Sağlıklı gıda için; gıdanın üretimi ve denetimi , ancak uygulanabilir mevzuat, yeterli ekip , süreklilik , uygulamada tek başlılık ve tüketicinin aktif katılımı ile mümkündür.
Gıda sağlığı insan yaşamında çok önemlidir.. Sağlıklı gıdalarla daha sağlıklı bir hayat sürebileceğimiz gibi sağlıksız gıdalarla hasta olabilir,ömrümüzü kısaltabiliriz.
Yanmış et ( özellikle dönerde) kanserojen olabilir.Çok fazla hayvansal gıdalarla beslenenlerde kalın barsak kanserleri daha çok görülür. Çok et tüketenlerde gut denilen hastalık ortaya çıkabilir. Füme et ile çok fazla mide kanserleri daha çok görülüyor. Gıdalarda koruyucu olarak kullanılan sitrik asid ( E330) kanserojendir.Kısacası gıda herkesin hayatında sağlık veya hastalık etkeni olabilir.
Son günlerin en önemli gündemi ; Tarım Orman Bakanlığının raporu oldu.Bakanlık yaptığı denetimlerde 160.000 gıda ürününde taklit ve tağşiş tespit etti Özellikle sucuk,salam,çay,kahve,zeytinyağı gibi ürünlerde insan sağlığını kötü etkileyecek maddeler bulundu.11 Çay markasında gıda boyaları,bazı gıdalarda ilaç artıkları bulundu.Afiyetle yediğimiz köftelere domuz etine rastlandığı iddia edildi.
Gıda denetimleri ülkemizde Tarım Orman Bakanlığına verilmiştir. 26 Eylül 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair yönetmelikte ; denetimin,ruhsatlandırılmasını dünya kadar görevi olan Tarım bakanlığı teşkilatına aittir ve 5216 sayılı Büyüşehir Belediyesi Kanunu,5393 sayılı Belediye Kanunu ,5302 sayılı il özel idaresi kanunu ile de bu kurumlar ile işbirliği önerilmiştir.
Ancak,yıllardır sağlık ocağı hekimi olarak gıda denetimine katılmış bir hekim olarak görüşüm, bu kadar çok başlı ,Tarım Bakanlığının bir yığın görevi içinde gıda sağlığı gibi devasa ve hızla yenilenen,değişen bir sektörü denetlemek,daha iyi bir gıda sağlığı beklemek hayalde öte bir şey olsa gerek.Geçtiğimiz yıllarda gıda denetiminin firma başına yılda 1.7 olduğu ,Türkiye genelinde bu işi 7513 kişi ile yaptığı anlaşılmıştır. Elbette gıda denetimleri içinde tarım bakanlığı bünyesinde yer almış gıda mühendisleri, gıda kontrolürleri olmalıdır ama halk sağlığıda ilgilendiren bu konuda halk sağlığı ekibinden kimsenin olmaması yadırgatıcıdır.Belediyelerin sadece talep halinde işbirliği yapması yerine belediye zabıtasının bu işin bizzat içinde olmasının yararı vardır.
Görüşüm, ABD’de olduğu gibi ( FDA ) GIDA DENETİMİNDE GIDA MÜHENDİSLERİNİN,HALK SAĞLIĞI ELEMANLARININ,BELEDİYE ZABITASININ İÇİNDE OLDUĞU BAĞIMSIZ BİR GIDA DENETİMİ KURUMU OLUŞTURULMASIDIR.BELEDİYELERE BAĞLI OLMALIDIR.
Gıdanın üretim aşaması, tüketim aşaması bu bu süreçlerin denetimi oldukça kalabalık ve her gün işi bu olan- DENETİMLERİN SÜREKLİLİK ARZETMESİ GEREKİR- bir ekip tarafından yapılmalıdır.Gıda sektörü devasa ve denetimleri oldukça zaman isteyen,kalabalik bir kadro isteyen bir alan olup belediyelerden bağımsız düşünülemez.
Bu haliyle,gıda sağlığına yeni bir yapılanma ve süreklilik arzeden iyi denetim şarttır.
Yoksa, kiremit tozu karıştırılmış baharat, patates ilave edilmiş kaşar peyniri, her türlü atık etten sucuk yemek kader olacaktır.
Dr. M. Emin Dinççağ