TÜRKİYE'DE YENİ SİGORTA SİSTEMİ İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin nüfus artış hızı son yıllarda ciddi şekilde azalmış durumda. 2022'de binde 7,1 olan artış oranı, 2023'te binde 1,1'e geriledi. Bu düşüş, önümüzdeki yıllarda daha da hızlanarak eksiye düşmesi beklenen bir demografik dönüşümün habercisi. Yaşlı nüfusun artışı ve bakım ihtiyacının her geçen yıl daha da büyümesi, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.

BAKIM HİZMETLERİNİN DURUMU

Geleneksel bakım hizmetlerinin, azalan doğum oranları ve değişen aile yapılarıyla birlikte büyük bir boşluk oluşturduğu ifade ediliyor. Çocuk sayısının düşmesi ve aile bağlarının zayıflaması nedeniyle yaşlı ve engelli bireylerin bakımını üstlenmek giderek zorlaşıyor. Mevcut bakımevi kapasitesinin yetersizliği, bakım maliyetlerinin yüksekliği ve çoğu kişinin bu hizmetleri karşılamakta zorlanması da bu sorunun boyutlarını arttırıyor. Şu an için 535.000 kişi devletin sağladığı evde bakım yardımından faydalanıyor. Ancak mevcut yardımlar, ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalıyor.

"RUH SAĞLIĞI İÇİN DE ÖNEM TAŞIYOR"

Hükûmetin yeni planı, Almanya'da 28 yıl önce geliştirilen "Bakım Sigortası" modelini Türkiye'ye uyarlamak. Bu sigorta, devlet, işveren ve çalışanlardan alınan primlerle fonlanacak ve sosyal güvenlik sisteminin bir parçası haline gelecek. Bakım hizmetlerinin kamuya ait bakımevlerinin yanı sıra, özel sektör ve evde bakım hizmetleriyle de sunulması planlanıyor. Evde bakım, sadece fiziki bakım değil, aynı zamanda yaşlıların ruh sağlığı için de büyük önem taşıyor.

Netflix'e dev rakip geliyor: Hem köklü hem güçlü Netflix'e dev rakip geliyor: Hem köklü hem güçlü

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: kamu son haber