Eğitim Danışmanı Eğitimci Yazar Bilsen Şahin, üniversite tercih sürecinde titizlikle hareket edilmesi gerektiğini belirterek, "Tercih yaparken öncelikle öğrencinin gerçekten ne istediğini anlaması için fırsat vermek gerekir" dedi.

"SINAVA HAZIRLANMAK KADAR ÖNEMLİ"

Doğru tercihin en az sınava hazırlanmak kadar önemli olduğuna dikkat çeken Şahin şunları söyledi: "Bizim ülkemizde üniversite demek meslek demek. Yani hayatımızı kazanacağımız iş demek olduğu için tercih çok önemli. Öncelikle tercihi matematiksel bir iş olarak görmemek gerekir. Tercihin sosyolojik ve psikolojik tarafı var. Bir bölümü ne kadar çok tercih eden varsa başarı sıralaması o kadar yükselir. İşte bu sosyolojik bir durumdur. Öğrenci okurken mutlu olacağı keyifle okuyacağı bölümü yazmak isteyecektir. İşte bu da psikolojik kısmıdır. Tercih yaparken öncelikle öğrencinin gerçekten ne istediğini anlaması için fırsat vermek gerekir. İşte tam da bu nedenle sonuçlar açıklanır açıklanmaz tercih konusunda ahkam kesmemek lazım. Bir kaç gün beklemekte fayda var. Biraz alınan puanı sindirmek, biraz sıralamayı sindirmek gerekir. Bunu sindirdikten sonra mezuna bırakmak ya da tercih yapma kararı alınabilir. Bilinmesi gereken bir başka konuda mezuna bırakmanın, cesurca bir kararı olduğu. Çünkü mezun olan öğrencinin sınav stresi daha fazla olacaktır. Ayrıca, kankalar üniversiteye girmiş fotoğraf paylaşırken yeniden ders çalışmak da cabası. O nedenle iyi düşünmek gerekir. Tercih yapmadan vazgeçmek ise gereksiz bir hamle. Önerim mutlaka tercih yapın sonra sonuca göre mezuna bırakın."

"4 KRİTER GÖZ ÖNÜNE ALINMALI "

Doğru tercih için ise dört kriterin göz önüne alınması gerektiğini vurgulayan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölüm geleceği belirlediği için kişinin kendi yeteneklerine ve ilgisine cevap verecek bölüm seçmesi çok önemli. Burada sevdiğiniz, ilgi alanınıza girecek ve tabi ki yeteneklerinize uygun bölüm olmalı. Öğrencinin istediği bölüm bir kaç üniversitede olacağından donanımlı, hocaların  kariyerleri önemli. Öğretim elemanı, profesör olup olmadığına bakılmalıdır. Ayrıca devlet üniversitesi mi? Vakıf üniversite tercih edilecek mi? Bu sorularında cevapları önemli. Biz işin içinde olan eğitimciler olarak devlet üniversitelerinde kontenjanların dolacağını düşünüyoruz. Tercih edilmek istenen bölümle ilgili şehir olanakları araştırılmalı. Şehrin imkanları, yakınlık uzaklık gibi durumları dikkate alınmalı. Ülke olarak ekonomik krizden geçtiğimiz bu dönemde doğru tercihler yapmak daha da önemli. Çünkü aileden uzak şehirlerde okumak ciddi maliyet demektir. Bu nedenle ‘attığınız taş,  ürküttüğünüz kuşa değer mi?’ sorusunun cevabını vermek gerekir .Bütün bunların yan ısıra tercih bu kadar önemli iken öğrenci güvendiği danışmandan ya da öğretmenden destek almalıdır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.