AYM, HAKSIZ GÖZALTI İÇİN KARAR: GÜNLÜK 5 BİN LİRA TAZMİNAT
Anayasa Mahkemesi (AYM), 2016 yılında örgüt üyeliği iddiasıyla gözaltına alınan ve gözaltında kaldığı sürenin eksik kaydedilmesi nedeniyle dava açan Avukat Ozan Başdinç’in başvurusunu sonuçlandırdı. AYM, Başdinç'in kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vererek günlük 5 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Kararın, benzer mağduriyetler yaşayan kişiler için emsal niteliği taşıdığı belirtiliyor.
GÖZALTI SÜRESİ 4 GÜNKEN 1 GÜN OLARAK KAYDEDİLDİ
2016 yılında gözaltına alınan Avukat Ozan Başdinç, 4 gün boyunca gözaltında tutulmasına rağmen resmi kayıtlarda yalnızca 1 gün gözaltında kaldığı şeklinde işleme alındı. Başdinç, bu eksik kayıtlama nedeniyle Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tazminat davası açtı. Davada, başta 33 lira maddi, 99 lira manevi tazminata hükmedilse de, Başdinç’in istinafa gitmesiyle gözaltı süresi 3 gün olarak düzeltildi. Ancak verilen manevi tazminat miktarı 200 lira, maddi tazminat ise 99 lira olarak belirlenmişti.
Başdinç, gözaltında kaldığı sürenin eksik ve yanlış kaydedilmesi ve verilen tazminat miktarının düşüklüğü nedeniyle konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. AYM, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini tespit ederek dosyanın yeniden incelenmesini sağladı. Yeniden yapılan yargılama sonucunda, Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi 5 Kasım tarihinde Başdinç’e günlük 5 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.
'BU KARAR EMSAL TEŞKİL EDİYOR'
Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre; Kararla ilgili açıklama yapan Avukat Ozan Başdinç, verilen tazminat miktarının emsal niteliğinde olduğunu belirterek süreci şu sözlerle anlattı: "Bu kararla, gözaltında kaldığım günler için hakkaniyetli bir tazminat elde ettim. Genellikle manevi tazminat maddi tazminatın iki katı olarak verilir ve maddi tazminat asgari ücrete göre belirlenir. Ancak burada manevi tazminatın günlük 5 bin lira olarak belirlenmesi önemli bir emsal teşkil ediyor. Bu kararın kamuoyu tarafından bilinmesini istiyorum çünkü artık ağır cezalarda bu tür davalar değil, tazminat komisyonları yetkili olacak. Dolayısıyla bu karar, muhtemelen ilk ve son emsal niteliğinde bir karar olacak."
AVUKAT RUKEN ALTUN: TAZMİNAT MİKTARI HAKKIN ÖZÜNÜ ZAYIFLATMAMALI
Başdinç’in avukatı Ruken Altun ise kararla ilgili yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlali halinde ödenecek tazminatın Anayasa’nın 19. maddesinin 9. fıkrasıyla uyumlu olması gerektiğini vurguladığını belirtti. Altun, AYM’nin, somut olayın kendine özgü koşullarını göz önünde bulundurarak, tazminat miktarının hakkın özünü zayıflatacak şekilde düşük olmaması gerektiğine dikkat çektiğini ifade etti. Altun, "Bu karar, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlalinin tazmini konusunda emsal teşkil ediyor ve hakkaniyetli bir yaklaşımın gerekliliğine işaret ediyor" dedi.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.