaya çalışıldı.

Bayram ikramiyesine ne kadar zam yapılacak? Bayram ikramiyesine ne kadar zam yapılacak?

UYKU SIRASINDAKİ MÜDAHALE

İkinci gece, katılımcıların hızlı olmayan göz hareketleri (NREM) uyku fazı sırasında, hafıza depolamada önemli olduğu bilinen bir dönemde, anlamsız kelimelerin ses kayıtları çalındı. Beyin aktiviteleri elektroensefalografi (EEG) ile izlendi ve beyin dalgalarının theta dalgası aktivitesinin, sesli hafıza ipuçlarına yanıt olarak arttığı gözlendi.

TEDAVİDE YENİ UFUKLAR

Araştırmacılar, "İnvazif olmayan bir uyku müdahalesi, olumsuz hatırlamaları ve duygusal tepkileri değiştirebilir. Bulgularımız, travma veya patolojik anıların tedavisiyle ilgili yeni bakış açıları sunabilir" dedi. Araştırma hala erken aşamalarında olsa da, bu yöntemin umut vaat ettiği belirtiliyor.

Kaynak: TRT HABER