Çayeli ilçesi açıklarında meydana gelen ham petrol sızıntısı, Doğu Karadeniz'in petrol açısından potansiyelini gündeme getirdi. Gümüşhane Üniversitesi Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden, bölgedeki günlük 1 ton petrol sızıntısı üzerine açıklamalarda bulundu.

HAM PETROL VAR

Çayeli ilçesinin yaklaşık 7 mil açıklarında suyun üzerinde bulunan tabakalardan örnekler alıp petrol potansiyelini öğrenmek için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) gönderdi. TPAO'ya gönderilen numunelerin sonucu Maden'e ulaştı. Maden'e ulaşan analiz sonuçlarında denizin yüzeyine sızan sıvının ham petrol olduğu ortaya çıktı.

DENİZ YÜZEYİNDE

Günde 1 ton petrol denizin yüzeyine aktığını belirten Maden, "Litrede elli dokuz miligram suyun içerisinde toplam petrol hidrokarbon var. Yani bu deniz suyu petrol tarafından kirletilmiş olduğu ortaya çıkıyor. 

Bu TPH kısaltmasıyla yani toplam petrol hidrokarbon, bu petrol ne oluyor? Denizin yüzeyinde akıyor. Hafif olan kısım, hava güneşli ise buharlaşıyor ve havaya karışıyor. Eğer ağır olan kısmı da yine asfaltit şeklinde denizin tabağına tekrar çöküyor. 

Oradaki Çayeli açıklarında yapılan hesaplamalar, jeofizik ve uydu verilerinden yapılan hesaplamalar sonucunda günde 1 ton petrol denizin yüzeyine akıyor. Bunu yıla vurursak 365 ton yıllık petrol sadece sızıntı şeklinde yüzeye çıkıyor. 

60 bin üniversiteliye kamuda iş müjdesi! İşte alacakları maaş 60 bin üniversiteliye kamuda iş müjdesi! İşte alacakları maaş

Rezervuarda daha ne kadar daha var onları da ortaya çıkarmak gerekiyor. Doğu Karadeniz'de sadece Rize'de bu petrol sızıntısı yok. Elimizde Doğu Karadeniz'de Sinop'tan Hopa'ya kadar, hatta Gürcistan'ın Batum açıklarında da dört tane yerden petrol sızdığını düşünürsek Doğu Karadeniz'in ben petrol açısından verimli olabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Editör: Ayşe Çolak