SAMSUN’DA 20 BİN DEKARDA KARNABAHAR ÜRETİMİ
Samsun’un Bafra ilçesinde 20 bin dekar alanda ekimi yapılan karnabaharın hasadı devam ediyor. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Ovası’nda toplam 130 bin dekar alanda kışlık sebze üretimi gerçekleştirildiğini belirtti.
YAĞIŞLAR VERİMİ DÜŞÜRDÜ
Bu yıl yaşanan aşırı yağışların verim kaybına neden olduğunu söyleyen Tosuner, “Ağustos ve eylül aylarında meydana gelen yağışlar, karnabahar üretiminde ciddi düşüşlere sebep oldu. Geçmiş yıllarda dönüm başına 4 ton ürün alınırken, bu yıl 2 ton dahi elde edilmesi zor görünüyor. Geçen yıl 80 bin ton ürün alınırken, bu yıl 50 bin ton seviyesine ulaşmak bile güç olacak.” dedi.
İKİNCİ ÜRÜNDE UMUT HAVAYA BAĞLI
Ocak ve şubat aylarında ikinci ürünler için hava koşullarının uygun olması durumunda yeniden dönüm başına 4 ton verime ulaşmayı umut ettiklerini ifade eden Tosuner, üreticilerin bu dönemde daha iyi bir sezon beklediğini dile getirdi.
FİYATLAR PAZARDA YÜZDE 100 ARTIYOR
Tosuner, tarlada 25 ila 30 lira arasında değişen karnabahar fiyatlarının, pazara gidene kadar yüzde 100 oranında artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Üretim bölgesi olan bir ilçede, bu artışın mantıklı olmadığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
HASAT EDİLEN ÜRÜNLERİN DAĞITIMI
Bafra’da hasat edilen karnabaharın yüzde 70’inin Doğu Karadeniz’e, yüzde 30’unun ise İç Anadolu Bölgesi, İstanbul ve Ankara’ya gönderildiğini belirten Tosuner, yaşanan kayıpların çiftçileri mağdur ettiğini vurguladı.
ÇİFTÇİ DESTEK BEKLİYOR
İkinci ekim döneminde yaşanan yağışların da çiftçilere zarar verdiğini belirten Tosuner, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda tespit çalışmaları yaptığını söyledi. Tosuner, “Mağdur olan ve zararları tespit edilen çiftçiler, destek bekliyor. Gerçek üreticilere destek verilmesi büyük önem taşıyor.” dedi.