PUŞİDELER SAMSUN'DA İŞLENİYOR
Fatih Sultan Mehmet Han'ın kızı Gülbahar Hatun Türbesi'nde bulunan Gevherhan Sultan'ın puşidesi, Samsun Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri tarafından el emeğiyle dokunuyor. 2016 yılından bu yana 6 puşideyi tamamlayan enstitü, bu geleneği yaşatmaya devam ediyor.
PUŞİDELERİN TARİHİ VE YENİDEN ÜRETİMİ
Osmanlı döneminde mezar sandukalarının üzerine örtülen ve zamanla yıpranan puşideler, Milli Eğitim ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları arasında imzalanan bir protokolle yeniden üretilmeye başlandı. Bu kapsamda, Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, Maraş işi tekniğiyle Sultan 4. Mustafa, Şehzade Selim, Şehzade Orhan, Şehzade Hasan, Şehzade Numan ve Mihrimah Sultan puşidelerini tamamladı. Şimdi ise Gevherhan Sultan’ın puşidesi üzerinde çalışılıyor.
HER İLMEK KÜLTÜR TARİHİNE IŞIK TUTUYOR
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü nakış öğretmeni Ayşe Sağdış, “Osmanlı hanedanına ait türbelerdeki sanduka örtülerinin yeniden üretimi büyük bir özen ve sabır gerektiriyor. Enstitümüz, büyüklüğüne ve desen özelliklerine göre 1 ila 2 yıl süren bu çalışmalarda önemli bir rol üstleniyor. 2016’dan bu yana elde Maraş işi tekniğiyle 6 adet puşideyi tamamladık. Şu anda Gevherhan Sultan’ın puşidesini yapmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
HEDEF: 158 SANDUKA ÖRTÜSÜNÜ YENİLEMEK
Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen ve İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü'nün koordinasyonunda gerçekleştirilen puşide projesi kapsamında, Osmanlı hanedanına ait 23 türbedeki 158 sanduka örtüsünün yenilenmesi planlanıyor. Samsun Olgunlaşma Enstitüsü de bu projede önemli bir görev üstlenerek çalışmalarını sürdürüyor.