ÇALIŞAN HERKESİ İLGİLENDİRİYOR

İki günden fazla iş göremezlik raporu alan pek çok kişi iş göremezlik parası almaya hak kazanıyor. Bu ödemeler, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin ardından en geç 15 gün içinde PTT aracılığıyla çalışanların hesaplarına yatırılıyor.

Ancak bu ücretlerin alınması için 2 ay içinde işlem yapılması gerekiyor. Bu süre içinde alınmayan ücretler SGK'ya iade ediliyor. Geçici ve sürekli iş göremezlik olmak üzere ikiye ayrılan bu süreçte, bazı durumlarda aksaklıklar yaşanabiliyor ve ödenen paralar geri istenebiliyor.

Özellikle emekli olup da çalışanlara geçici iş göremezlik kapsamında ödenen paralar geri isteniyor. Sürekli iş göremezlik raporu olup da çalıştığı tespit edilenlerin maaşları ise tehlikeye girebiliyor. SGK Uzmanı Dilek Ete'ye göre, işçinin tedavisi bitmeden işe başlaması durumunda sürekli iş göremezlik geliri kesilir ve alamaz.

Tedavinin tamamlanıp doktor raporu alınmadan çalışmaya başlanması, sürekli iş göremezlik gelirinin kesilmesine neden olabilir.

SGK tarafından sürekli iş göremezlik ve geçici iş göremezlik sonrası aylık bağlandığına dikkat çeken Uzman Ete, geçici iş göremezlik ödeneğinin işçinin iş kazası, meslek hastalığı geçirmesi ya da hastalık, analık halleri gibi durumlar sonucunda uğradığı gelir kaybını telafi etmek amacıyla ödendiğini belirtti.

Ödemenin, işçinin yatarak veya ayakta tedavi görmesine göre değiştiğini söyleyen Ete, işçinin tedaviyi aksatması durumunda ödemenin de azalabileceğini ifade etti.

Sürekli iş göremezlik geliri ise, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu tamamen iyileşmeyen işçilere bağlanıyor. Meslekte kazanma gücünün belirli bir oranda kaybı sonucu alınan bu gelir, işçinin iş kazası sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 10 oranında azaldığı tespit edildiğinde bağlanıyor.

SGK Uzmanı Dilek Ete, iş göremezlik kapsamında verilen paranın kesilme durumlarına da değindi. Sürekli iş göremezlik geliri alırken kurum tarafından yapılan kontrol muayenesine gidilmemesi durumunda gelirin kesilebileceğini, tedavi sonucunda iş gücü kaybının yüzde 10'un altına düşmesi halinde aylığın kesilebileceğini belirtti.

Ayrıca, iş kazası sonucu meslekte kazanma gücü kaybının yüzde 100 olması durumunda tam iş göremezlik maaşı bağlanırken, yüzde 10'un altında ise kısmi iş göremezlik geliri bağlanabileceğini söyledi.

SGK'nın iş göremezlik oranı yüzde elli altında olduğu için vefat eden sigortalının geride kalan hak sahiplerine aylık bağlamadığı ancak bu uygulamadan vazgeçildiği ve artık geride kalan hak sahiplerinin talep etmeleri halinde sürekli iş göremezlik geliri alabileceklerini belirtti.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.