Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Nilgün Şahin Kanal S ekranlarında "Onkoloji danışma hattının kuruluş amacı nedir?", "Onkoloji nedir?", "En sık görülen kanser türleri nelerdir?" sorularını yanıtladı
Onkoloji Danışma Hattının kuruluş amacı nedir?
Onkoloji hastalarının tedavisi sadece kemoterapi veya radyoterapiden oluşmamaktadır. Gerek hastalığın semptomları gerekse bu tedavilerin komplikasyonu multidisipliner yaklaşım gerektirmektedir. Hastalarımızın takip ve tedavi sürecinde evde yaşadıkları semptomların yönetilmesini sağlayarak hastaneye geri dönüşlerini azaltmak, yaşam kalitesini ve memnuniyetlerini arttırma Onkoloji Danışma Hattının kuruluş amacını oluşturmuştur.
Bu multidisipliner yaklaşımda daha çok ağrı, beslenme, psiko - sosyal durum hastalarımızın başlıca ihtiyaçlarını oluşturduğu görüldü. Bu amaçla Samsun Eğitim ve Araştırma hastanesi, diğer devlet özel hastaneleri ve özel hastanelerden farklı branşlarda gönüllü bir ekip oluşturduk. Ekibimizle gündemde olan telesağlık sistemini oturtmaya çalıştık. Oluşturduğumuz sistemi proje haline getirmeye çalışıyoruz.
Hedef kitleniz nedir?
Patolojik kanser tanısı olan Samsun merkez ve ilçelerde bulunan hastalar hedef kitlemizdir. Bu hedef kitlemizde diğer illerde yaşayıp, Samsun‘da onkolojik tedavi ve takibi olan hastalar olduğu gibi, diğer illerde tedavi ve takibi olup tatil amaçlı Samsun’a gelen kanser hastaları da yer alır.
Danışma hattı olarak ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
Onkoloji kliniğinin içerisinde Onkoloji Danışma Hattı bulunan merkezimiz mevcut. Merkezimiz Haziran 2021 yılından beri hizmet vermektedir. Merkezde iki sağlık personeli bulunmaktadır. 8.00-16.00 saatleri içerisinde 0362 231 58 00 numaralı telefon hattını arayan hasta ve hasta yakınları sağlık personeli tarafından karşılanır. Hasta ile ilgili tüm bilgiler kayıt altına alınır. Bu bilgiler ışığında hastanın ihtiyacı belirlenir. İlgili uzmana hasta hakkında tüm bilgiler verilir. Uzman 24 saate içerisinde yine 8.00-16.00 saatleri arasında hasta ile görüşüp, tedavi yönetimini sağlar. Merkezimizde; Radyasyon Onkolojisi, Tıbbi Onkoloji, Algoloji, Göğüs hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Psikiyatri, Palyatif Bakım, Evde Sağlık Hizmetleri, Psikolog, Diyetisyen ve Sosyal Hizmet Uzmanı yer alır. Ekibimizle, kanser hastalarının yaşam kalitesini mümkün olan en üst seviyelere çıkarmak, işe dönüşlerini ve topluma aktif katılımlarını kolaylaştırmayı sağlamaya çalışıyoruz.
Depremzede onkoloji hastalarına yönelik özel çalışmanız var mı?
İlimizde bulunan Depremzede İletişim Hattı’na (0362 311 25 21) başvuran onkoloji hastaları bize yönlendiriliyor. Takiplerini ve tedavilerinin devamını sağlamak için bilgi istiyorlar. İlimizde bulunan tüm Onkoloji merkezleri konusunda bilgi veriyoruz. Uygun gördükleri merkezlerde onkolojik tedavi ve takiplerini yaptırmalarını sağlıyoruz.
Onkoloji nedir?
Kanser bilimi olarak ifade edilir. Kanserin oluşumu, nedenleri, tanısı, tedavisi ve kanserden korunmayla ilgilenen tıp dalıdır. Tedavi kısmı radyoterapi ve kemoterapiyi içermektedir. Tıbbi Onkoloji’de tedavi kısmı, kemoterapi ve onlara ek olarak hedefe yönelik tedavi, immunoterapi gibi güncel tedavileri içerir. Radyasyon Onkolojisi’nde ise radyoterapi ve eş zamanlı kemoterapi kısmını oluşturmaktadır.
Kanserin belirtileri nelerdir?
Her kanserin farklı belirtisi olabildiği gibi, hiç belirti vermeyen kanserlerimizde var. Kanser taramalarında etkin olan Kanser erken teşhis merkezlerimiz var(KETEM). Özelikle kadınlarımızda meme kanseri taramasında belli aralıklarla yapılan mammografi, meme USG önemli rol oynamaktadır. Yine servikal smear testi de rahim ağzı kanser riskinin önceden belirlenmesinde kullanılan bir yardımcı uygulamadır. Erkekte ise prostat kanseri taramasında total PSA bakılmalıdır. Ailesinde mide kanseri, kolon kanseri olan hastalarda da ise gaytada gizli kan, kolonoskopi, endoskopi ile takiplerinin olması gerekmektedir. Akciğer kanser taraması olarak bir dönem düşük dozlu tomografi ile taramalar yapıldı, ancak bir etkinliği görülmedi. Kanlı balgam, geçmeyen bir öksürük, nefes darlığı göğüs ağrısı şüphe uyandıran bulgulardır. Sağlık kuruluşları, erken teşhis konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi için yoğun bir şekilde çalışmalar yapmaktadır. Ancak kişilerin sosyokültürel durumları bu farkındalığı algılamasını etkiler.
En sık görülen kanser türleri nelerdir?
Günümüzde akciğer kanserleri mortalitesi yüksek bir kanser türü olup, kadınlarda meme kanseri ilk sırada, erkeklerde ise prostat kanseri akciğer kanserinden sonra yer alır. Akciğer kanseri iki cinsiyette de yaygındır.
Kanser hastalarının beslenmesi nasıl olmalı?
Obezite, kanseri olumsuz yönde etkilemektedir. Beslenme mide, kolon, pankreas kanseri dışında sağlıklı kişilerle benzer dengeli beslenme şeklinde olmalıdır. Kanserli hastalarda proteinden zengin beslenme ön plandadır. Hazır gıdaları kısıtlamak, doğal gıdalarla beslenmenin etkin olması bağışıklık sistemini arttırıcı rol oynar. Bu da kanser hücreleri ile savaşta galibiyet sağlar.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.