Ülke tanıtımında gurur duyacağımız; gençler, bilim adamları, sporcular, doktorlar yetiştirmek hedefimiz olmalı.
İtalya’ya tıp kongresine gittik. Kongrede bir İtalyan, “neredensiniz ?” diye sordu.
Türkiye’den olduğumuzu anlayınca,” Dr.Aksoy’un memleketinden” dedi. Güzel, tanıdık bir yüz ifadesiyle.
Dr.Muzaffer Aksoy, ülkemin yüz akı doktorlarından,bilim adamı. O günlerde kundura tamirinde yapıştırıcı olarak kullanılan, solüsyonun içeriğindeki “benzen’in” lösemi (kan kanseri ) yaptığını bulan ilk hekim. 1915 yılında doğan, 1947-1957 yılları arasında Mersin Devlet Hastanesinde çalışan, 1952 yılında ABD’de hematoloji uzmanlık eğitimi alan. Boston’da hematoloji alanında en iyilerden olan,”Blood Dergisi” kurucusu William Demashek’in kliniğinde çalışmalar yapmış, Anti-fetal sendrom üretimi üzerine çalışmaları uluslarası camiada büyük yankılar uyandırmış, 1961'de doçent, 1966'da profesör hekimlerimizden. 1985 yılında emekli olan Aksoy, tıp camiasında ülkemizin, Türklüğün, gururla adımızı dalgalandıran önemli bir simadır. Övünç kaynağımızdır.
Prof. Dr. Aziz Sancar, Dr. Hulusi Behçet gibi… Aziz Sancar, Nobel ödülü alarak, dünya liginde en üst sıralara adını yazdıran bir hemşehrimiz olduğunu hepimiz biliyoruz ama, Hulusi Behçet’i, belki sadece hekimler tanıyordur. Behçet Hastalığı adı verilen hastalığı ilk tarif eden dünya çapında bir hekimimiz. Gurur kaynaklarımızdan biri. Dr. Gazi Yaşargil, Prof.Dr.Nusret Fişek, Prof.Dr.İhsan Doğramacı, dünyada tıp alanında saygı ile anılan önemli tıp adamlarıdır.
Dünya, Korona Pandemisi yaşadı, milyonlarca insanı kaybettik, salgının az kayıpla önlenmesinde
iki değerli bilim insanının katkısı büyük oldu, bunu herkes objektif, bilimsel gözle değerlendiremeyebilir ,
çünkü magazinsel nedenler veya tıp bilgisinin yeterli olmaması, insanın her konuda doğru yorum yapabilmesini mümkün kılmayabilir... Prof.Dr.Nusret Fişek, ülkemizde nüfus esasına göre sağlık örgütlenmesini düzenleyen, “Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleşmesini”sağlayan yasayı ilk çıkaran, dünya çapındaki hekimlerimizden biridir. Sağlık hizmetlerinin nüfus esasına göre örgütlenmesi, sağlık ocağı sistemi her ne kadar, aile hekimliği sistemi ile değiştirildiyse de, salgında, sağlık örgütlerimiz, çok büyük bir emek- organizasyon ile dünya çapındaki bu salgını defetmeyi başardık. Hekim, hemşire, diğer sağlık çalışanlarına kalbi teşekkürler… Ama bir de bu salgına aşı bularak, en önemli katkılardan birini yapan,Dr.Uğur Şahin, Dr.Özlem Türeci’ye minnet dolu duygularımızı ifade etmeliyiz. Onlar, ülkemizin dünya çapındaki gururlarıdır.
Yeni nesil, Prof.Dr.Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi’nden, yüz nakli yaparak dünya çapında başarılara imza attı. Prof Dr. Gökhan Hotamışligil, diyabet alanında dünyada en ünlü hekimlerden.
Dünya çapında, popçu, topçu başarılarımız da var, dünya çapında ülke adımızı duyuran, gurur kaynaklarımızı çoğaltabilmeliyiz. Bizi var eden değerler bunlardır. Eğitimi ile, dil bilen,iyi yetişmiş, günümüz teknolojisi ve bilgisi ile donanmış gençler yetiştirmeliyiz, hedef bu olmalı…