Emekliye yüzde 30 zam yolda...

Abone Ol

Dikiş tutmayan, dar gelirlinin satın alma gücünü giderek gerileten enflasyon yükselişini sürdürüyor.

TÜİK’in verilerine göre mart ayı enflasyonu beklentilerin hayli altında yüzde 5.46, yıllık enflasyon 61.14, üç aylık enflasyon ise yüzde 22.81 olarak gerçekleşti. Yıllık üretici enflasyonu ise yüzde 114.97 düzeyine yükselerek rekor kırdı.

Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyonu Araştırma Grubu’na (ENAG) göre mart enflasyonu yüzde 11.93, yıllık enflasyon yüzde 142.63 oldu . TÜİK ile ENAG verileri arasında makas giderek açılıyor. Verilerde bu denli farkın oluşması TÜİK’e olan güvenirliği azaltıyor, tartışılır hale getiriyor.

Milyonlarca sabit gelirli memur, emekli, dul ve yetimi yakından ilgilendiren yılın ilk 3 aylık enflasyonu yüzde 22.81 olarak gerçekleşti. İşçi, esnaf, çiftçi ile dul ve yetim aylıklarına temmuzda en az yüzde 30 düzeyinde zam yapılması olası. Enflasyonun yükselmesiyle zam tutarı da artarak yüzde 30’u aşacak. Beklentiler bu yönde. Lakin bir cebe giren aylık artışları yakan fiyatlar karşısında diğer cepten çıkıyor.

Memur ve emekli aylıkları ile maaşlarına yılın ilk 6 ayında gerçekleşen enflasyon oranında yansıtılacak net tutar nisan, mayıs ve haziran enflasyonu ile saptanacak.

Yılbaşında maaşlarına yüzde 2.5 oranındaki ek zam ile birlikte yüzde 7.5 artış yapılan 7 milyona yakın memur, memur emeklisi ile sözleşmeli personel şimdiden yüzde 15’lik enflasyon farkına hak kazandı. Bu kitleye toplu sözleşme uyarınca temmuzda da yüzde 7 zam ödenecek. Böylelikle enflasyon farkı ile birlikte onlara da toplamda yüzde 30’un üzerinde artış söz konusu.

Aylık ve maaşlarda radikal iyileştirme gerçekleştirilmeden sabit gelirlinin kısıtsız, bunalmadan yaşayabilmesi olası değil. Emekli, cep boşaltan hayat pahalılığı karşısında maaş zammı öncesi bayram ikramiyelerinin ne kadar olacağını sabırsızlıkla bekliyor. Söylentiler 1.750 lira olacağı yönünde. Lakin bu tutar beklentilerini karşılamaz, hayal kırıklığı yaratır.

Doğalgaza yapılan son artış ve çarşı pazarın dizginlenemeyen fiyatlarından ötürü önümüzdeki 3 ayda enflasyonun yükselişini sürdürmesi kuvvetle muhtemel.

Akaryakıtta otomatiğe bağlanan zam enflasyonun yükselmesinde temel etmen. Benzin, motorin, LPG ve mutfak tüpüne yapılan fahiş artışlar zincirleme yaşamın her alanına yansıyor, vatandaşı işin içinden çıkılmaz hale getiriyor.