Samsun Haber

Bafra Ovası'nda üretici tepkisi! "Bırakın da tarım yapalım"

Abone Ol

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Bafra Ovası'na yapılması planlanan ve mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilen Sebze ve Meyve Hali projesine üreticiler tepki gösterirken, Ziraat Mühendisleri Odası ve SAMÇEP'in ortak basın açıklamasında, alternatif yer araştırılması yapılması gerektiği bildirildi.

"SEYİRCİ KALAMAYIZ"

Samsun'un Bafra ilçesinde üreticiler, 1. sınıf verimli tarım arazileri üzerine, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen Sebze ve Meyve Hali projesine karşı çıktı. Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) tarafından yapılan basın açıklamasında ise "Bu arazilerin tarım dışına çıkarılarak imara açılması bir cinayettir. Bu şekilde 1. sınıf sulu tarım arazisinin katledilmesine seyirci kalamayız" denildi.

ALTERNATİF ALAN ÇAĞRISI

Üreticiler, tapulu tarım arazileri üzerine, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan ve mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı verilen Sebze Meyve Hali projesine tepki göstermek için eylem yaptı. Üreticilere, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve SAMÇEP de destek vererek, basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, şunları söyledi: "50 bin hektar tarım alanına sahip, Kızılırmak'ın her iki yanında yer alan, son derece verimli, alüvyonlu topraklara sahip Bafra Ovası'ndan; sadece çevre illere değil Türkiye'nin birçok iline sebze gitmektedir. Böylesine verimli olan ovanın toprakları, korunmak zorundadır. Bu arazilerin tarım dışına çıkarılarak imara açılmasi bir cinayettir. Bu şekilde 1. sınıf sulu tarım arazisinin katledilmesine seyirci kalamayız. Sebze ve meyve hali için yer seçimi yapılırken ova dışından alternatif alan araştırması ciddi anlamda yapılmamıştır. Sebze ve meyve hal yerinin tarım dışı kullanım kararının iptali ve kararın yürütmesinin durdurulması istemli dava devam etmektedir. 28 Aralık'ta mahkeme heyeti ve bilirkişi tarafından yapılacak keşifte dava dışındaki alternatif alanların incelemesi de yapılacaktır. Ziraat Mühendisleri Odası ve SAMÇEP olarak davanın takipçisi olacağız."


Üreticiler de hal projesine tepki göstererek, Büyükşehir Belediyesi'nin alternatif alanlar bulması gerektiğini ve arazilerine büyük zorluklarla sahip olduklarını belirterek,
tepki gösterdi. 


"BİZİ DİNLEMEDİLER"

Türbe Mahallesi Muhtarı Aşur GÜNGÖR: Bu arazinin sulu tarım arazisi olduğu tamamen kanıtlanmıştır. Bizi dinlemediler. Benim köy halkım burada mağdur. Vatandaş 'Ben nereye gideceğim?' diye soruyor.  Daha müsait yerler olduğunu söyledik ama kabul etmediler. Biz yapılanlara, gelen hizmetlere karşı değiliz. Ama hizmetin olduğu yerde halkın mağdur olmaması için uğraşıyoruz. Bir arazi kolay alınmıyor. Bu şartlarda arazi almak mümkün değil. 

"ARAZİLERİMİZİ ALMAYIN"

Melahat GENÇ: Ben burda 53 senedir sebzelik yaptım. Çocuklarım çok küçüktü. Çok uğraştım. 53 sene oldu ben bu tarlaya geleli. Ama şimdi çok zoruma gidiyor. Çoluk çocuğum ne yapacak diye düşünüyorum. Çok üzülüyorum, uyku uyuyamıyorum. Ne sıkıntılarla sahip olduk biz buralara. Yoğurtla ekmek yediğim günlerim oldu. Bizim elimizden bu arazileri almayın, bizi de sıkıntıya sokup, çoluk çocuğumuzu aç bırakmayın, yalvarıyorum size. 

"BURADA İSTEMİYORUZ"

Fatma GENÇ: Burada çalışıyoruz. Kendi sebzemizi üretiyoruz, kendi malımızı çıkarıyoruz. Çoluk çocuğumuzu hep çalışarak okuttuk, belli bir yerlere getirdik. Hal olsun istemiyoruz. Biz bu yaştan sonra nerede çalışacağız? Nerede para kazanacağız? Devletim, cumhurbaşkanım buna bir imkan sağlasın. Burası tarım arazisi. Çok güzel sulak alanlarımız var. Başka yerlere yapılsın, hal istemiyoruz burada.   

"BETONLAŞMANIN ÖNÜNÜ AÇACAK"

Mahmut EROL: Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin hal projesine dahil ettiği alanda tarım yapmaktayım. Burası yılda 3 ürün alınabilen, mutlak sulu 1. sınıf tarım arazisidir. Buraların betonlaşmasına, şehirleşmesine müsaade etmiyoruz, istemiyoruz. Burada kamunun yararına bir şey görünmüyor. Burası şehire 7 kilometre uzaklıkta, bu ovanın betonlaşması diğerlerinin de önünü açacaktır. Onun için bunu biz kendi menfaatimiz ve ülke menfaatimiz adına istemiyoruz.   

"DERHAL İPTAL EDİLMELİ"

Fehmi ŞAHİN: Öncelikle buranın 1. sınıf mutlak tarım arazisi olduğunu söylemek istiyorum. Ve mutlak tarım arazilerinin, mutlak tarım arazisi olmayan bölgelerin her toprağın amacına uygun olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Buraya yapılacak bir inşaatlaşmanın ardından devamının geleceğini düşünüyoruz. Hal projesinin derhal iptal edilip, farklı arazilere doğru yönlendirilmesinin daha doğru olacağı düşüncesindeyim. Her toprak kendi amacına göre değerlendirilmelidir.

"ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Av. Damla Can Hasan: Biz hem insani olarak hem de hukuken bu alanın kesinlikle hal yapılmasına karşı çıkıyoruz. Belediye Meclisi tarafından alınan kararlar zaten kanunlara, mevzuata kesinlikle aykırıdır. Biz her şekilde yürütmenin durdurulması, idari işlemin iptaliyle alakalı olarak önlemleri alsak da, Belediye Meclisi yeni kararlar çıkararak, yeniden davalara sebebiyet veriyor. Biz her şekilde aldığımız destekle de beraber, bu projenin önlenmesi için elimizden geleni yapacağız.  

Haber Kaynak: Ömer Faruk KOCABAŞ

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.