BAFRA NOKULUNUN HİKAYESİ

Eskiden Bafra’da tütün üreticileri tütünlerini satmak için Samsun’a götürmek zorundaydı. Tabi o zamanlar motorlu araç falan olmadığı için kağnı, at gibi ulaşım imkanlarından faydalanıyorlardı. Tütünler kağnılara yüklenerek Samsun’a geliniyordu. Mesafe uzun olduğu için yanlarına fazla yemek alma imkanları da olmuyordu. Bafra Nokulu da o zamanki zor şartlarda ortaya çıkan bir yiyecektir. 

Hem fazla yer kaplamaması hem de enerji vermesinden dolayı insanların sürekli tükettiği bir yiyecek haline geldi. Kullanım süresi oldukça fazla olan Bafra Nokulu’nu yöre halkı yüzyıllardır yapmaktadır.

Yapımında yöre ustalarının bilgi ve birikimlerinin önemli olduğu Bafra Nokulu; yöre ile özdeşleşmiş, uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel mirası olan bir üründür.

BAFRA NOKULUNUN TARİFİ

Yoğurt, sıvı yağ, tuz, maya, sirke, şeker, su ve un optimum kıvama gelinceye kadar yoğrulur. Sonra 30 dakika dinlendirilir ve elde edilen hamur 4 eşit parçaya ayrılır. Hamurlar oklava yardımıyla ince açılır. Yufkanın inceliği Bafra Nokulu’nun lezzeti ile doğru orantılıdır.

İnce açılan yufkalara tereyağı ve sıvı yağ karışımı bir fırça yardımıyla sürülür. Yağ karışımı sürülmüş yufkaların üzerine bol miktarda önceden hazırlanmış ceviz, kuru sarı üzüm ve şekerden oluşan iç malzemesi serpilir. Ne sıkı ne de bol olacak şekilde rulo halinde sarılarak 10 cm aralıklarla kesilir. Tereyağı ve sıvı yağ tepsinin her yerine iyice sürülür, kesilen rulolar tepsiye yerleştirilir. Üzerine sürmek için bir kâse içinde iyice çırpılarak hazırlanan; şeker, sıvı yağ ve yumurtadan oluşan karışım yufkaların üzerine bolca sürülür. Önceden ısıtılmış 180 °C fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuduktan sonra tüketime sunulur.

Samsun Körfez'de kaza! O anlar saniye saniye kamerada Samsun Körfez'de kaza! O anlar saniye saniye kamerada

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Editör: Ayşe Çolak