Salıpazarı, Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Samsun iline bağlı bir ilçedir. Zengin tarihi, doğal güzellikleri ve kültürel mirasıyla gezilecek birçok yeri bulunmaktadır. İşte Salıpazarı'nda gezilecek bazı yerler...
Abone Ol
Garpukale
Salıpazarı ilçesi, Konakören Köyü, Garpu Mevkii, Ada 202, parsel 1 de bulunan ormanlık saha içerisinde yer alan ve halk arasında Amazon Kalesi olarak bilinen Garpu Kale genel olarak açık hava tapınağı ve Phryg Kaya Altarları özeliği göstermektedir. Phryg kaya altarları özellikle yüksek platolar, şehir ve kale girişleri, su kenarları, akarsuların suladığı bereketli ovalara doğru bakan kayalıklar üzerinde yer almaktadır.
Kaya Mezarları
Salıpazarı İlçesi, Cevizli Köyü, Camii Yanı Mahallesindeki Huma Ahşap Camii bahçesinde yer alan Kaya Mezarı orta boyutlu kaya kitlesindeki taraçalarda yontularak düzleştirilmiş, bağımsız kaya fasadında konumlandırılmış bir adet oda mezardan oluşmaktadır. Hali hazırda da mezarlık olarak kullanılan bu alanın mevcut işlevinin çok eskiye gittiği bu tespitle anlaşılmaktadır.
Karacaören Şelalesi
Şelalenin bulunduğu Karacaören Köyü Salıpazarı İlçesine 11km uzaklıktadır. Bölgenin bitki örtüsünü ormanlık alanlar ve fındıklıklar oluşturmaktadır. Karacaören Şelalesi 92 metre boyunda olup güzelliğiyle göz kamaştırmaktadır. Karacaören Şelalesinin Samsun İlinin ekoturizmi kapsamında değerlendirilme imkanı bulunmaktadır.
Çağlayan Şelalesi
Çağlayan köyünde bulunan şelale adından da anlaşılacağı gibi dere yatağına kurulu olup, köyde çok sayıda şelale vardır.İlçeye uzaklığı 7 km’dir. Şelalelerin en önemli özelliklerinden biri çok büyük aşındırma gücüne sahip olmalarıdır. Aşınmanın hızı, suyun düşme yüksekliğine, düşen suyun hacmine, aşağıya taşıdığı aşındırıcı maddelerin yapısına göre değişir.
Şehitler Cami
Salıpazarı İlçesi, Karayonca Mahallesi, İncegiriş Mevkiindeki küçük bir mezarlık içerisinde yer almaktadır. Tapunun G37B01C4 pafta, 166 ada, 44 parselinde kayıtlı olan ahşap camiinin mülkiyeti Köy Tüzel Kişiliğine aittir. Yapı bölgede Şehitler Camii adıyla anılmaktadır. Çantı tekniğinde inşa edilen camii mimari olarak kare bir plan göstermektedir. Bugün hizmete kapalı olan ahşap camii küçük onarımlarla aktif hale getirilebilecek durumdadır.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Samsun Gazetesi sitemize
abone olun.