Türk basınının duayen ismi Halit Kıvanç, 25 Ekim Salı günü İstanbul’da, 97 yaşında vefat etti.
Halit Kıvanç’ın ölüm haberini yazar ve müzisyen oğlu Ümit Kıvanç, sosyal medya hesabından şu şekilde duyurdu:
“Halit Kıvanç’ı kaybettik. Bizimle birlikte, sevenlerinin de başı sağ olsun.”
Usta gazeteci ve sunucu için, kurucusu olduğu Türkiye Spor Yazarları Derneği’nde, 27 Ekim Perşembe günü bir tören düzenlendi.
Kıvanç’ın cenazesi Zincirlikuyu Camii’nde kılınan namazdan sonra, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
1925 yılında, İstanbul’da doğan Halit Kıvanç, Türkiye’nin en ünlü ve en uzun süre çalışan sunucularındandı.
Pertevniyal Lisesi’ndeki öğrencilik yıllarında, dergilerde yazmaya başlayan Kıvanç, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştu.
Mezun olduktan sonra, üç ay boyunca, Kozluk’ta (Batman) hâkimlik yapmıştı.
Akabinde, gazetelerde ve dergilerde, yazar ve yönetici olarak, üst düzey görevlerde yer alan Kıvanç, 1953 yılında, Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor’un yayınlanmasına katkıda bulunmuştu.
Papa ve efsanevi futbolcu Pele ile röportaj yapmıştı. Dolayısıyla, tarihi başarılara imza atmıştı. İngiliz yayın kuruluşu BBC’de, bir yıla yakın çalışmıştı.
Türkiye’de, radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesine önemli katkıda bulunmuştu. Bu bağlamda, Türk televizyonculuğunda, birçok ilkin adamı olan, birçok ilke imza atan Halit Kıvanç, olimpiyatlarda ve büyük uluslararası karşılaşmalarda, sunucu olarak görev almıştı.
FİFA Dünya Kupası’nı televizyondan sunan ilk Türk spiker oydu. On FİFA Dünya Kupası Finali’ni de radyodan ve televizyondan o yayınlamıştı.
1955 yılında, TRT Radyosu’na adım atmıştı ve şunları açıklamıştı:
“Bu radyoda, konuşmaya başladım ve uzun yıllar boyunca, bu radyoda, hayatımı buldum.”
Bu açıklamasıyla, Radyo Evi’nin değişmeyen evi olduğunu belirtmişti. İstanbul Radyosu’nun ilk işi değil, ilk sevgisi olduğunu kaydetmişti.
Vazgeçilmez Sunucu
TRT’de, uzun yıllar kültür – sanat, müzik ve eğlence programları sunmuştu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları’nın vazgeçilmez sunucusu olmuştu. Böylece, geniş bir hayran kitlesine kavuşmuştu.
Çok sayıda konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlenmişti.
Susam Sokağı’nda, sunumlar yapmıştı. Maskeli Üçler filminde ise, aktör olarak yer almıştı.
NTV’de, Halit Kıvanç’la Ustalar; NTV Radyo’da, Mikrofonda Halit Kıvanç ve NTV Spor’da, Futbol Bir Aşk programlarını sunmuştu.
Ayriyeten, Fenerbahçe TV’de, Efsanenin 100 Yılı ve Efsanenin Yeni Yüzyılı isimli söyleşi programları sunmuştu. Kendisi de zaten koyu bir Fenerbahçe taraftarıydı.
Tek kanallı günlerin efsanevi sunucusu, sunuculukta 50. yılını 2005 yılında bir jübileyle kutlamıştı.
Sanat adamı olarak kabul edilen Halit Kıvanç, Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmalarıyla hizmet vermişti. Bundan dolayı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalı’nda büyük ödüle layık görülmüştü. Altın Koza Film Festivali’nde (2005) ise, Yaşam Boyu Onur Ödülü almıştı.
Ödüllerin adamı Halit Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Spor Yazarları Derneği tarafından düzenlenen yarışmalarda ödüller almıştı.
Tele Safir ismindeki kitabında, Türk televizyonculuğunu kaleme alan Kıvanç, anılarının ve söyleşilerinin yer aldığı kitaplar yazmıştı. Buna ilaveten, farklı plak derlemelerine katkıda bulunan Kıvanç, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın anlatımını içeren Kıbrıs 74 adında bir plakta da yer almaktadır.