Kış aylarında mevsimi dışında satılan domatesler tatsız ve pahalı oluyor. Bu sebeple pek çok kişi yazın leziz domatesleri konserve yapmak için hummalı bir çalışma içerisine giriyor. Peki, en doğru şekilde nasıl konserve yapabilirsiniz? İşte bilmeniz gereken o püf nokta…
EMEKLERİNİZİN BOŞA GİTMEMESİ GEREKİYOR
Konserve yapımı, özellikle kış aylarında taze ve lezzetli domatesin tadını çıkarmak isteyenler için mükemmel bir yöntemdir. Ancak bu işlem, dikkatli ve özenli bir şekilde yapılmalıdır. Böylece ev ekonomisine katkı sağlayarak en leziz akşam yemeklerinizi tüketebilirsiniz.
Konserve yaparken dikkat etmeniz gereken yöntemleri bilirseniz tüm emeklerinizi koruyabilirsiniz.
SAKIN AYNI KAPAĞI KULLANMAYIN
Konserve kapaklarını yeniden kullanmak çoğu zaman tavsiye edilmez çünkü bu kapaklar tek seferlik bir kullanım için tasarlanmıştır. Tek kullanımlık kapaklar, ilk kapatmada maksimum sızdırmazlık sağlamak üzere üretilir. Bir kez kullanıldıktan sonra bu sızdırmazlık özelliği azalabilir ve hava sızıntısı yapabilir, bu da konservenin bozulmasına yol açar.
Kapakların her kullanımdan önce pas, göçük veya deformasyon açısından dikkatlice incelenmesi gerekir. Kapakların kenarlarındaki çizikler veya yıpranmalar da dikkate alınmalıdır.
Kavanoz kapandıktan sonra kapakların düzgün kapandığından emin olmak için kapaklara hafifçe basın. Eğer kapak içeriye doğru çöküyorsa veya hareket ediyorsa, hava sızdırıyor olabilir.
Konserve kapaklarınızı serin, kuru ve doğrudan güneş ışığından uzak bir yerde saklayın. Ayrıca, kavanozları açmadan önce kapakların bombeli olup olmadığını kontrol edin; bombelik, içeride istenmeyen bakteri aktivitesi olabileceğini gösterir.
Kapakların her kullanımda yenilenmesi, konservenizin güvenliğini ve kalitesini korumak için en iyi yoldur. Yeni kapaklar kullanarak, ürünlerinizin tazelik ve güvenliğini garantileyebilirsiniz.
ASİT SESİNE DİKKAT
Domates konservelerini sakladığınızda, kapakların düzgünce kapandığına emin olsanız bile, bu konserveleri her 10 günde bir kontrol etmek önemlidir. Kontrol sırasında, kavanozları yakından dinleyerek hava kaçırıp kaçırmadıklarını anlamalısınız. Kavanoza kulağınızı dayayıp dinlediğinizde çıkan sesler, hava kaçağının varlığına işaret eder.
KONSERVE GÜVENLİĞİ HAYATİ ÖNEM TAŞIR
Hangi kavanozdan ses geldiğini tespit edip, ilgili konservenin güvenli olmadığını ve imha edilmesi gerektiğini unutmayın. Türkiye'de her yıl konservelerden kaynaklanan gıda zehirlenmeleri yaşanmaktadır ve bu durumlar bazen ölümcül olabilmektedir. Konservelerinizin güvenliğini sağlamak, sağlığınızı korumanın yanı sıra ciddi sağlık sorunlarını önlemek adına kritik bir adımdır.
KONSERVENİN TAZELİĞİ VE LEZZETİ İÇİN BUNU EKLEYİN
Konservelerin aylar sonrasında eşsiz lezzette kalması için asla sofra tuzunu tercih etmemelisiniz. Orta boyda bir konserveye eklenecek 2 kaşık kaya tuzu, konservenin maksimum lezzete ulaşmasını sağlıyor.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.