ARAŞTIRMALAR ŞAŞIRTTI

Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, dişi 'Aedes aegypti' sivrisineklerinin çeşitli görsel ve koku ipuçlarına nasıl tepki verdiklerini inceledi. Küçük test odalarında sivrisineklere çeşitli renklerde noktalar sunuldu ve davranışları gözlemlendi.

Berber, kuaför ve güzellik salonları için flaş karar! Bakanlık duyurdu Berber, kuaför ve güzellik salonları için flaş karar! Bakanlık duyurdu

EN ÇOK İLGİLERİNİ ÇEKEN RENKLER ORTAYA KONDU

Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışma bulgularına göre, sivrisinekler özellikle kırmızı, turuncu, siyah ve camgöbeği renklerine doğru uçarken, yeşil, mavi ve mor renklere ilgi göstermedikleri belirlendi. Çalışmada, sivrisineklerin karbonhidrat kokusu olmayan ortamlarda herhangi bir renge tepki göstermediği de kaydedildi.

NEDEN KIRMIZI RENK SİVRİSİNEKLERİ ÇEKİYOR?

Araştırmacılar, sivrisineklerin neden kırmızı renge bu kadar ilgi gösterdiğini kesin olarak açıklamamış olsalar da, bu rengin sivrisineklerin insan cildine baktıklarında gördükleri renk tonuna benzer olabileceği öne sürüldü. Ehrlich Pest Control'dan Nancy Troyano, ışığın insan derisiyle etkileşime girdiğinde, cilt pigmentasyonundan bağımsız olarak kırmızımsı bir renk yansıttığını ve bu durumun sivrisineklerin konaklarını bulmalarına yardımcı olabileceğini belirtti.

Entomolog Timothy Best ise, sivrisineklerin görsel keskinliklerinin zayıf olduğunu ve kan bulmak için başka algılama mekanizmalarına güvendiklerini ifade etti.

Bu bulgular, sivrisineklerden korunmak için kullanılabilecek yeni yöntemlerin geliştirilmesine ışık tutabilir. Özellikle kırmızı, turuncu, siyah ve camgöbeği gibi renklerden kaçınarak, sivrisineklerin ilgisini azaltmak mümkün olabilir. Bu bilgiler, yaz aylarında açık havada daha rahat vakit geçirmek isteyenler için yararlı olabilir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: KAMU SON HABER