Samsun

Türk Halk Müziği'nin efsane sesi: Yıldıray Çınar

Türk Halk Müziği'nin unutulmaz ismi Yıldıray Çınar, hayatı ve eserleriyle Türk kültürüne damgasını vurdu. Müzikal dehası ile tanınan Çınar, "Çarşambayı Sel Aldı" gibi efsaneleşmiş türkülerle hafızalarda kaldı. Ölümünün ardından adı, yaşadığı topraklarda ve eserlerinde yaşamaya devam ediyor.

Abone Ol

Yıldıray Çınar, Türk müziği ve sinemasının önemli isimlerinden biridir. 1940 yılında Samsun'da doğmuş, 2 yaşında annesini kaybetmiştir. Babası, halk tarzında türküler yazan bir sanatçıydı ve Yıldıray Çınar, babasının yönlendirmesiyle küçük yaşlarda müziğe ilgi duymaya başlamıştır. 9 yaşında saz çalmaya başlayan Çınar, askerliğini Gölcük Deniz Ana Üssü'nde yapmış, burada komutanı Namık Taçkın ile tanışarak müzik kariyerinin ilk adımlarını atmıştır.

Çınar, Adnan Menderes'in İspanya seyahati sırasında "Çarşambayı Sel Aldı" türküsünü seslendirmiş ve Menderes'in önerisiyle radyo dünyasına adım atmıştır. 1962'de TRT Ankara Radyosu'nda çalışmaya başlamış, radyo programları, yurt dışı turneleri, plaklar ve film çalışmaları ile ün kazanmıştır. Ayrıca Âşık Veysel ile tanışmış ve 1969'da Kıbrıs'a giderek Türk askerine moral vermiştir.

Yıldıray Çınar, sinemaya 1965 yılında "Aman Dünya Ne Dar İmiş" filmiyle adım atmış ve 1980'lerin sonlarına kadar sinema sektöründe de başarılı bir kariyer yapmıştır. 40'a yakın filmde rol almıştır. Aynı zamanda spora da ilgi duyan Çınar, ünlü güreşçi Ahmet Ayık ile antrenmanlar yapmıştır.

1990'lı yıllarda müzik ve sinema sektörlerinden uzaklaşan Çınar, 2003 yılında Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalanmıştır. 29 Mayıs 2007'de tedavi gördüğü OMÜ Tıp Fakültesi'nde hayatını kaybetmiştir.

Cenazesi Samsun'da defnedilmiş, ölümünün ardından adını yaşatacak pek çok anma çalışması yapılmıştır. Çarşamba'da "Çarşambayı Sel Aldı" türküsünün hikâyesinin anlatıldığı bir rölyef dikilmiş, İlkadım ilçesinde bir kültür merkezi ve Çarşamba'da bir okul ismini Yıldıray Çınar'dan almıştır.