Bankacılık ve Finans Hukuku Uzmanı Arabulucu Avukat Emin Saygın, IBAN kullanarak para gönderenlerin açıklama kısmına aldıkları hizmet veya borç ödemesi gibi ifadeler yazmaları gerektiğini belirtti. Saygın, açıklama yapılmadan gönderilen paraların, Borçlar Kanunu'nun 1002. maddesi gereğince borç ödemesi olarak kabul edileceğini vurguladı. Bu nedenle, para transferlerinde açıklama yazılması büyük önem taşıyor.

Son dönemde enflasyonda yaşanan artışla birlikte pek çok ürün ve hizmetin fiyatında rekor artışlar görülüyor. Bu durum, ödemelerin nakit para yerine IBAN numarası üzerinden yapılmasını yaygınlaştırdı.

Artık ödemeler bankalar aracılığıyla gerçekleştirilirken, IBAN'a ödeme yapacak kişilere kritik bir uyarı yapıldı. IBAN üzerinden para gönderirken açıklama kısmına bunu yazmayan yandı.

IBAN'A PARA GÖNDERİRKEN DİKKAT

Bankacılık ve Finans Hukuku Uzmanı Arabulucu Avukat Emin Saygın, IBAN kullanarak banka hesabına para gönderen vatandaşların açıklama kısmına aldıkları hizmet ve borç ödemesi gibi ifadeler yazması gerektiğini belirtti.

Saygın, mobil bankacılığın gelişmesiyle nakit paraya dokunmanın azaldığını ve IBAN hesabına para gönderme işlemlerinin arttığını vurguladı. Ancak, bu kolaylıkların yanında bazı sorunların da ortaya çıktığını ifade etti.

MUTLAKA BUNU YAZIN

Saygın, IBAN'a para gönderirken açıklama yazmanın önemine dikkat çekti. Borçlar Kanunu'nun 1002. maddesine göre, açıklama yapılmadan gönderilen paranın borç ödemesi olarak kabul edileceğini belirtti.

"Eğer bir açıklama yapmıyorsanız, bu para karşı tarafa borcunuz olduğu ve bu borcu ödemek için gönderdiğiniz olarak kabul edilir," diyen Saygın, bu durumun önüne geçmek için mutlaka açıklama yazılması gerektiğini söyledi.

IBAN'a para gönderenler dikkat! Açıklama kısmına artık bunu yazmak zorunlu 7

KİRA ÖDEMELERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

IBAN üzerinden kira ödemesi yapan kişilerin ise açıklama kısmına sadece "kira" yazması yeterli olmayacaktır.

Türkiye-Avusturya maçı için bir soruşturma daha Türkiye-Avusturya maçı için bir soruşturma daha

Bunun yerine, "2024 Ocak ayı kirası" veya "2024 Şubat ayı kirası" gibi kiranın hangi aya ait olduğunu belirten ifadeler eklenmelidir. Bu şekilde yapılan açıklamalar, ileride yaşanabilecek olası sorunların önüne geçilmesini sağlayacaktır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: sokgazetesi