Güncel

Kanser aşısında ilk doz vuruldu! Dünyada bir ilk

Abone Ol

Klinik çalışmalar, Türkiye de dahil olmak üzere yedi farklı ülkede sürdürülüyor. Bu umut verici aşı, Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından kurulan BioNTech tarafından geliştirildi.

Bilim insanları, vücudun kanser hücrelerini tespit edip yok etmesini ve yeniden oluşumlarını engellemesini hedefleyen yeni bir mRNA aşısı üzerinde çalışıyor.

EN YAYGIN KANSER TÜRÜNE KULLANILACAK

BNT116 olarak adlandırılan ve BioNTech tarafından üretilen bu aşı, akciğer kanserinin en yaygın türüne karşı tedavi amaçlı kullanılacak. Akciğer kanseri, dünya genelinde her yıl yaklaşık 1.8 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor.

TÜRKİYE DAHİL 7 ÜLKEDE GERÇEKLEŞECEK

BNT116’nın birinci faz klinik denemeleri, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye'deki 34 araştırma merkezinde gerçekleştiriliyor.

The Guardian'a göre, bu çalışmada hastalığın farklı aşamalarında bulunan yaklaşık 130 kişiye, immünoterapi ile birlikte aşı uygulanacak. Bu aşamalar, ameliyat veya radyoterapiden önceki erken evrelerden, ileri evre veya tekrarlayan kanser vakalarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

İLK AŞI 67 YAŞINDAKİ BİR ADAMA YAPILDI

İlk doz aşı, İngiltere’de Londra’da yaşayan 67 yaşındaki Janusz Racz’a uygulandı. Racz, altı hafta boyunca her hafta, ardından ise 54 hafta boyunca her üç haftada bir aşı alacak. Mayıs ayında kanser teşhisi konulan ve kemoterapi gören Racz, bilimin ilerlemesinin bu tür araştırmalara katılım sayesinde mümkün olduğunu belirtti.

KANSER TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ BİR ADIM

İngiltere'deki çalışmaya liderlik eden University College London hastanelerinden Prof. Siow Ming Le, akciğer kanserine yönelik mRNA tabanlı immünoterapilerin klinik denemelerinin yapıldığı bu yeni dönemin oldukça heyecan verici olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu teknolojinin kanser hücrelerindeki belirli antijenleri hedef alarak kanser tedavisinde önemli bir adım olduğunu vurguladı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.