Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluğu, Harbiye ve subaylık yılları, Çanakkale Savaşı, ardından Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımını atmak üzere Samsun yolculuğuna ilişkin bugüne dek kotarılan en nitelikli, en başarılı, en görkemli başyapıt Mehmet Ada Öztekin’in iki bölümden oluşan “Atatürk 1881-1919” filmi.
Çöken imparatorluk, yurdu esareti altına almak isteyen işgalciler ve bu duruma isyan eden yurtseverler ile onlara önderlik eden dahi komutan...
İlk bölümü 3 Kasım 2023, ikinci bölümü 5 Ocak 2024’te gösterime giren yapımda emperyalist güçlerin işgali altında yoksul ülkenin cesur komutanı Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yoksunluk içinde gözü pek Mehmetçiğin utkusu, görkemli savaş sahneleri ile anlatılıyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin öyle kolay kurulmadığını, uğrunda kan, gözyaşı ve bin bir emek, özveri bunduğunu belleklere kazınan sekanslarla gözler önüne seriyor Mehmet Ada Öztekin...
İlk bölümde Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluğu, ailesinin Selanik’te baskılarla karşılaştığı dönemi, kişiliğinde yaşadığı dönüşümü, önüne çıkan engelleri azmi ile aşması, Harbiye eğitimi, orduda yükselişi ve dönemin tarihsel gerçekleri anlatılıyordu.
Çanakkale Savaşı ile başlayan filmin ikinci bölümünde ise genç subay Mustafa Kemal’in İttihat ve Terakki’nin liderleri, özellikle Enver Paşa ile girdiği mücadele, işgal altındaki ülkenin kurtuluşu için Samsun’a doğru yola çıkışı izleyiciye sunuluyor. Ülke işgal altında iken Sarayda zevki sefa süren Osmanlı’nın son padişahı Sultan Vahdettin ile Mustafa Kemal arasındaki ilişkiler de gözler önüne seriliyor ikinci bölümde. Ve ülkeyi kurtarmaya ant içen Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’nın alevini çakmak üzere pusulası bozuk Bandırma Vapuru ile Samsun’a doğru yol alıyor.
Yapımın her iki bölümünde kullanılan şarkılar ve türküler, dönemin ruhunu yansıtması adına çok anlamlı. Kuşkusuz ikinci bölümün ana temasını oluşturan “Geldikleri gibi giderler” sözü filmin net özeti. Öyle ya bu savaş, bu mücadele ne için, kime karşı verildi? Yokluk içindeki bir ülkeden çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ne adım atmak her babayiğidin harcı değildi. Ama bunu Mustafa Kemal Atatürk gibi mazlum ülkelere esin kaynağı olan cesur dünya lideri hayata geçirdi
İki bölümden oluşan yapımda, Mustafa Kemal Atatürk’ü benliği ile canlandıran Aras Bulut İynemli, kuşkusuz filmin bu denli sahici ve görkemli olmasına büyük katkı sağlıyor.
Her iki bölümde Zübeyde Hanım’a hayat veren Songül Öden, Enver Paşa’yı canlandıran Sarp Akkaya, Ali Rıza Efendi’yi oynayan Mehmet Günsur diğer yan rollerde Esra Bilgiç, Şahin Sancak, Celile Toyon oldukça başarılı. Necati Şahin’in senaryosunu yazdığı, görüntü yönetmenliğini Torben Forsberg’in üstlendiği “Atatürk 1881-1919” kaçırılmayacak başyapıt.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Anadolu’nun bağrından çıkan yiğit Mehmetçiğin hüzün ve başarı dolu savaşımına tanık olacaksınız. Umarım Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Atatürk devrimlerinin hayata geçirilişini anlatan üçüncü bölüm de filme çekilir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü anısına bir dijital platform için çekilen, ancak ABD’deki Ermeni lobisinin baskısından ötürü uluslararası gösterimden kaldırılan iki bölümlük “Atatürk 1881-1919” filmi salonlarda yoğun ilgi görüyor. Cumhuriyet ve Atatürk tutkunları haydi sinemaya...