Cildiye Uzmanı Dr. Tekden Karapınar, Kanal S ekranlarında Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Volkan Kınaş'ın moderatörlüğünde Samsun'dan Dünyaya Sağlık programına konuk oldu. Karapınar,  "Saçlar neden dökülür?, Saç dökülmesine karşı tedavi yöntemleri, Saç dökülmesini engellemenin yolları, Saç dökülmesine karşı tedaviler,  Saç dökülmesi redavisinde PRP ya da mezoterapi uygulamaları  Saç ekimi nedir?, Saç ekimi ağrılı bir işlem mi? Yüz dolgusu konularına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Programdan öne çıkan başlıklar; 

VOLKAN KINAŞ

Saçlarımız neden dökülür?

TEKTEN KARAPINAR

İstanbul şu anda bu konuda lider durumda ama Samsun’da da çok iyi saç ekim merkezleri var.

Saçlarımınız genel olarak vitamin, mineral eksikliği olduğunda dökülür. Bunun yanında hormonal olarak da dökülebilir saçlar. Özellikle erkeklerde “androgenetik” dediğimiz yani testosterondan dolayı özellikle şaşaklarda ve tepe bölgelerinde dökülme görülebilir. Yine bayanlarda adet düzensizliği olduğunda saçlar da erkek tipi dökülme görülebilir. Bunun yanında enfeksiyonlar dökülme yapabilir. Mesela bunu pandemi döneminde yaşadık. COVİD enfeksiyonu saç dökülmesini arttırıyor. Bunun gibi birçok viral, bakteriyel enfeksiyonlar saç dökülmesi yapabilir. Ameliyat sonrasında saçlarda dökülme görebiliyoruz. Genel olarak sebepleri bunlardır.

VOLKAN KINAŞ

Dökülmenin engellenmesine yönelik tedavi yöntemi nedir?

TEKTEN KARAPINAR

Biz şimdi hastamızı değerlendirirken tabii ki bir hekim olarak değerlendiriyoruz. Öncelikle ana kaynağı bulmamız gerekiyor. Saç neden dökülüyor? O yüzden ilk olarak hastanın tetkiklerine bakıyoruz. Vitaminlerinde, minerallerinde bir eksiklik var mı? Özellikle demir eksikliği çok fazla saç dökülmesi yapar. Yine D vitamini eksikliği, onu güneşten alıyoruz biliyorsunuz. Özellikle bizim toplumumuzda D vitamini eksikliği çok görülüyor. Bunlar düşükse onları öncelikle yerine koyuyoruz. Takviye gıda veya ilaçlar veriyoruz. Sonra tekrar bir ölçüm yapıyoruz. Eğer hastamızın değerleri normale dönmüş ve saç dökülmesi devam ediyorsa bunun yanında hastamıza PRP işlemi uyguluyoruz. Bu işlem çok kısa süren bir işlem. Hastanın kolundan kanı alıyoruz. Bir santrifüj aletine koyuyoruz. Orada bir 5 dakika santrifüj da döndükten sonra özellikle plazmadan zengin olan kısımda büyüme hücrelerini elde ediyoruz. Bunları da saç içerisine küçük iğnelerle enjekte ediyoruz. Yine PRP dışında mezoterapi de yapabiliyoruz. İkisinin farkı şu; mezoterapide hazır flakonlar var. Bu flakonların içerisinde vitaminler var. Saçımızdaki damarları genişleten bazı ürünler var. Onun dışında saçları destekleyen bazı elementler var. Bunları kombine olarak, dökülmenin şiddetine bağlı olarak bunları seans seans hastalarımıza uyguluyoruz. 

VOLKAN KINAŞ

PRP ya da mezoterapi uygulanan hasta ne kadar süre klinikte kalıyor?

TEKTEN KARAPINAR

Ortalama hastamıza 6 seans bir uygulama yapıyoruz. PRP işleminde kan alınıp

santrifüj edildiği için o biraz daha uzun sürebiliyor. 15, 20 dakika sürebiliyor. Ancak mezoterapi işleminin süresi 10 dakikadır. Bu işlemden sonra günlük rutin hayatınıza devam edebilirsiniz. Sadece o gün duş almanızı istemiyoruz. Onun dışında işinize gidebilirsiniz, sosyal aktivitelerinizi yapabilirsiniz. Hastalarımız için herhangi bir sorun oluşturmamakta.

Ortalama 6 seans uyguluyoruz. Tabi bu hastanın dökülmesine bağlı. Mesela çok aşırı dökülmesi varsa biz haftada bir yapıyoruz. Ortalama bir döküntüsü varsa on beş günde bir yapıyoruz. Sonra tabi bırakmıyoruz. Bunları hemen kesersek saç dökülmesi devam ediyor. Diyelim ki 6 seans yaptık. Sonra dökülmeye bağlı diyoruz ki “2 ay sonra tekrar yapalım.” Burada şey de önemli. Hastalarımıza PRP’yi yapıyoruz. Hemen etki görmeyi bekliyor hastalarımız. Hemen etki göremiyoruz maalesef. Üçüncü seanstan sonra etkilerini hem gözle görülebilir bir şekilde görüyoruz hem de hasta kendi de söylüyor.

VOLKAN KINAŞ

PRP ya da mezoterapi uygulamaları yeni saç çıkmasında ne kadar etkili?

TEKTEN KARAPINAR

Yani şöyle yeni bir saç çıkartmaz. Ancak dökülen bir saç varsa yani o saç fölikülünde eğer kök varsa onu çıkartabilir. Ancak hiç olmayan bir bölge de PRP veya mezoterapi yaparsak oradan saç çıkartmıyor. Saç çıkmasını isteyen hastalarımız olursa bununla ilişkili mesela bazı spreylerimiz var. Minoksidil etken maddesini içeren piyasada birçok ürün var. Bunları öneriyoruz. O bir sprey şeklinde, hap şeklinde değil. Fakat bunun hikayesi biraz karışık. Aslında bir tansiyon ilacı minoksidil. Bu hastalara verilirken vücutta tüylenme yaptığı keşfedilmiş ve bunun spreyi üretilmiş. Bunun bize ne gibi faydası var? Sıkıldığı bölgede yeni bir tüy çıkartıyor. Ancak bırakırsak tekrar dökülüyor. Peki biz nasıl yapıyoruz? Genellikle ben 6 ay kullandırıyorum hastalarıma. 6 aydan sonrada onun sıkılma yani normalde 5 puf öneriyoruz. Onu 2 pufa düşürüyoruz. Bazı hastalarımız kullanmak istemiyor. Ancak yaklaşık 1 yıl kullanıldıktan sonra bazı saçlarda kalıcılık elde edebiliyoruz.

VOLKAN KINAŞ

Saç ekimi nedir?

TEKTEN KARAPINAR

Sprey dışında kalıcılık elde etmek istiyorsak saç ekimini öneriyoruz. Zaten şöyle hastayı değerlendirdiğimizde eğer tepe kısmında çok fazla açıklık varsa hiç böyle PRP veya mezoterapiye yönlendirmiyorum hastalarımı. Direk saç ekelim diyoruz. Saç ekimi de şöyle ortalama 25 yaşından sonra saç ekimini öneriyoruz hastalarımıza. Burada önemli olan ense bölgemiz. Donör bölgemizin çok iyi olması gerekir. Mesela bazı hastalarımız var. Hem açıklığı çok fazla hem de ense bölgesindeki yani donör bölgeden alacağımız alanlar çok kısa oluyor. O hastalarımıza da saç ekiminden ne beklediğini, nasıl bir sıklık beklediğini öğreniyoruz. Ona göre hastalarımızı yönlendiriyoruz.

VOLKAN KINAŞ

Saç ekiminde ağrı ne kadar oluyor? İşlem ne kadar sürüyor?

Samsun Havza'ya 450 milyon dolar yatırım müjdesi! Samsun Havza'ya 450 milyon dolar yatırım müjdesi!

TEKTEN KARAPINAR

Şu anda zaten estetik alanda özellikle erkekler için saç ekimi çok revaçta. Hatta bazen saçları çok iyi durumda olup yine de ön tarafına ektiren hastalarımız var gerçekten. Şimdi şöyle saç ekimi uzun bir işlem. Aslında çok zor bir işlem. Saç bir ekip işi. Sadece benim yaptığım işlem değil. Bu bir ekiple olan bir işlem. Genellikle biz hastalarımıza saç ekimi yapmadan önce tetkiklerine bakıyoruz. Kanında bir enfeksiyon var mı? Herhangi bir problemi var mı? Bulaşıcı bir hastalığı var mı diye tetkiklerine bakıyoruz. İşleme alacağımız gün bizim kardiyoloğumuz bir kalp muayenesi yapıyor. Neden yapıyor? Çünkü çok fazla lokal anestezi veriyoruz biz işlem sırasında. Buna bağlı kalp krizi olabilir mi? Kalbinde herhangi bir problem var mı? Ritim bozukluğu var mı? Buna bakıyoruz. Ondan sonra hastalarımızı tıraş ediyor ekibimiz. Sonra ense bölgesine yani saçları alacağımız bölgeye lokal anesteziyle tarıyoruz. Burada hastalarımızın hafif ağrısı olabiliyor. Bunu yaptıktan sonra bölgeyi tek tek uyuşturuyoruz lokal anesteziyle. Bu anestezi işlemi yaklaşık 2 ila 3 dakika sürüyor. Sadece o alanı uyuştururken biraz ağrı hissedebiliyoruz. Ancak biz ağrısız da saç ekimi yapabiliyoruz. Anestezi uzmanımızla beraber görüşüp “Ben sıfır ağrı hissetmek istiyorum.” diyen hastalarımıza anestezi uzmanımızla beraber işlem öncesinde çeşitli ilaçlar vererek sıfır ağrısız da yapabiliyoruz.

Ekibin hızına bağlı olarak değişiyor. Ancak yaklaşık bizim hastalarımız sabah 9’da işleme başlayıp akşam 5 gibi işlemi tamamlıyoruz.

VOLKAN KINAŞ

Kaç yaşında botoks işlemi yapılmaya başlanmalı? Ne kadar aralıklı yapıyorsunuz? Yüzün yaşlanma sürecini durdurmak adına yaptığınız bir işlem mi?

TEKTEN KARAPINAR

Şu anda da kliniğimiz de en sık uyguladığımız kozmatik işlemlerden birisi. Botoksla ilişkili “Tam şu yaş.” diye bir şey söyleyemeyeceğim. Ancak çizgiler oturmadan, özellikle botoksu alın çizgileri,  kaş ortasındaki çizgiler için yapıyoruz. Üst yüzde şu anda altın standart yöntem. Botoks üzerine üst yüzde şu anda daha iyi bir yöntem bulunamadı maalesef. Üst yüz için botokstan daha iyi bir işlem yok. 25, 30 yaş aralığı arasında botoks işlemine başlanabilir. Bu tabi kişiye bağlı olarak değişebiliyor. Eğer kişi çok fazla mimik kullanıyorsa, çizgiler belirginleşmeye başladıysa biz o zaman botoks işleminin uygulanması gerektiğini belirtiyoruz. Ancak normal durduğunda alnında hiçbir çizgisi yoksa, kaş ortasında bir çizgi yoksa botoks yapılmasına gerek yok. Zaten kaslarımızı hareket ettirdiğimiz aman bu çizgililer illa ki oluşmak zorunda. Ancak normal durduğumuzda eğer alnımızda, kaşımızın ortasında çizgi yoksa o zaman botoks yaptırmaya gerek yok. Ancak belirginleşmeye başladıysa botoksunuzu yaptırabilirsiniz.

VOLKAN KINAŞ

Üst yüze botoks uygulamış olduğunuz bir hastaya aynı seansta alt yüze dolgu yapılabilir mi?

TEKTEN KARAPINAR

Botoks yaptığımız hastaya dolgu yapabiliriz. Çünkü bölgeleri farklı. Üst yüze botoks yapıyoruz. Alt yüze dolgu yapabiliriz. Ancak botoks yaptığımız hastada alın bölgesine PRP yapmıyoruz. Çünkü PRP etkinliğini azaltıyor. Botoks yaptıktan sonra hemen gençlik aşısı yapmıyoruz. Çünkü iki maddeyi aynı anda aynı dokuda bulunması çok uygun değil. Botoksu üst yüzeye daha çok uyguladığımız için dolguyu alt yüze uygulayabiliriz. 

VOLKAN KINAŞ

Gıdık ve boyun bölgesindeki sarkmalar neden kaynaklanır? Bunların önlenmesi için yapılan uygulamalar var mı?

TEKTEN KARAPINAR

Özellikle hastalar yüzlerine işlem yaptırdıktan sonra ikinci dikkat ettikleri şey gıdı ve boyun oluyor genellikle. Gıdı sarkması bizim toplumumuzda çok fazla. Kilodan bağımsız olarak da yaşla beraber gıdı da bir sarkma oluyor. Çünkü bu bölgede tutucu bazı ligamentlerimiz var, yağ pedlerimiz var. Bunlar gevşiyor. Gıdı bölgesinde cerrahi işlem yapılabilir. Yani liposuction yapılabilir. Ancak son dönemlerde insanlar daha çok ameliyatsız işlemler tercih etmeye başladılar. Buraya da uyguladığımız bazı mezoterapi ürünleri var. Özellikle “Fosfatidilkolin” diye bir madde var. Bir safra asidi bu. Bunu yağ hücrelerinin içerisine verdiğimiz de bu yağ hücrelerini eritiyor. Bunu uyguluyoruz genellikle gıdı bölgesinde. Yaklaşık ayda bir 3 seans veya 4 seans uyguladığımızda belirgin bir şekilde azalma oluyor. İşlem ağrısız bir işlem. Sadece ilk uyguladıktan sonra biraz ödem olabiliyor hastalarda. Ancak burada tabi beklenti çok önemli dümdüz bir gıdı istiyorsa hastamız o zaman kesinlikle diyoruz ki “Sen liposuction yaptırmalısın.” Ancak biraz azalsın, toparlasın, sıkılaşsın istiyorsan mezoterapi öneriyoruz. Yine ip askıda yapabiliyoruz. “Mandibula” dediğimiz kemiğin köşesinden bu gıdı bölgesine bazı ipler atıyoruz. O iplerle oradaki sarkmayı azaltabiliyoruz.

VOLKAN KINAŞ

Yaş ile birlikte yüzde lekelerin arttığını biliyoruz ve görüyoruz. Bunun önüne geçmek için bize ne önerirsiniz ya da yüzde leke oluştuysa ne önerirsiniz?

TEKTEN KARAPINAR

Yüzdeki lekeler özellikle deri tipine göre çok değişiyor. Bizim toplumumuz koyu tip deri tipine sahip. Koyu tip deri tiplerinde leke daha fazla oluyor. Açık tenlilerde leke daha az oluyor. Özellikle bizim bayan hastalarımızın muzdarip olduğu konuların başında yüzdeki lekeler var. Yüzde leke oluşmasını en çok sağlayan şey güneştir. Özellikle güneş altında çalışanlar, güneş kremi sürmeyen kişilerde leke çok fazla oluyor. Bir diğer ekten ise doğum yapmaktır. Doğumda MSH dediğimiz hormon artış gösteriyor. Buna bağlı yüzde lekelenmeler oluyor. Yani temel sebepleri hormonlar ve güneş. Lekesi olan bir hastama özellikle şunu söylüyorum “Nasıl ki sabah kalkıp diş fırçalıyorsak yüzdeki lekelerin sağlığı içinde sen bundan sonra ömür boyu güneş kremi kullanmalısın.” diye tavsiyede bulunuyorum hastalara. Bu noktada şu yanlış anlaşılıyor; güneş kremi kullanınca leke azalacak diye düşünüyor hasta. Güneş kremi lekeyi azaltmıyor. Lekenin artmasını engelliyor. Tabi erken yaşta güneş yaşta kullanırsak leke oluşmaz.

VOLKAN KINAŞ

Kışın soğuğunda, Samsun’un rüzgarında ne önerirsiniz hastalara?

TEKTEN KARAPINAR

Güneş kremini yaz kış kullanmak gerekir. Bizim leke tedavisindeki mevsimimiz kıştır. Yaşın kesinlikle leke tedavisi yapmıyoruz. O dönemde güneş kremi kullandırıyoruz. Kışın özellikle eğer hastamızın lekesi çoksa evde kendisi retinoid kremler kullanabilir. Ancak tabi retinoid kremleri kullanırken şuna dikkat etmeleri gerekir. Retinoid kremler kullandığımız zaman kesinlikle hamile kalmamamız gerekiyor. Bir krem gibi kullanıyoruz onu ancak hastamıza ilk önereceğimiz şey kesinlikle gebelik düşünmemesi gerekiyor. Gebelik durumunda veya emziren bir bireyse kesinlikle retinoid kremler kullanamaz. Bu kremleri gün aşırı şekilde öneriyoruz hastalarımıza. Lekelerin üzerine ince bir tabaka halinde sürüyor. Sabah yüzünü yıkıyor hastamız. Bu şekilde lekelerde bir açılma meydana gelebiliyor. Yine bazı özel alfa hidroksi asit, beta hidroksi asit içeren kremler var. Bunlar kullanılabilir.

VOLKAN KINAŞ

Seyircilerimize son olarak söylemek istediğiniz şeyler nelerdir?

TEKTEN KARAPINAR

Şu son dönemde dikkatimi çeken bir şey var. Ne yazık ki bazı hekimlerimizin bile benleri lazerle aldıklarını görüyorum. Bu çok dikkatimi çekti. Buradan seyircilerimize şunu önermek istiyorum. Kesinlikle bir dermatoloğa muayene olmadan kesinlikle benlerinizi aldırmayın. Çünkü bizim özel bir cihazımız var “dermatoskop” adında. Biz onla bakıyoruz ve ona göre “Bu ben alınabilir veya alınamaz.” diyoruz. Güzellik merkezlerinde ve bazı merkezlerde maalesef ki benlerin alındığını görüyorum. Aldırmadan mutlaka bir dermatoloji uzmanında muayene olun diyorum.

NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Editör: Ayşe Çolak