Samsun

Samsun'un eşsiz güzellikteki lezzetleri

Samsun, Karadeniz’in incisi, yalnızca doğal güzellikleriyle değil, eşsiz mutfağıyla da damaklarda iz bırakıyor. İşte birbirinden güzel Samsun lezzetleri...

Abone Ol

Çakallı Menemeni Menemen denilince akla gelen ilk adres Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Çakallı Mevkii. Samsun-Ankara karayolunda geçiş güzergâhı olan Çakallı, ilki 1949 yılında açılan menemencilerin zamanla ilgi görmesiyle "lezzet durakları" arasındaki yerini aldı.

Samsun Simidi Enfes kokusu… Çıtır çıtır tadı… Samsun’un sembol yiyeceklerinden biri olan “Simit” görüntüsüyle iştah kabartıyor. Varlıklısından yoksuluna, patronundan işçisine 7’den 70’e herkesin vazgeçemediği ata yadigârı lezzet; Türk Patent Enstitüsü’nden tescil alarak Coğrafi Ürünler listesine adını yazdırmayı da başardı.

Çarşamba Kıvratması Geçmişi 1930’lara dayanan, içi bol fındıklı kıyır kıyır bir tatlı... 1 diliminde bol fındığa ve cevize doyduğunuz incecik hamuru ile harika bir lezzet olan kıvratma, Çarşamba sofrasının vazgeçilmezidir. Eşlik ettiği sofralarda ağızları tatlandırdığı gibi kültürümüzü de bu denli besleyen yöresel lezzetlerimizden Çarşamba Kıvratması , 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret aldı. Görüntüsü burma tatlısına benzese de onu sofralarda özel kılan yanı şerbetsiz servis edilmesidir.

Bafra Nokulu Coğrafi işaretli ürünlerden biri olan nokul, kentte yüz yıllardır damakları tatlandırıyor. Bafra’da tütün üreticilerinin azık ihtiyacıyla başlayan nokul Bafra’da hala aynı lezzetle sofraları şenlendirmeye devam ediyor. Bol ceviz ve kuru üzümün buluştuğu enfes lezzet, 2020 yılında coğrafi işaret alarak da Samsun’un tescilli ürünleri arasında yerini aldı.

Pide Samsun denilince ilk akla gelen lezzetlerden biri Pide. Terme, Bafra ve Çarşamba pidesi…Pidelerin yapılış şekilleri değişiklik gösterse de aslında Samsun pidelerinin değişmeyen tek özelliği lezzetleri. Terme pidesi; yumuşak ve geniş hamurunun yanı sıra pişmiş iç harcıyla vatandaşların beğenisini topluyor. Pidesinin yumuşak, kıyma harcının baharatsız olması ve yağ oranının az olması sayesinde Terme pidesini her yaştan kişi rahatlıkla yiyebiliyor. Bafra pidesi Terme pidesine göre ince, uzun ve çıtır olurken iç harcına baharat, dışına da bol miktarda tereyağı atılıyor. Çarşamba pidesi ise yumuşak ve kısa, iç harcı da genelde çiğden fırına atılıyor.

Kaymaklı Lokum Samsun’un vazgeçilmez lezzetlerden biri  olan Kaymaklı Lokum Bafra’da üretiliyor. Manda kaymağı ile lokumun enfes buluşması ile ortaya çıkan tat, Bafra’da asırlardır damakları şenlendiriyor. Bafra’nın Kaymaklı Lokumu ; Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2020 yılında coğrafi işaret belgesi aldı.

Kaza Tiridi Samsun’da yıllardan beri yaşatılan kültür mirası Kaz Tiridi Samsun’a özgü lezzetlerden. Özellikle kış aylarında tercih edilen lezzet; Kavak, Ladik, Asarcık, Havza ve Vezirköprü ilçelerinde yapılıyor.  “Kaz tiridi” ne ilgi her geçen dönem artarken Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da bu lezzet tescillenerek coğrafi işaret almıştır. Tirit, özel olarak beslenip kışın yağlandıktan sonra kesilen kazların, odun ateşinde saatlerce kızartılmasıyla yapılıyor. Bulgur pilavı ve yufka eşliğinde sofraya geliyor.

Keşkek Anadolu'nun yörelere göre farklılık gösteren, genellikle düğün ve bayramlarda yapılan, temel olarak yarma buğday ve etten oluşan geleneksel bir yemektir. Keşkek; et, nohut ve buğdayın eşsiz buluşması olarak da adlandırılabilir. Özellikle düğün ve özel günlerde yapılan keşkek, Samsun’un bir çok ilçesinde her mevsim sofraları süslüyor.

Haluçka Çorbası Samsun'un yöresel lezzetlerinden olan, enfes tadıyla damaklarda tat bırakan Haluçka Çorbası;  hamur, nohut ve tavuk eti ile servise hazır edilen bir yemek. Genellikle başlangıç menülerinde yer alan Haluçka Çorbası, Samsunlular tarafından severek tüketilen yemekler arasında yer alıyor.

Yakakent Mantısı Samsun mutfağının muhteşem lezzeti "Yakakent mantısı", damak tadına önem verenlerin tercih ettiği yemekler arasında yer alıyor. Yakakent mantısı, bükülme şekli ve ceviz ile servis edilmesiyle diğer mantılar arasında kendine ayrı bir yer ediniyor. Türk Patent ve Marka Kurumundan 2020 yılında coğrafi işaret tescili alan Yakakent mantısı, kentin geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor.

Bafra Dondurması Limonlusundan karpuzlusuna, vanilyalısından kakaolusuna, sakızlısından karamellisine …Bafra; 7’den 70’e herkesin severek tükettiği yaz tatlısı dondurmayı, çok daha lezzetli yapan yerlerin başında geliyor. Samsun’un Bafra ilçesi özel bir tarife sahip dondurmasıyla ünlü… Manda sütü ve bal ile hazırlanan bu dondurmanın yanında doğal aromalı çeşitleri de oldukça seviliyor.