Samsun

İMO Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak:"6 Şubat depremlerinin sorumluları hesap vermeli"

İMO Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, 6 Şubat depremlerinden sorumlu olan herkesin yargı önünde hesap vermesi gerektiğini belirterek,  adil bir yargılanma talep ettiklerini kaydetti

Abone Ol

İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak,  6 Şubat Depremleri hakkında yürütülen yargı süreçleri hakkında açıklama yaptı. Talak,  6 Şubat Depremlerinin asıl sorumlularının hesap vermediğini belirterek, “Yargı süreçleri adil olmalıdır” dedi.

ADİL BİR YARGILANMA TALEBİ

Adil bir yargılanma olmadığı takdirde ülkenin enkaza döneceğini kaydeden Talak, “TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası olarak 6 Şubat Depremlerinin ardından başlayan soruşturma süreçlerinde de söylediğimiz gibi siyasi iktidar, deprem nedeniyle yaşanan kayıpları bir yandan ilahi takdiratla açıklarken diğer yandan suçlayacak başka kesimler aramakta, yıkılan ve hasar gören on binlerce yapının sorumluluklarını hem cezai hem de hukuki yönden meslektaşlarımızın omuzlarına yüklemeye çalışmaktadır. Adil bir yargılama yapılmadan ve gerçek sorumlular tespit edilip cezalandırılmadan, ülkemiz enkaz altında kalmaya devam edecektir. Ancak başlayan yargı süreçlerinin seyrine bakıldığında, gerçek kusurluların ortaya çıkarılmasından uzaklaşıldığı, eksik ve hatalı yaklaşımlar içerdiği, Odamızın 03/11/2023 tarihinde yayımladığı Şubat 2023 Depremlerinde Binaları Hasar Görerek Yıkılan Statik Proje Mühendislerinin Yargılanmalarında Esas Alınacak Bilirkişi Raporlarının Teknik Yaklaşımı çalışmasının üniversitelere ait bilirkişi raporlarında dikkate alınmadığı, pek çok statik proje müellifi meslektaşımızın tutuklanarak günah keçisi ilan edilmeye çalışıldığı görülmektedir” diye konuştu.

"GERÇEK SORUMLULAR GİZLENMESİN"

Talak açıklamasını şöyle sürdürdü: “Binanın inşa edildiği tarihte mühendisin yaptığı proje kusurlu bulunursa, kusurlu olduğu hususların yıkımda ne şekilde ve ne derecede etken olabileceğinin bölgesinde ölçülen ivme değerleri kullanılarak kapsamlı ve uzun süreli çalışmalarla ortaya konabilecek nitelikte olup, bilirkişi incelemeleri kapsamında pratik olarak değerlendirilebilmesi mümkün değildir. Kaldı ki yıkımlarda proje harici kusurlar (malzeme, yapım, işçilik, denetim kusurları gibi) yıkımın esas nedeni olabilmektedir. Sonuç olarak, proje kusurlarının yıkımı nasıl ve ne derecede etkilediği makul gerekçelerle açıklanamaz ise, proje mühendisinin teknik olarak sorumlu tutulması söz konusu olmamalıdır. Ortaya çıkarılmasının tam ve adil olarak gerçekleştirilmesi hiç kolay değildir. Proje üzerindeki hata oranın tespiti, bilgisayar ortamında modellemeler yapılarak ve deprem ülkemizdeki riskli yapı stokunun varlığının hemen herkes tarafından bilinmesi, biz dahil ilgili tüm kuruluşların önlem alınması gerektiğini dillendirmesi ve bu önlemlerin neler olduğunu söylemesine rağmen 20 yıldır hiçbir eylemde bulunmayan siyasi otorite, bugün sorumluluğu yine mühendislerin üzerine yıkmaya çalışmaktadır. Çıkardıkları imar aflarıyla risk üzerine risk yaratan ve yetmiyormuş gibi imar affından faydalanacak binaları gerçek bir teknik incelemeden kaçıran yöneticiler şimdi gözlerden uzak kalmak için hedef saptırmaktadırlar.   Halkın sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşamasından sorumlu olan devlet yöneticileri sorumluluklarından kaçınamazlar. 6 Şubat depremlerinin yıkımının sorumluluğunu meslektaşlarımızın üzerine yıkıp gerçek sorumluların gizlenmesi çabalarına en yüksek sesle itiraz ediyor, gerçek ve adil bir yargılama talep ediyoruz.”

NEJLA KAYA

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.