Güncel

Bu nedenle işten ayrılan kıdem tazminatı alabilecek

Çalışma hayatında, iş yükü ya da maaş faktörü gibi bir çok farklı gerekçeyle vatandaşlar zaman zaman iş değiştirmek istiyor. Bu kapsamda kıdem prim günü sigorta başlangıç tarihi kritik bir önem taşıyor. Tazminat hakkı için gerekli belgelerin SGK‘dan alınmasına yönelik bildirim süreci hızlanacak. Peki kıdem tazminatı almak isteyen vatandaşlar ne yapmalı? İşte detaylar

Abone Ol

İş hayatında zaman zaman farklı gerekçeler sebebiyle iş değişiklikleri yaşanabiliyor. Bu kapsamda uzun süredir iş yaşantısında olan vatandaşlar kıdem tazminatı alma hakkını da kullanmak istiyor.

Sadece işveren tarafından işine son verilenler değil bazı koşullar kapsamında kendi isteğiyle işten ayrılanlar da kıdem tazminatı hakkına sahip olabiliyor.

KIDEM TAZMİNATINI KİMLER ALABİLİR?

Emeklilik, evlilik, Askere gitme gibi nedenlerle işten ayrılmak istemeniz durumunda belirli şartlar kapsamında kıdem tazminat hakkınızı kazanabiliyorsunuz. Ancak bu kapsamda prim gün sayısı ve iş başlangıç tarihiniz önem taşıyor.

Yaş kriteri dışında emeklilik için gerekli koşulları sağlayan çalışanlar kendi istekleri kapsamında işten ayrıldıkları taktirde kıdem tazminatı talep edebiliyor. Bu noktada önemli olan prim günü sayınız ve sigorta başlangıç tarihiniz. Eğer sigorta başlangıç tarihini 8 Eylül 1999 ve öncesine aitse kıdem alabilmek için 5000 ila 5975 prim gününü doldurmanız gerekiyor.

Bu kapsamda da kadınlarla 20 yıl erkekler de ise 25 yıllık sigortalı süresinin tamamlanması gerekiyor.
8 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 arasında işe giriş yapanlar içinse 4500 prim günü ve 25 yıllık sigortalılık süresi gerekiyor. Bunun dışında 7000 prim günü olduğunda sigortalılık süreniz önem arz etmiyor. 1 Mayıs 2008 yılı ve sonrasında yıl şartı yok. 2008 yılı için en az 4.600 prim günü, 2009 yılı için en az 4.700 prim günü,2010 yılı için en az 4.800 prim günü, 2016 yılı ve sonrası için ise en az 5.400 gün

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.