Samsun Haber

CHP'li Nazan Güneysu'dan eczanelere ceza tepkisi

Abone Ol

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Gölge Kabine Sağlık Bakan Yardımcısı Nazan Güneysu, yapılan denetimlerde eczacıların ciddi miktarda cezalara maruz kaldığını belirterek,  "İktidar, eczacılarımıza yönelik bu adaletsiz ve cezalandırıcı tutumunu derhal gözden geçirmeli, adaletli bir vergi politikası yürütmelidir" dedi. 

TİCARİ İŞLETME GİBİ DEĞERLENDİRİLEMEZ

Güneysu, Meclis’te kabul edilen vergi düzenlemesi paketi ile birlikte ülke çapında eczacılara vergi denetimi başlatıldığını hatırlattı. Fiş kesilmeyen her reçete başına 10 bin lira gibi çok yüksek cezaların düzenlediğini öne süren Güneysu, "Aldıkları ve sattıkları ilaçlar kayıt altında olan eczaneler, satışlarının yüzde 95’ni devlete ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapmakta ve SGK tarafından karşılanmayan veya katkı payı çıkan ilaçlar için hastalardan tahsil etmektedir. Bazı eczanelere 1 milyon lirayı aşan tutarda ceza tahakkuk ettirildiği duyumları alınmıştır. 
Eczanelerin çalışma şeklini, hastaneler ile ilişkilerini bilmeyen Maliye Bakanlığı personelinin eczaneleri ticari işletme gibi değerlendirerek ceza kesilmesi kabul edilemez" diye konuştu.

ECZACILAR CEZALANDIRILIYOR MU? 

İlaç farkı çıkmasına karşın çoğu kez eczanelerce bu tutarın hastalardan alınmadığı, bunun için de fiş düzenlemediğini ve ceza kesildiğini dile getiren Güneysu sözlerini şöyle sürdürdü: "Eczanelerimiz ilacını yazdıramayan, üzerinde yeterli parası olmayan ya da ilaç yazıldığı halde SUT hükümlerine göre reçetede, raporda eksikleri olan hastalara ilaç vermekte ve daha sonra eksikler tamamlanmaktadır. Emanet ilaç denilen bu yöntemle hastanın ilaca bir an önce ulaşması sağlanmaktadır. Bu koşullarda hizmet veren eczacılarımız, hastalarımızın ilaca ulaşımına ve tedavinin bir an önce başlamasına katkı verdikleri için cezalandırılmakta mıdır? Tanıdığı istisna ve muafiyetleri ile Türkiye’yi büyük şirketler için vergi cenneti haline getiren, milyarlarca lira ticari kazancı olan dev şirketlerden vergi almayan iktidar, gözünü vatandaşın ilacını temin eden, kayıt altında çalışan eczacıya dikmiş durumdadır. İşlemlerinin yüzde 95’i kayıt altında olan ve vergisini vermekten imtina etmeyen eczacılarımızın önemli kısmını tahsil etmedikleri küçük miktarlı ilaç katkı payları nedeniyle bu şekilde cezalandırılmaları adil değildir. Pratikteki sıkıntılar nedeniyle yazarkasa entegrasyon sistemine geçemeyen eczacılarımıza eczacı odaları ve Türk Eczacıları Birliği’nin istekleri doğrultusunda süre verilmeli ve denetimler daha sonra yapılmalıdır. İktidar, eczacılarımıza yönelik bu adaletsiz ve cezalandırıcı tutumunu derhal gözden geçirmeli, adaletli bir vergi politikası yürütmelidir."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN