BİNA İÇİNDEYSENİZ NE YAPMALISINIZ?

Deprem anında en önemli kural: Panik yapmayın.
Sabitlenmemiş dolap, pencere, raf gibi eşyalardan uzak durun. Dayanıklı bir masa altına girerek veya dolgun bir koltuk, kanepe, sandık yanına çömelerek “hayat üçgeni” oluşturun. Başınızı iki elinizin arasına alarak ya da bir yastık, kitap gibi malzemeyle koruyun.

ÇÖK – KAPAN – TUTUN hareketini uygulayın. Diz çökün, baş ve enseyi koruyacak şekilde kapanın, düşmemek için sabit bir yere tutunun.

Yatakta yakalanırsanız, üzerinize düşebilecek bir eşya yoksa yatakta kalın ve başınızı bir yastıkla koruyun. Yakınınızda güvenli bir yer varsa oraya geçin.

Kapılara yönelmeyin; çünkü çoğu iç kapı dayanıklı değildir. Merdivenlere veya çıkışlara koşmayın. Deprem sırasında en güvenli yer, olduğunuz noktada uygun bir pozisyon alarak beklemektir.

BUNLARI SAKIN YAPMAYIN!

Balkonlara çıkmayın, pencerelerden atlamayın.

Asansör kullanmayın.

Samsun Valiliği öncülüğünde Orta Karadeniz OSB'lerine yeşil sertifika hamlesi Samsun Valiliği öncülüğünde Orta Karadeniz OSB'lerine yeşil sertifika hamlesi

Kibrit ya da çakmak yakmayın.

Elektrik düğmelerine dokunmayın.

Gereksiz yere telefon kullanmayın; yalnızca acil durumları bildirin.

SARSINTI SONRASINDA NELER YAPILMALI?

Deprem geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın. Soba ve ısıtıcıları söndürün. Acil durum çantanızı alarak daha önce belirlediğiniz güvenli çıkış yolundan binayı terk edin ve toplanma alanına gidin.

ARTÇI SARSINTILARA DİKKAT!

Her büyük depremin ardından artçı depremler gelir. Bu sarsıntılar hasarlı binalarda ciddi zararlara yol açabilir. Bu nedenle artçı sarsıntılar tamamen sona erene kadar hasarlı binalara girmeyin. Artçılar sırasında da ana depremde uyguladığınız güvenli davranışları tekrar edin.

Unutmayın, deprem değil; ihmaller öldürür. Bilinçli davranmak hayat kurtarır.

Kaynak: HABER MERKEZİ